Bendrovės direktorius dėl lifto šachtoje žuvusio žmogaus sėdėti neturės

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje teisiamasis pripažintas kaltu dėl neatsargumo pažeidęs teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, dėl ko žuvo žmogus. Jam skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė.

Byloje nustatyta, kad pastate, kuriame žuvo vyras, esantis liftas nebuvo tinkamas naudoti, tačiau liftu buvo nuolat naudojamasi.

Bendrovės direktorius, nuomodamas patalpas įvairioms įmonėms ir būdamas atsakingas už pastato įrenginių techninę priežiūrą ir tinkamą, funkcionalų bei saugų lifto naudojimą, neužtikrino, neuždraudė ir nuomininkų neįspėjo, kad patalpose nebūtų eksploatuojamas įgaliotos įstaigos eksperto nepatikrintas krovininis liftas, dėl ko, esant atidarytoms pirmo aukšto lifto šachtos durims, o lifto kabinai  pakeltai į ketvirtą aukštą, kitos bendrovės darbuotojas dėl prasto matomumo ir pridarytų vienos pusės durų nepastebėjo, jog pirmame aukšte nėra kabinos, ėjo į lifto šachtą ir nukrito į jos apačią iš šešių metrų aukščio. Jis mirė įvykio vietoje mirė.

Kaltinamasis kaltės dėl jam pareikštų kaltinimų nepripažino ir parodė, kad iki įvykio bendrovėje direktoriumi dirbo nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio, prieš tai įmonei vadovavo jo tėtis.

Patalpos, kuriose įvyko įvykis, nuosavybės teise priklauso jo vadovaujamai bendrovei. Vyras žinojo, jog pastate yra lifto šachta, kuri buvo nenaudojama ir buvo užrakinta, nes liftas neveikė. Visiems nuomininkams buvo pranešta, kad negalima naudotis liftu, buvo priklijuoti lipdukai su žodžiais „nesinaudoti“, „nevažinėti“ „neatidaryti lifto durų“. Jo žiniomis, lifto įjungti ar užvesti nebuvo galima.

Žuvusiojo asmens bendrovė užsiima automobilių ploviklių gamyba, jie buvo jo vadovaujamos bendrovės nuomininkai – nuomojosi rūsį. Patekti į jų nuomojamas patalpas buvo galima iš kiemo, per duris, kur yra nuolydis į rūsį. Nuomininkai buvo informuoti žodžiu, kad liftu naudotis negalima.

„Teismas, įvertinęs byloje surinktus rašytinius įrodymus ir išanalizavęs visų asmenų, turinčių kokios nors reikšmingos bylai informacijos, parodymus, nustatė, jog pastate, kuriame žuvo vyras esantis liftas nebuvo tinkamas naudoti, tačiau liftu buvo nuolat naudojamasi. Teisme apklausti pastate esančias patalpas iki įvykio besinuomojusių įmonių vadovai tvirtino, jog nuomojantis patalpas jokio draudimo naudotis liftu nebuvo ir liftu buvo naudojamasi, bendrovių sudarytoje patalpų nuomos sutartyje draudimas naudotis liftu neįtvirtintas”, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Jame taip pat pažymima, jog teismas, atsižvelgdamas į nustatytas aplinkybes, padarė išvadą, kad kaltinamasis, nesiimdamas priemonių, kad techniškai netvarkingas liftas nebūtų eksploatuojamas, pažeidė specialiąsias elgesio saugumo taisykles ir padarė jam inkriminuojamą neatsargų nusikaltimą.

Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė į tai, kad teisiamais padarė vieną neatsargų nusikaltimą, kurio pasekmė – vieno žmogaus gyvybės atėmimas, į nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes, į tai, kad nenustatyta kaltinamojo atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių, taip pat į tai, kad kaltinamasis jauno amžiaus, neteistas, aukštojo išsilavinimo, dirbantis.

Įvertinęs nurodytų aplinkybių visumą, teismas sprendė, kad yra pagrindo manyti, jog bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, ir skyrė nuteistajam lygtinę 2 metų bausmę, įpareigojant jį bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be atitinkamos institucijos leidimo.

Be to, iš jo priteista valstybei 1289,56 Eur antrinės teisinės pagalbos išlaidoms atlyginti.

Nukentėjusiosioms iš civilinės atsakovės – draudimo bendrovės – priteista 15 000 Eur ir 13 000 Eur neturtinės žalos bei 1000 Eur nuteistojo vadovaujamai bendrovei patirtoms žuvusiojo laidojimo išlaidoms atlyginti.

Nuosprendis neįsiteisėjęs, jį galima skųsti apeliacine tvarka.

1 Comment

  1. Turbo

    Žmogaus gyvybė – 28 tūkst. eurų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Mačete besišvaistęs klaipėdietis prieš teismą stos jau kitą savaitę

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai praneša pradedantys nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje anksčiau ne kartą teistas klaipėdietis kaltinamas tuo, kad ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sugėrovą sunkiai sužalojęs vyras siunčiamas už grotų

Klaipėdos apylinkės teismas praneša realia laisvės atėmimo bausme nuteisęs klaipėdietį, kuris, būdamas girtas, sunkiai sužalojo žmogų. Byloje nustatyta, jog kaltinamasis ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This