Kviečia minėti paliatyvios pagalbos dieną

Sveikata

Spalio 11-ąją minima Pasaulio paliatyvios pagalbos diena, kuria siekiama atkreipti valstybių, vyriausybių ir visuomenės dėmesį į vieną sudėtingiausių medicinos sričių, reikalaujančių ne tik išminties, kantrybės, bet ir žmogiškos atjautos. 

Šios dienos paminėjimą Klaipėdoje inicijuoja Lietuvos paliatyvios medicinos draugija, Klaipėdos hospisą valdanti VšĮ „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“, Klaipėdos miesto savivaldybė bei Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio vienuolynas.

Spalio 11-ąją – Paliatyvios pagalbos dieną – Klaipėdos mokymo įstaigos bus kviečiamos pasipuošti viltį simbolizuojančios geltonos spalvos atributika ir padėti papuošti mūsų miestą saulėgrąžos žiedais, o 18 val. visi pasipuošę geltona spalva ir rankose laikydami saulėgrąžos žiedus kviečiami sudalyvauti Šv. Mišiose Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

Klaipėdos hospisas – pirmoji Klaipėdos apskrityje sveikatos priežiūros įstaiga, prieš dešimtmetį pradėjusi teikti paliatyvios pagalbos paslaugas.

Jo vadovė Rasa Dagienė pasakoja, kad paliatyvios pagalbos tikslas – padėti žmogui lengviau kęsti nepagydomos ligos skausmus. Visomis priemonėmis stengiamasi ne pratęsti gyvenimą, o palengvinti likusias gyventi dienas, kai žinoma, kad ligos nebeįmanoma išgydyti.

„Paliatyvioji medicina – viena iš naujausių ir greičiausiai besivystančių medicinos disciplinų. Tai unikalus paciento gydymo būdas ir pagalba, kuri paprastai nebūna labai ilgai trunkanti. Holistinė pagalba, įvairių specialistų paslaugos teikiamos ligoniams ir jų šeimoms, taip pat parama šeimai teikiama ir po artimojo mirties. Visų sričių specialistų bendradarbiavimo sinergija yra nukreipta į ligonio simptomų kontrolę, mažinant kančią, suvokiant realią situaciją, ieškant  priemonių  įveikti paciento ir jo artimųjų psichologines, socialines ir dvasines problemas. Šių nuostatų vykdymas yra paliatyvios medicinos pagrindas“, – pranešime spaudai pažymi R. Dagienė.

Anot medikės, paliatyvios pagalbos sistema mūsų šalyje turėtų egzistuoti ne tik kaip nacionalinės asmens sveikatos priežiūros sistemos dalis, bet ir kaip bendražmogiškoji vertybė, nes kiekvienas žmogus anksčiau ar vėliau susidurs su mūsų visų neišvengiama tikrove – mirtimi.

Todėl labai svarbu, kad į paliatyvios pagalbos veiklą įsitrauktų ir bendruomenė, svarbus ir būtinas yra savanorių, kurie padeda užtikrinti geresnę pacientų gyvenimo kokybę, dalyvavimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

PMC mokymų padalinyje Klaipėdoje rengs slaugytojo padėjėjus ir individualios priežiūros darbuotojus

Profesijų meistrystės centras (PMS), bendradarbiaudamas su Klaipėdos hospisu, uostamiestyje atidaro mokymo klasę, kurioje nuo š. m. gruodžio mėnesio rengs kvalifikuotus ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sveikata

Paminėjo paliatyviosios pagalbos dieną

Šeštadienį Klaipėdoje paminėta Pasaulinė hospiso ir paliatyviosios pagalbos diena, kuria siekta atkreipti visuomenės dėmesį į labai sudėtingą medicinos sritį – ...
2022-10-08
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos hospisas minės Pasaulinę hospiso ir paliatyviosios pagalbos dieną

Spalio 8 d., šeštadienį, bus minima Pasaulinė hospiso ir paliatyviosios pagalbos diena, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į labai sudėtingą ...
2022-10-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This