Klaipėdoje bus rengiamos ekskursijos apie Imanuelio Kanto protėvių istoriją

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka parengė kultūros paveldo maršrutą-ekskursiją „Imanuelio Kanto protėvių istorija“ ir rugsėjo 21, 22 ir 28 dienomis kviečia klaipėdiečius bei miesto svečius susipažinti su unikalia Klaipėdos istorijos dalimi, siejama su I. Kanto protėviais ir garsiuoju filosofu, sužinoti apie su šia tema siejamus architektūros objektus. Ekskursijos vadovė – kraštotyrininkė Jovita Saulėnienė.

Biržos tiltas XX a. pradžioje. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Ekskursijos tikslas – atskleisti žymaus filosofo I. Kanto (1724–1804) šeimos ryšius su Klaipėda, kurioje gyveno net trys Kantų giminės kartos (prosenelis Richardas Kantas, senelis Hansas Kantas, tėvas Johannas Georgas Kantas) ir vertėsi tų laikų populiariu balniaus amatu. Pats filosofas niekada nebuvo atvykęs į Klaipėdą.

„Pažintis su Kantų šeimos nariais padeda atsekti didžiojo filosofo genetines šaknis, dėl kurių nesibaigia diskusijos, atveria senosios Klaipėdos miestiečių gyvenimo būdą, tradicijas, pomėgius. Mūsų laukia kultūrinės atminties kelionė istoriniu laiku. Tai kultūros ekologijos dėsnis, leidžiantis atkurti regimybę, tarp kokių vertybių gyventa ir įvertinti, kuo ta praeitis virtusi dabartyje. I. Kantas teigė, jog „Žinome tiek, kiek išlaikome atmintyje“. Atmintis – mūsų motina, prikelianti iš užmaršties užneštas žmonių gyvenimo tėkmes, nugrimzdusias nebūtin istorines, kultūrines, socialines slinktis. Praeidami tais, tarsi po kojomis atminties patiestais takais, auginame ir save. Tai sutampa su I. Kanto skleista žmogiškumo filosofija”, – rašo organizatoriai

INFORMACIJA

Nemokamos ekskursijos vyks rugsėjo 21 ir 22 d. 11 val. bei rugsėjo 28 d. 17 val.

Trukmė – 1,5 val. Maršruto pradžia – Turgaus g. 8. Būtina išankstinė registracija tel. (8 46) 448336.

3 Comments

  1. vladas

    Lietuvių kilmės filosofas I. Kantas. rašęs labiau paplitusia vokiečių kalba, todėl Lietuvos valdžia turėtų skirti jo namo restauravimui ir įtraukti į turistinį maršrutą: Donelaitis, Vydūnas, I. Kantas ir kt.
    Airių rašytojai kūrę anglų kalba, tačiau juos visas pasaulis laiko airių rašytojais: B. Šou, Džoisas ir kt.

    Reply
  2. Memelländer

    immanuel Kant, Richard Kant,Hans Kant, Johann Georg Kant o ne kaip straipsnyje. Padarete is ju Lietuvius, mulkinate skaitytojus !

    Reply
  3. Rasa

    Puiku, Jovita Saulėnienė- nuostabi gidė,” vaikščiojanti enciklopedija”, kaip niekas kitas žino mūsų miesto istoriją.”

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kuo reikšmingas Kantas?

Gimimo data 1724 m. balandžio 22 d., gimimo vieta – Karaliaučius. Mes intensyviai bandome jį pasisavinti, nes tam pritaria istoriniai ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This