Jubiliejinės „Literatūrinės slinktys“ atslinks į uostamiestį

Kultūra

Klaipėdoje gyvenančių literatūros ir meno gerbėjų rugsėjo 17-ąją laukia staigmena: jaunus kūrėjus vienijantis festivalis „Literatūrinės slinktys“ dešimtojo gimtadienio proga aplankys uostamiestį. Ievos Simonaitytės bibliotekoje 17 val. viešės šiųmečiai „slinktininkai“ – bus atidaryta festivalio dailininkų darbų paroda ir pristatytas jaunųjų kūrybos rinkinys, kuriame literatų tekstus lydi dailininkų darbai.

Renginyje dalyvaus visos penkios šiemet komisijos atrinktos literatės – prozininkės Ieva Marija Sokolovaitė, Augustė Jasiulytė, Nomeda Griškevičiūtė ir poetės Uršulė Toleikytė bei Alina Borzenkaitė. Taip pat dalyvaus dvi dailininkės iš šiemet festivalį atstovaujančio dailininkų penketuko – Agota Bričkutė ir Karolina Latvytė Bibiano.

Ieva Marija Sokolovaitė, Alina Borzenkaitė, Augustė Jasiulytė, Uršulė Toleikytė ir Nomeda Griškevičiūtė.

Klaipėdoje viešės ir festivalio svečiai iš Sakartvelo – poetai Nika Lašchija ir Giorgis Šonija. Tai – du iš dešimties autorių, kurių kūryba nugulė šiemet išleistoje jaunųjų Sakartvelo poetų antologijoje „Aidintys“.

Kasmet išleidžiamą festivalio rinkinį, sudarytą iš penkių knygučių, šiemet apvalaus gimtadienio proga papildė šeštoji, kurioje publikuojami ankstesnių almanachų, rinkinių tekstai ir buvusių „slinktininkų“ mintys apie ilgą kelią nuėjusį ir daugybę šiandien literatūros padangėje ryškiai žibančių žvaigždžių užauginusį festivalį. Senuosiuose festivalio almanachuose ir rinkiniuose savo kūrybą publikavo tokie autoriai kaip Aivaras Veiknys, Ernestas Noreika, Mantas Balakauskas, Greta Ambrazaitė, Ramunė Brundzaitė, Vainius Bakas, Dovydas Grajauskas, Tomas Petrulis, Laura Kromalcaitė, Vytautas Stankus, Mindaugas Nastaravičius, Aušra Kaziliūnaitė, Lina Simutytė ir kiti.

„Šiemet festivalio komisija rinkiniui atrinko penkių literačių rankraščius ir kiekvienas jų pasižymi savitumu ir originalumu. Pavyzdžiui, Uršulės Toleikytės poezijoje svarbus kasdienybės stebėjimas, sapnai, fantazijos, ryšys su kitu, o Alinos Borzenkaitės eilėraščiuose sėkmingai išbandomos klasikinės formos, jie skambantys, nenusaldinti, aktualūs.  Prozos trejetukas šiemet kaip niekad spalvingas: Augustės Jasiulytės apsakymas apie krizinį nėštumą išsiskiria taupiais, pagauliais sakiniais ir emociškai įkrautu turiniu, Ievos Marijos Sokolovaitės poetinė proza pulsuoja ilgais, melodingais sakiniais ir rūgščia nostalgija, o Nomeda Griškevičiūtė pripažįsta, kad jos kūryba keistoka ir primenanti „YouTube“ „satisfying videos“. Visko čia pilna – sūrelių, balandėlių, šiltnamių, karvių ir lygintuvų”, – rašo organizatoriai.

Renginyje dalyvausiančiai „slinktininkei“ Agotai Bričkutei Klaipėda – gimtasis miestas. Agota yra dailininkė ir menotyrininkė, jos kūryboje didelis dėmesys skiriamas portreto ir peizažo žanrams, spalvų bei formų improvizacijai.

Tapytoja, o nuo šio mėnesio – ir VDA skulptūros magistrantė Karolina Latvytė Bibiano savo kūryboje gręžiasi į tai, kaip žmonės supranta gamtos pasaulį, jos darbuose atsispindi rūpinimasis aplinka bei ekologija.

Festivalį organizuoja asociacija „Slinktys“ ir remia Lietuvos kultūros taryba. Idėja organizuoti „Literatūrines slinktis“ gimė 2010-ųjų rudenį Vilniaus mokytojų namuose. Tą vakarą, kurį organizavo poetas Aivaras Veiknys, jaunieji literatai dalijosi savo kūryba. Po renginio Juozas Žitkauskas, tuo metu darbavęsis Mokytojų namuose, Aivarui pasiūlė organizuoti jaunųjų rašytojų festivalį „Literatūrinės Vilniaus slinktys“. Vėliau „Vilniaus“ buvo atsisakyta – atsirado poreikis judėti po Lietuvą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Galerijoje Lyceum - „Jausmų koordinatės"

Klaipėdos „Galerija Lyceum” (Danės g. 9) pristato klaipėdietės akvarelistės, tapytojos Tatjanos Simanaitienės – Tasimos kūrybos parodą „Jausmų koordinatės“. Parodos atidarymas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujo skaitytojų klubo kūrėjos siekia suburti aktyvią knygų mylėtojų bendruomenę

Kovo 27 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks pirmasis skaitytojų klubo „Mūsų“ susitikimas. Kas mėnesį vyksiančiuose susitikimuose klubo ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Galerijoje „Lyceum“ - Danieliaus Rusio metafizikos

Kovo 8-ąją, 17.30 val., Klaipėdos galerijoje „Lyceum“ vyks žinomo Lietuvos dailininko monumentalisto Danieliaus Rusio kūrybos parodos „Danieliaus Rusio metafizikos“ atidarymas. ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This