Klaipėdoje – moderniausias darželis Vakarų Lietuvoje

Švietimas

Klaipėdoje duris atvėręs naujasis Mažojo Klaipėdos licėjaus darželis-mokykla tapo pirmąja nuo nepriklausomybės pradžios naujai pastatyta ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaiga Lietuvos uostamiestyje, kurioje įgyvendintos geriausios pasaulinės architektūrinės praktikos švietimo srityje.

Vaikų poreikius atitinkanti erdvė

„Mažasis Klaipėdos licėjus“ šiemet persikėlė į naujai pastatytas keturių aukštų patalpas Dragūnų kvartale. Rugsėjo pirmomis dienomis naujojo darželio-mokyklos duris pravėrė tiek ikimokyklinio amžiaus (2-5 m.) darželinukai, tiek priešmokyklinių ir pradinių pirmųjų klasių (5,5-7 m.) mokiniai.

Kaip teigia „Klaipėdos licėjaus“ direktorė dr. Regina Kontautienė, projektuojant naująjį darželio-mokyklos pastatą Šarlotės gatvėje buvo įsiklausyta į ugdymo įstaigos auklėtinių ir jų tėvų poreikius. Kuriant naują erdvę, daug dėmesio skirta vaikų fizinio ir emocinio saugumo užtikrinimui.

„Projektuojant šį pastatą daug dėmesio skyrėme vaikų saugumui. Darželyje įrengta perimetrinė apsauga su praėjimo kontrole, saugaus užrakto ir vandens padavimo sistemos tam, kad mažyliai neužsitrenktų patalpose ar neapsiplikytų per karštu vandeniu. Be to, visos sporto ir žaidimų erdvės (sporto salė, lauko žaidimų aikštelė, bėgimo takelis) išklotos specialiomis, sertifikuotomis dangomis, kurios padeda išvengti traumų“, – pranešime spaudai pažymi licėjaus vadovė.

Naująja darbo aplinka džiaugiasi ir „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ direktorius Tomas Raibys, kurio teigimu, naujojo darželio-mokyklos veiklos pradžia yra svarbus įvykis ne tik licėjui, bet ir visai Klaipėdai.

„Šiandien tai yra tikriausiai moderniausia ikimokyklinio ir pradinio ugdymo erdvė ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Vakarų Lietuvoje. Ją kuriant buvo vadovaujamasi geriausiomis užsienio šalių praktikomis. Kiekviena darželio grupė suprojektuota taip, kad jos auklėtiniai ir pedagogai turėtų kuo daugiau asmeninės erdvės ugdymui, mokymuisi ir poilsiui. Kiekviena darželio grupė turi atskiras savo persirengimo ir poilsio erdves, sanitarinius mazgus, sporto aikšteles ir mažas bibliotekas. Darželyje net įrengtas specialus amfiteatras, kuriame galės reikštis kūrybiškoji auklėtinių asmenybės dalis“, – įspūdžiais dalijosi darželio vadovas.

Pasak T. Raibio, naujojo darželio pastato vieta taip pat pasirinkta neatsitiktinai.

„Dragūnų kvartalas yra įsikūręs visai šalia miško, kur auklėtiniams sudaromos išskirtinės sąlygos būti arčiau gyvosios gamtos. Su pedagogų pagalba jie gali artimiau pažinti įvairius pajūrio regiono augalus ir gyvūniją. Be to, šioje miesto dalyje būna mažiau automobilių spūsčių, tad tėvai gali patogiau ir greičiau atvežti ir pasiimti vaikus iš ugdymo įstaigos“, – pastebėjimais dalijosi darželio-mokyklos vadovas.

Vakarietiška namų aplinka ir daug kokybiškų žaislų

Kaip teigia „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ pedagogė Martyna Kvedaraitė, naujas erdves teigiamai priėmė net ir mažiausi licėjaus auklėtiniai.

„Aš dirbu su 2-3 metų vaikais, kurie apskritai pirmą kartą ateina į ugdymo įstaigą. Jiems labai svarbu, kad erdvė nekeltų papildomo streso ir būtų kuo panašesnė į namų aplinką. Džiugu, kad čia vaikai rado labai daug šiuolaikiškų žaislų ir kitų priemonių, kurios yra ir jų namuose. Naujo darželio patalpų interjere taip pat vyrauja estetinis minimalizmas. Tokia aplinka dažnai supa vaikus ir namuose“, – teigė pedagogė.

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ vaikai ugdomi pagal britišką ugdymo sistemą, kuri plačiai naudojama Oksfordo lygio ikimokyklinėse įstaigose. Pasak M. Kvedaraitės, mokymo procesas licėjuje vyksta žaidimo forma, mat moksliškai įrodyta, kad tokiu būdu ugdomi vaikai lengviau įsisaviną pateikiamą informaciją.

Darželyje – reabilitacinės ir sveikatinimo paslaugos

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ nemažai dėmesio skiriama ir auklėtinių sveikatos gerinimui. Pasak sveikatos specialistės Aušros Kairienės, naujose patalpose bus vykdoma šiemet patvirtinta sveikatos gerinimo programa, kurios pagalba įstaigos auklėtiniai vietoje galės gauti ir tam tikras reabilitacines bei sveikatinimo paslaugas.

„Pagal gydytojų rekomendacijas „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ patalpose mūsų auklėtiniai galės gauti įvairias reabilitacijos paslaugas, kurios padės atsistatyti po ligų ar suteiks galimybę pagerinti bendrą sveikatos būklę. Darželyje galime pasiūlyti įvairias kvėpavimo takų veiklą gerinančias inhaliacines procedūras, taip pat masažus bei kitus kineziterapijos užsiėmimus”, – teigė A. Kairienė.

Sveikatos specialistės teigimu, licėjaus darželio-mokyklos auklėtiniai bus mokomi sveikos gyvensenos bei mitybos, vyks įvairios fizinę vaikų sveikatą gerinančios veiklos, šiaurietiško ėjimo pamokėlės bei platus spektro mankštų užsiėmimai.

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ vaikai turi galimybę mokytis pagal dvikalbio ugdymo programas. Nuo 5 metų amžiaus čia pasirinktinai galima mokytis lietuvių-anglų arba lietuvių-rusų kalbomis.

Naujose licėjaus darželio-mokyklos patalpose veikia ir priešmokyklinės klasės. Jose vaikai ruošiami tęsti mokslus Klaipėdos licėjaus pradinėse klasėse, kurios taip pat veikia naujose patalpose Dragūnų kvartale.

Mažojo Klaipėdos licėjaus“ darželio statybos užtruko beveik dvejus metus. Pastatą projektavo ir statybos darbus vykdė UAB „Pamario troba“ architektų ir statybos inžinierių komandos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Švietimas

Mažasis Klaipėdos licėjus – akredituota sveikatą stiprinanti įstaiga

Praėjusių metų pabaigoje prie Nacionalinio sveikatą stiprinančių ugdymo įstaigų tinklo oficialiai prisijungė darželis–mokykla Mažasis Klaipėdos licėjus. Pasak šios ugdymo įstaigos ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Švietimas

Klaipėdos licėjaus labdaros projektą užbaigė įspūdingas miuziklas

Ketvirtadienį grandiozine miuziklo premjera baigėsi visą gruodį trukęs dvidešimtasis Klaipėdos licėjaus kasmetinis kalėdinis labdaros paramos projektas. Net šešių skirtingų kalėdinių ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This