Taršos Klaipėdoje ieškos už milijoną eurų

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje ir ateinančius penkerius metus bus stebima ir fiksuojama aplinkos tarša, o mokesčių mokėtojams tai preliminariai kainuos daugiau nei milijoną eurų. Tiesa, pažadėta, kad stebėsenos rezultatai bent jau politikams bus pristatyti dažniau nei dabar.

Brangiausiai Klaipėdoje kainuos aplinkos oro tyrimai, nes jie penkiose vietose bus vykdomi nepertraukiamai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdoje baigia galioti nuo 2017 metų vykdoma Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos monitoringo programa, todėl parengta nauja iki 2026 metų. Ją rengė bendrovė „Darnaus vystymosi institutas“. Programą jau patvirtino Aplinkos apsaugos agentūra bei Lietuvos geologijos tarnyba, bet paskutinį palaiminimą turi suteikti miesto taryba, todėl programa pradėta svarstyti komitetuose.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete ją pristatęs „Darnaus vystymosi instituto“ atstovas Ramūnas Markauskas konstatavo, jog naujoji aplinkos monitoringo programa nedaug kuo skiriasi nuo tos, pagal kurią uostamiesčio aplinka buvo stebima pastaruosius penkerius metus.

Programa parengta šioms Klaipėdos miesto aplinkos sudėtinėms dalims: aplinkos oras, aplinkos triukšmas, dirvožemis, paviršiniai vandenys, gyvoji gamta, želdynai ir želdiniai.

Oro taršos matavimai bus atliekami 34 vietose ir daromi jie bus keturis kartus per metus. Naujovė ta, kad penkiose vietose palei Klaipėdos uostą atsiras nepertraukiami kietųjų dalelių koncentracijos matavimai, o jų rezultatai bus skelbiami viešai.

„Tos penkios vietos išdėstytos išilgai uosto teritorijos, kur ji ribojasi su gyvenamąja aplinka ar prie didesnių gatvių sankryž7. Taip siekiama įvertinti uosto teritorijoje veikiančių ūkio subjektų poveikį miestui“, – aiškino R. Markauskas.  

Fiksuotose stotelėse bus matuojamas oro užterštumas sieros dioksidu, azoto dioksidu, anglies monoksidu, lakiosiomis organinėmis medžiagomis, suspenduotomis kietosiomis dalelėmis.

Programoje numatyta, kad aplinkos triukšmo matavimai bus daromi 47 miesto vietose ir keturis kartus per metus.

Dirvožemio tyrimai bus atliekami 143 vietose (visuomeninės ir gyvenamosios teritorijos – 119, dugno nuosėdos paviršiniuose vandens telkiniuose – 21 (iš jų 12 LEZ teritorijoje), rekreacinės teritorijos (paplūdimiai) – 3), tačiau tyrimai bus atliekami tik kartą per penkerius metus.

Programoje numatyta ištirti 10-ies Klaipėdos paviršinių vandens telkinių kokybę, gyvosios gamtos (paukščių – 20 vietų, šikšnosparnių – 58 vietose, varliagyvių – 20 vietų, žuvų – 7 vietose, augalijos – 10 vietų) populiaciją, želdynų ir želdinių būklę 26 vietose.

Kai programa bus patvirtinta, Klaipėdos savivaldybė pirks paslaugą – ieškos tiekėjų, kurie šią programą įgyvendintų. Preliminariai skaičiuojama, kad per metus aplinkos monitoringas kainuos kiek daugiau nei 200 tūkst. eurų, didžiausia kaina yra už oro tyrimus.

„O kam tie tyrimai ir skaičiai išvis reikalingi? Pas mus kvartale irgi buvo pastatę kažkokią laboratoriją matuoti dulkes. Ištyrė, kad vieną kartą jų daugiau, kitą – mažiau. Kas nuo to pasikeitė, kai tokie pinigai išleisti? Ar imtasi drausminti teršiančias įmones?“ – klausė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Alvidas Šimkus.

