Nuraminimas dėl karšto vandens: visiems lieka galioti senoji tvarka

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje kilęs sąmyšis dėl galimai keičiamos atsiskaitymo už karštą vandenį tvarkos bent kol kas nutildytas. Pokyčius inicijavusios bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Benitas Jonikas viešai pažadėjo, kad neribotam laikui atidedamas terminas, kada reikia pasirašyti naujas sutartis.

Asociatyvi „Atviros Klaipėdos” archyvo nuotr.

99,5 proc. klaipėdiečių 2010 metais, kai tai leido teisės aktai, pasirinko, kaip mokėti už karštą vandenį. Jie liko prie jau seniau galiojusios tvarkos, kai sumokama už suvartotą šaltą vandenį bei pagal viso namo deklaruotą kubinių metrų kiekį jam išdalintos šilumos energijos kainą.

Tik 20 namų gyventojai karšto vandens tiekėju pasirinko bendrovę „Klaipėdos energiją“, kurios tiekiamo karšto vandens kubinio metro kaina kas mėnesį kinta ir daugeliu atveju yra didesnė nei pasirinkus pirmąjį variantą.

Tačiau prieš mėnesį bendrovė „Klaipėdos vanduo“ savo interneto svetainėje paskelbė pranešimą, jog keičiama atsiskaitymo už karštą vandenį tvarka. Raštų pasirašyti naujas sutartis sulaukė daugiabučių namų administratoriai ir bendrijos. 26 jų pirmininkai net kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių, kad šis neleistų savivaldybės valdomai įmonei skriausti gyventojų.

„Klaipėdos vanduo“ komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė „Atvirai Klapiėdai“, kai ir ji susidomėjo šia situacija, teigė, jog tokia informacija apie keičiamą atsiskaitymo už karštą vandenį tvarką buvo paskelbta dėl to, jog paaiškėjo, kad daugiabučių administratoriai ar bendrijos nėra iki galo įvykdę Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse numatytų veiksmų, kuriuos turi vainikuoti sutarties su „Klaipėdos vandeniu“ pasirašymas dėl vandens tiekimo karštam vandeniui ruošti. To nepadarius laikoma, kad priimtas sprendimas apsirūpinti karštu vandeniu įgyvendintas netinkamai. „Klaipėdos vanduo“ nori išvengti teisinių interpretacijų ir atsiskaitymą už tiekiamą geriamąjį vandenį karštam vandeniui ruošti įteisinti taip, kaip reglamentuoja Šilumos ūkio įstatymas bei Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės bei vadovaujantis Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos rekomendacijomis“, – apie tokio raginimo priežastis teigė G. Butkienė.

„Klaipėdos vanduo“ paskelbė ir grafiką, iki kada konkrečios bendrijos ar administratoriai turi atlikti visas procedūras. Vienos tai turėjo padaryti jau iki rugsėjo 1-osios, kitos mėnesiu ar dviem mėnesiais vėliau.

„Mums tai yra labai svarbus klausimas. Mes jau 10 metų turėjome tvarką, kuri mus visus tenkino. Tad mums buvo labai netikėta žinia, kai gavome raštus, kad tvarka keičiasi, kad turėsime perimti skaitiklius ir panašiai. Bendrija nėra subjektas, kuri tvarko karšto vandens ūkį, mes net į žmonių butus negalime patekti. Vasarą daugelis bendrijų turėjome susirinkimus ir galime pasakyti, kad 100 proc. gyventojų išreikštas noras pasilikti prie senos tvarkos ir nieko nekeisti, ypač kai jiems paaiškinama, kad tai kainuos pinigus, o už karštą vandenį reikės sumokėti brangiau. Ne uodega turi vizginti šunį. Jei gyventojai sako, kad reikia pasilikti prie senos tvarkos, tai gal visi ir turite pasakyti, kad senoji tvarka tinka. Ir tada klausimas turėtų net nekilt“, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto, kuris ketvirtadienį narpliojo šį klausimą, posėdyje kalbėjo vienos bendrijos pirmininkė Rūta Pocienė.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas tikino, kad tokie pokyčiai nėra bendrovės iniciatyva.

„Mūsų veiklą reguliuoja Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba. Noriu nuraminti bendrijas ir gyventojus, kad sutarčių pasirašymo terminą atidėsime tiek, kiek reikės, teiksime informaciją, kviesime konsultuotis. Patys teisės aktai nėra aiškūs, todėl pakartotinai kreipsimės į Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybą, kad dar kartą išaiškintų, ar gyventojai gali likti su senąją tvarka, ar turi pasirinkti kitą karšto vandens tiekimo ir atsiskaitymo už jį būdą“, – teigė B. Jonikas.

Bendrovės „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Antanas Katinas teigė, jog Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba buvo pripažinusi, jog Klaipėdos pasirinktas karštos vandens tiekimo variantas yra vienas geriausių Lietuvoje.

„Jį žadėta įteisinti, tačiau pasikeitė tarnybos pirmininkė, bandome šį darbą tęsti su naujuoju. Pagrindinis šioje istorijoje yra klientas. Tad tvarka turėtų būti tokia, kokios nori gyventojai“, – pabrėžė A. Katinas.

Klaipėdos savivaldybės Statinių administravimo skyriaus patarėjas Algis Gaižutis teigė, jog savivaldybė apie tarp bendrijų ir daugiabučių namų administratorių pasklidusią žinią dėl atsiskaitymo už karštą vandenį tvarkos pakeitimo sužinojo rugsėjo pradžioje.

„Šį antradienį įvyko pasitarimas. Savivaldybės bendrovėms buvo iškomunikuota, kad abu kartšo vandens tiekimo būdai yra teisėti. Ir sąlyčio taškų, geriausių variantų reikia ieškoti taip, kad nenukentėtų miestiečiai“, – tvirtino A. Gaižutis.

INFORMACIJA

„Klaipėdos vanduo“ kviečia daugiabučių administratorius ir bendrijų pirmininkus į nuotolinį susitikimą, kuriame atsakys į visus klausimus. Susitikimas vyks rugsėjo 20 dieną, 15 val. Susitikimo nuoroda bus atsiųsta elektroninio pašto adresais. Negavus nuorodos reikėtų kreiptis el. paštu info@vanduo.lt

1 Comment

  1. Nikulinas

    TAi kas keistųsi, ar pati žurnalistė supranta? Turbūt, ne, nes nieko apie tai konkrečiai neparašė, tik nuorodos į teisės aktus. Kam tokia rašliava reikalinga?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This