Muzikinio teatro solistai stipendijų dėka atrado naujas galimybes

Veidai

Daug gražių vaidmenų sukūrę Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro jaunieji solistai Beata Ignatavičiūtė ir Tadas Jakas nuoširdžiai dėkoja Klaipėdos miesto savivaldybei už suteiktas edukacines stipendijas bei siūlo jaunimui kuo aktyviau jų siekti ir naudotis galimybėmis tobulintis pas profesionalus, savo srities žinovus. 

Norėjosi mokytis dar ilgiau 

„Ilgai mąsčiau – pildyti paraišką ar ne, tačiau gavau padrąsinamąjį spyrį į sėdimąją, tad nusprendžiau bandyti ir labai tuo džiaugiuosi. Man, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro darbuotojui, norėjosi tobulinti svarbiausią savo darbo „įrankį“ – balsą. Tad susisiekiau su LMTA Dainavimo katedros vedėja, profesore Asta Krikščiūnaite (nuotr.) ir paklausiau, ar ji sutiktų su manimi padirbėti, ir ji mielai sutiko. Dirbome daug ir kartais net neskaičiuodami laiko. Lavinome balsą įvairiais pratimais, dainavome arijas. Pratimai – viena, o visa tai pritaikyti dainuojant arijas – žymiai sudėtingiau. Labiausiai gaila, kad viskas, kas gera, greitai baigiasi (juokiasi). Dirbome du mėnesius, bet norėjosi, kad tai būtų trukę bent jau metus, tačiau ir šis laikas man davė tikrai daug. Esu tikras, kad su profesore A.Krikščiūnaite susitiksime dar tikrai ne kartą. Jauniems solistams būtina šalia turėti „profesionalią ausį“, kad nenukryptų nuo teisingo kelio“, – KVMT pranešime spaudai cituojamas jaunasis solistas. 

Pamėgo stepą 

Anot T. Jako, solistai privalo ne tik puikiai dainuoti, bet ir nepriekaištingai judėti scenoje.

„Buvo laikas, kai maniau, kad esu su dviem kairiomis ir medinėmis kojomis (juokiasi). Tačiau kažkada teatre teko susidurti su stepo šokiu. Pradžioje tai atrodė lyg aukštoji matematika, tačiau pamažu šis šokis man pasidavė ir naujametiniame renginyje linksmai jį trypiau kartu su vienuolėmis iš KVMT miuziklo „Šounuolynas“. Mėgstu mesti iššūkius sau, tad nusprendžiau pasimokyti stepo pas profesionalią šokėją, šokių mokytoją Aną Umnovą. Tai buvo rimtas iššūkis, nes aš nesu šokėjas profesionalas. Su A. Umnova mokiausi stepo šokio pagrindų, išbandžiau improvizacijas ir įvairias žingsnių kombinacijas. Prakaitas liejosi upeliais, kartais net pamiršdavau kur kairė, o kur dešinė koja, tačiau tai buvo labai linksmas ir nepakartojamas laikas. Po šių pamokų supratau, kad stepas – mano naujas pomėgis“, – džiaugiasi T. Jakas. 

Gautas žinias jau pritaikė 

Solistė Beata Ignatavičiūtė pasakoja stipendijos siekusi su nusistatymu, kad pabandžiusi nieko nepraras: tiesiog užpildžiusi reikiamus dokumentus Klaipėdos miesto savivaldybės meno edukacinei stipendijai gauti.

„Kadangi mano profesija jungia net kelias meno šakas, nutariau tobulinti ne tik vokalą, bet ir šokį, plastiką. Prašydama vokalo pamokų kreipiausi į solistę, pelniusią ne vieną laimėjimą Lietuvoje bei užsienyje, turinčią daug patirties mokant vokalo – profesorę Astą Krikščiūnaitę. Penkiolikos pamokų metu su A. Krikščiūnaite ne tik dainavome, bet ir analizavome, rinkome mano balsui tinkantį repertuarą. Stengėmės praturtinti mano balso galimybes operoje, sustiprinti kvėpavimo ir dainavimo techniką. Profesorė labai korektiška, visada turinti ką pasakyti ir padėti esamoje situacijoje. Iš šios išskirtinės asmenybės yra ko pasimokyti ne tik profesinėje srityje. Labai džiaugiuosi, kad iš profesorės gautas žinias ir patirtį netrukus pavyko pritaikyti dainuojant Giovanni Battista Pergolesi „Stabat Mater“ premjeroje Klaipėdos festivalyje. Tikiu, jog dainuodama ir kituose Muzikinio teatro spektakliuose bei koncertuose jausiuosi kur kas tvirčiau“, – su užsidegimu pasakoja solistė. 

„Pajuto stuburą“ 

Gauta stipendija B. Ignatavičiūtei suteikė galimybę patobulinti šokio bei laikysenos pagrindus. Šioje srityje solistei talkino profesionali šokėja, konkursų laureatė Eiva Dobilaitė.

„Tarsi naujai pajutau savo kūną: patobulinau laikyseną, pasitikrinau jo elastingumą. Mokiausi, kaip be traumų ir kuo išraiškingiau judėti scenoje apsimovus aukštakulnius, susipažinau, kokie kūno raumenys turi būti aktyvūs tam tikro judesio metu. Šiuolaikinio šokio dėka labiau „pažinau kūno ir žemės kontaktą“ bei kaip judėti nežalojant savęs. Gautos žinios man padėjo praturtėti kaip atlikėjai. Tai buvo puiki galimybė įvairius šokių stilius (šiuolaikinis, salsa ir high heels). Šokis lavina sceninę koordinaciją, padeda kontroliuoti laikyseną bei sustiprina kūną. Scenoje – tai būtinybė. E.Dobilaitė savo entuziazmu užkrėsdavo tik įėjus į aikštelę. Jos dėka ,,pajutau stuburą“ tiesiogine to žodžio prasme (juokiasi). Esu jai už viską labai dėkinga“, – tikina solistė. 

B. Ignatavičiūtė ir T. Jakas dėkoja Klaipėdos miesto savivaldybei už suteiktą šansą patobulėti.

„Linkime kiekvienam jaunam artistui nebijoti ir pasinaudoti skiriamomis stipendijomis. Juk tai puiki galimybė atrasti naujus savo talentus ar tapti dar daugiau gebančiu profesionalu“, – kalbėjo dainininkai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Sausio 15-ajai skirti renginiai

Sausio 15-ąją minimos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinės. Pernai ištisus metus vyko renginiai, skirti šios svarbaus įvykio 100-mečio paminėjimui. ...
2024-01-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristato kamerinę „Meilės eliksyro“ versiją

Šį savaitgalį, gruodžio 2-3 dienomis, Klaipėdos Žvejų rūmuose pristatoma komiškos operos „Meilės eliksyras“ kamerinės versijos premjera, kurią Klaipėdos valstybiniame muzikiniame ...
2023-11-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This