Marius Smalkis ruošiasi pasaulio štangos spaudimo čempionatui

Sportas

Karinėse jūrų pajėgose (JKP), Štabo ir aprūpinimo laive ,,Jotvingis” (N42) artileristo pareigas einantis  vyr.jūr. Marius Smalkis spalio 30 dieną dalyvaus Vilniuje šiais metais vyksiančiame 2021 m. pasaulio štangos spaudimo čempionate. Karys varžysis klasikinėje štangos spaudimo rungtyje, 93kg kategorijoje.

M. Smalkis iki šiol savo pranašumą prieš kitus sportininkus Lietuvos štangos spaudimo čempionatuose yra įrodęs ne kartą. Karys yra Lietuvos jėgos trikovės minėtos kategorijos čempionas.

Pateikiame KJP štabo specialistės Ievos Želvytės parengtą pokalbį su M. Smalkiu.

Mariau, kodėl pasirinkai būtent tokią sporto šaką?

Nuo pat mažens pasižymėjau sprogstama energija. Esu save išbandęs tiek 60 ir 100 m bėgime, tiek imtynėse. 14 metų pirmą kartą apsilankiau savo mieste, kuriame augau, esančiame sporto klube ⸴⸴Varūnaʽʽ ir išbandžiau save šioje sporto šakoje. Mane sužavėjo tai, kad ši sporto šaka neturi ⸴⸴lubųʽʽ – nuolat turi, kur tobulėti, daraisi vis stipresnis, keli sau iššūkius dirbti vis su didesniu svoriu. O kartu ir suvokimas, jog man tai pakankamai gerai sekasi – vis skatina mane nesustoti.

Kuo ypatinga mityba užsiiminėjant jėgos trikove, ar yra kokie apribojimai?

Svarbiausia yra valgyti visavertį maistą ir gerti daug skysčių, nes sunkių treniruočių metu juos prarandame. Kas liečia apribojimus – jei nori tilpti į mažesnę kategoriją ar išbandyti save sunkesnėje, tiesiog žaidi su kalorijomis (suvartoji mažiau ar daugiau maisto). Aš asmeniškai, savęs neriboju.

Kiek treniruočių darai per dieną, savaitę? Ar jos skiriasi?

Per savaitę vidutiniškai treniruojuosi keturis kartus. Treniruotės dažniausiai susideda iš bazinių ir pagalbinių pratimų. Skiriasi tik  treniruočių intensyvumas – ar tai būtų tarpvaržybinis periodas ar po varžybų. Treniruotės trunka nuo 1,5 iki 2 val.

Kas Tau asmeniškai sunkiausia tiek fiziškai, tiek psichologiškai šiame sporte?

Kiekvienas turime savo mėgstamiausią pratimą – tad dažniausiai kituose ⸴⸴atsiliekameʽʽ. Iš to atsiranda tai, kad turime kažkaip save motyvuoti atlikti tuos mažiau mėgstamus pratimus, nepasiduoti, kai kažkas nepavyksta.

Kaip sekasi derinti sportą ir tarnybą? Kai kas sako, kad tai nesuderinama

Tarnybos pradžioje visas laikas buvo skiriamas tik tarnybai ir dėl to su jėgos sportu teko padaryti pertrauką. Kažkur po pusmečio jau įsitvirtinus – galėjau ⸴⸴grįžti prie štangųʽʽ. Šiuo metu sportą ir tarnybą derinti sekasi gerai – tarnybos vietoje yra sporto salė, kuri gelbėja palaikant formą ir ruošiantis varžyboms.

Kuo sportininko charakteris padeda tarnyboje? O gal trukdo?

Manau, jog sportininko charakteris padeda tarnyboje, nes kad ir ką bedaryčiau – visada siekiu maksimumo. Taip pat tiek fiziškai, tiek psichologiškai esu stiprus, o tai padeda būti motyvuotu kariu.

Ar dažnai patiriamos traumos? Gal teko patirti traumą, kuri Tave šiek tiek sustabdė?

Šioje sporto šakoje traumos patiriamos dažnai – reikia būti visada susikaupusiam, nes net ir menkiausias netaisyklingas pratimo atlikimas gali sukelti didelę traumą. Aš, asmeniškai, smulkių traumų esu turėjęs, bet rimtesnių – ne.

Gal turi patarimų norintiems, bet vis nesugebantiems pradėti sportuoti?

Siūlyčiau išbandyti kuo daugiau sporto šakų, kad atrastumėte savo. O kai jau atrandi – tai ir pačios treniruotės tampa gyvenimo dalimi.

Kaip tvarkaisi su užklumpančiomis ,,juodomis“ akimirkomis, kai dingsta motyvacija stengtis?

Apsupu save bendraminčiais ir kartu vienas kitą motyvuojame.

Koks laimėjimas Tavo gyvenime buvo svarbiausias?

Manau, jog svarbiausias laimėjimas šioje sporto šakoje buvo 2020 metų kovo 5 dienos Kazlų Rūdos  sporto centre surengtos Atvirosios štangos spaudimo rungtynės, skirtos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui paminėti, kuriose užėmiau prizinę vietą. Šiose rungtynėse atstovavo Lietuvos kariuomenės, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų, Teisingumo ministerijų padalinių, Lietuvos šaulių sąjungos, Kazlų Rūdos savivaldybės ir kitų organizacijų sportininkai. Šiose varžybose buvo garbė atstovauti Karinėms jūrų pajėgoms, kartu dalyvauti su kolegomis ir varžytis savo mėgstamiausioje sporto rungtyje-štangos spaudimas nuo suoliuko.

Kokia Tau būna paskutinė minutė prieš startą tiek fiziškai tiek psichologiškai?

Fiziškai – turi susikoncentruoti, ir sugebėti rungtyje atiduoti visas jėgas, kad išspaustum svorį, o psichologiškai – turi būti ramus susikaupti ir pasitikėti savimi šimtu procentu.

Kokios svarbiausios charakterio savybės, Tavo nuožiūra, yra reikalingos sportininkui?

Sportininko svarbiausios charakterio savybės – ryžtingumas, atsidavimas, kantrumas, tvirtumas, konkurencinė drąsa.

Kokie Tavo lūkesčiai iš šio pasaulio čempionato?

Pasaulio čempionate dalyvauju pirmą kartą – tad siekiu užimti kuo aukštesnę vietą, ,,išspausti iš savęs” maksimumą ir įgauti daugiau varžybinės patirties.

Čempionatas vyks Vilniuje, spalio 22-31d. Mūsų karys dalyvaus spalio 30d. 15 – 16.30 val. Jei pandeminė situacija leis, kviečiame stebėti čempionatą gyvai arba tiesioginės transliacijos metu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Lietuvos kariniuose laivuose - nauji radarai

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos įgyvendino dvejus metus trukusį keturių patrulinių laivų pagrindinių navigacinių radarų su oro erdvės stebėjimo funkcija ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Iš kelto evakuotas sunegalavęs keleivis

Lietuvos kariuomenė pranešė, kad Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro budėtojas, karinės penktadienį gavęs pranešimą iš kelto „Aura Seaways“ ...
2023-10-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This