Teatralizuotoje ekskursijoje pasakos, ką prarijo uostas

Kultūra

„Taško“ teatro įkurta meninė iniciatyva „Pasivaikščiojimas Klaipėdoje“ tęsia savo veiklą ir šį rudenį pristatys tris teatralizuotas ekskursijas, kuriose bus kalbama apie skirtingus uostamiesčio identiteto aspektus. Spalio 3 dieną „Taško“ teatro kūrybinė komanda pristatys pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.

Domo Rimeikos nuotr.

Ekskursija atskleis Vitės kvartalo istoriją bei raidą. Kelionė prasidės nuo uosto gatvėje esančio „Labdarybės” namo, kuris dar buvo vadinamas „Gaidžio namu“. Pastatą 1910 m. suprojektavo architektas Klėmanas (Kleemann). Tai yra pirmoji visoje Baltijos jūros pakrantėje daugiafunkcė įstaiga. Čia veikė pirtis, bilietų kasa, valgykla, vaikų darželis uosto darbininkams. „Gaidžio namo“ pavadinimas atsirado dėl priešais namo buvusios gaidžio skulptūros su fontanu. Objektas pažymėtas jūrinio paveldo ženklu. Šiuo ženklu ženklinami su jūriniu paveldu susiję objektai – pastatai ir buvusių pastatų vietos, krantinės, takai, laivai ir kita.

Pasivaikščiojimo metu bus siekiama pabrėžti Klaipėdos kaip jūrinio miesto išskirtinumą. Kartu bus išryškintas ir Lietuvos kaip jūrinės valstybės veidas.

Ekskursijos metu bus girdimos klaipėdiečių mintys apie jų santykį su uostu, jūra bei Klaipėdos miestu. Taip pat bus atskleidžiamos Ferdinando ir Vydūno sverų idėjos.

Meninės iniciatvos autorius Paulius Kavoliūnas teigia, jog teatralizuotos ekskursijos idėja kilo pastebėjus, jog daug unikalių ir istoriškai reikšmingų pastatų yra apleisti ir uosto praryti. Anksčiau klaipėdiečiai Uosto gatve (buvusia Malkų g.) galėjo pasiekti marias. Čia vykdavo prekyba, važinėjo tramvajus, todėl tai buvo miestiečių traukos taškas. O dabar ši vieta yra aptverta, nepasiekiama ir izoliuota nuo miestiečių. Dėl to P. Kavoliūnas sako ir norintis klaipėdiečiams priminti apie Vitės kvartalo istorinę kaitą, reikšmę ir raidą.

Aktorė Karolina Kuzborska atkreipia dėmesį į neįprastą ekskursijos struktūrą ir formą. Teatralizuotame pasivaikščiojime penki aktoriai atlikdami paslaptingų vedlių vaidmenis kuria vientisą kelionę, kurioje vyksta nuolatinis veiksmas ir atmosferos kūrimas. Ekskursijos metu siekiama ne tik suteikti žiūrovams istorinės informacijos, tačiau taip pat skatinti miestiečius domėtis, pastebėti kintančius savo miesto aspektus, domėtis istorija, miesto raida, paklausyti miesto atmosferos, stebėti gyventojus.

Pasivaikščiojimas „Uosto praryti“ vyks spalio 3 d. 18 val. ir spalio 6 d. 18 val. Ekskursijos pradžios vieta: Uosto g. 22 – Labdarybės namas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Taško teatro premjera - ne tik apie vaikų namus

Taško teatras vasario 14 d. Klaipėdos kultūros fabrike pristatys premjerą – dokumentinį spektaklį „Namai”. „Man šis spektaklis apie prigimtinės meilės ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

Miestas

Kaimynų dienos proga - nemokamas žinomų atlikėjų koncertas

Šį šeštadienį, minint Europos kaimynų dieną, Vitės bendruomenė centriniame Klaipėdos stadione surengs kaimynams bei visiems miestiečiams atvirą šventę. Joje – ...
2023-05-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Arvydas Vaitkus – meras. Kokių realių veiksmų sulauksime?

Po kovo 19-osios vakarą pasiektos pergalės Klaipėdos mero rinkimuose Arvydo Vaitkaus dienos yra itin intensyvios pirmiausiai dėl būsimos koalicijos, jos ...
2023-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This