R. Jievaitienė aiškino, kad monitoringas reikalingas ilgalaikiam stebėjimui, nes tik per kelerius metus galima nustatyti tendencijas, kokių teršalų mieste daugėja, kokių mažėja, o tada imtis priemonių.

Komiteto narys Arūnas Andziulis piktinosi, jog monitoringo ataskaita pateikiama tik kartą per metus.

„Noriu, kad būtų kas mėnesį ir kad būtų nedelsiant reaguojama į nustatytus viršijimus“, – reikalavo A. Andziulis.

Tačiau komiteto nariai galiausiai sutarė, kad monitoringo ataskaitos jiems turi būti pristatomos ne kas mėnesį, o kas ketvirtį. Gavę patikinimą, kad tai bus padaryta, jie pritarė Klaipėdos aplinkos monitoringo programai iki 2026 m.

5 Comments

  1. NUBLŪDIMAS

    Programa yra labai gera Klaipėdos miesto teršėjams – Uostui, LEZUI ir pan. Juos tikrins ir matuos net penkis metus iš eilės, bet tik po 4 kartus į metus. Tai yra bus atliekamas 1 patikrinimas kas 3 mėnesiai arba – 1 patikrinimas vsarą, 1 patikrinimas rudenį, 1- žiemą ir 1 pavasarį. Ir taip visus penkis metus iš eilės. Penkis metus mes iš savo VISŲ MŪSŲ pinigų matuosime, o teršėjai ir toliau tuos 5 metus terš Klaipėdą. Jie terš, o mes matuosime. 4 kartus per metus. Tai yra – tik 4 dienas per metus. Metuose priminsime yra 365 dienos, iš kurių teršimui netinka tik 4 dienos… Teršėme, teršiame ir teršime. Nu, ir 4 kartus per metus kažką 39 taškuose pamatuosime. Ir taip visus artimiausius 5 metus. Gera programa. Geras projektas. Teršėjams.

    Reply
  2. Audrius

    o apie akustinę taršą kas nors galvoja? ketvirtą ryto kaip pradeda su kūjais trankyt, kad visas miestas skamba arba nuolat veikusios tos vandens patrankos

    Reply
  3. Kiek dar leisime mus kvailinti?

    Vitas TOMKUS: „ATSIIMKIME SAVO LIETUVĄ!” (skait. Respubl.)

    Reply
  4. Kam

    leisti mln tam kas akivaizdu? Ar tikslas bylinėtis ir visada pralošti? Ar tikslas tik matuoti (kurti darbo vietas)? Gal geriau pasirengti tokį naują miesto bendrąjį planą ir jo sprendinių įgyvendinimo planą, užtikrinti jo nuolatinį monitoringą, kad taršos mieste nebe būtų?

    Reply
  5. Dokininkas

    Absoliutus visų kvailinimas tęsiasi. Savivaldybė yra įsteigusi aplinkosaugos skyrių, kuris tiria ir daro išvadas bei teikia „pasiūlymus” dėl miesto taršos jau daugelį metų. Metodika tyrimų yra panaši, todėl išleistas milijonas nieko neduos. Geriau milijoną išleistų nuolatiniams oro taršos stebėjimo davikliams pirkti, sumontuoti ir sujungti juos į vieną tinklą. Jei prie šio tinklo būtų prijungtos uosto įmonių stebėjimo sistemos, tada iš tiesų būtų sukurta sistema, kuri leistų operatyviai ir tikslai nustatyti teršėjus. Negi nebeturime atsakingų ir protingų žmonių? Kodėl taip lengvai pasiteisinama viešinant milijonų vogimą?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Oro kokybės stebėsena toli gražu nėra pinigų švaistymas

Klaipėdos miestas ypatingas vien tuo, kad per visą miesto ilgį šiaurės-pietų kryptimi driekiasi uostas, į kurį veda svarbios valstybinės magistralės, ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Suprato, kad šimtai tūkstančių - vėjais, bet sprendimui pritarė

„Pinigai – vėjais”, – taip diskusiją dėl projekto „Klaipėdos miesto savivaldybės automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimas“ teikimo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This