Klaipėdoje – paroda apie JAV ir Lietuvos draugystės simbolį

Kultūra

Spalio 13-ąją, trečiadienį, 18 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks parodos „Sumner Welles deklaracijai – 80“ atidarymas. Paroda skirta atskleisti JAV politinę ir diplomatinę paramą, kurią Lietuva ir jos šiauriniai kaimynai jautė sovietinės okupacijos metu.

Dokumentas, bylojantis apie JAV pastangas paremti Lietuvos siekį atkurti laisvę ir valstybingumą, buvo 1940 metų liepos 23 dieną laikinai ėjusio JAV valstybės sekretoriaus pareigas Benjamino Sumnerio Welleso paskelbta deklaracija. Pavadinta ją inicijavusio politiko vardu, deklaracija skelbia, kad JAV Šaltojo karo metu oficialiai nepripažino Sovietų Sąjungos įvykdytos Baltijos šalių aneksijos. L

Sumner Welles deklaracijos 80-ečiui skirta istorinė archyvinių dokumentų ir nuotraukų paroda savo kelionę po Lietuvą pradėjo 2021 metų vasarą, minint JAV ir Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo 30-metį. Pirmoji parodos stotelė buvo Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje – muziejuje Kaune, vėliau ji buvo pristatyta Šiaulių apskrities P. Višinskio viešojoje bibliotekoje, o Klaipėda – trečiasis miestas, kurio gyventojai ir svečiai kviečiami susipažinti su ne visiems žinomais Lietuvos ir JAV istorijos faktais.

Parodoje pristatomi istoriniai dokumentai, liudijantys JAV politinį dėmesį SSRS okupuotai Lietuvai, Lietuvos pasiuntinybės Vašingtone bei konsulatų Niujorke ir Čikagoje veiklą ir diplomatinę kovą siekiant atkurti nepriklausomybę. Dokumentai iliustruoja Lietuvos diplomatų bei įvairių JAV veikusių lietuviškų patriotinių organizacijų lyderių reguliarius tarnybinius susitikimus ir kontaktus su Valstybės departamento pareigūnais, kongreso nariais, priėmimus Baltuosiuose rūmuose ir protestus prieš SSRS imperinę politiką.

Sumner Welles deklaracijos 80-mečio parodą parengė Lietuvos istorijos instituto XX amžiaus istorijos skyrius kartu su Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Eksponuojami dokumentai ir nuotraukos iš Lietuvos valstybės centrinio ir naujojo, Seimo kanceliarijos ir Eltos archyvų, Prezidento kanceliarijos, JAV Valstybės departamento, Lietuvos jūrų muziejaus ir viešų interneto prieigų.

Parodą Klaipėdoje organizuoja JAV ambasada ir Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka. Parodą Klaipėdoje bus galima aplankyti iki spalio pabaigos.

Laikantis saugumo reikalavimų, parodos žiūrovai ir dalyviai privalo pateikti galimybių pasą ir iš anksto registruotis el. paštu renginiai@klavb.lt (nurodyti vardą, pavardę, el. paštą ir tel. nr.) arba renginio vietoje.

1 Comment

  1. Virgis

    Man neaišku, kodėl rašote,, Sovietų Sąjunga”, ,,SSRS”. Verčiat tik dalį valstybės pavadinimo,tokiu atveju reikėtų rašyti,,Jungtiniai Steitai”, ,,UAV”. Jei žodis,, sovietų” neturi lietuviško atitikmens,tada turėtų būti ,, Klaipėdos miesto sovietas”, ,, Lietuvos Aukščiausiojo sovieto pirmininkas”ir t.t. Nebent ponas profesorius (beje tarybinis) įvedė naujas taisykles.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Klaipėdietė aviacijos mokslų studijas tęsia JAV

Kelionės po pasaulį ir raketų paleidimo stebėjimas tiek gyvai iš savo kiemo, tiek iš Kennedy Space centro jau tapo Augustės ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This