Pagal Vėjų dieną – Mykolines – spėjo žiemos orus

Orai

Rugsėjo 29-oji – Mykolinės, dar vadinama Vėjų diena. Pagal senovinius tikėjimus tos dienos rytmečio vėjo kryptis išpranašaujanti būsimosios žiemos orus. Jei vyrauja vakaris, žiema bus permaininga, su atlydžiais, jei pietys – šilta, jei rytys arba šiaurys – snieginga. Be to, iš kurios pusės per Mykolines vėjas „atbėga“, toks bus dažnesnis ir žiemą. Giedra per šią dieną žada itin šaltą žiemą.

Kokia bus ateinanti žiema, paliekama galutinai nuspręsti patiems skaitytojams. Palmiros Mart nuotr.

Lietuvos hidormeteorologijos tarnyba pabandė patikrinti, ar šis spėjimas tvirtinasi XXI-ame amžiuje, pasirinkus vieną tikrą žiemą – 2010/11 m., kai vidutinė žiemos oro temperatūra buvo -5,7 °C ir 2019/20 m. žiemą, kai visos žiemos ir visų mėnesių vidutinė oro temperatūra buvo teigiama, nebuvo susidariusi sniego danga, t.y. kai žiemos nebuvo.

2019/20 metų žiema buvo pati šilčiausia nuo 1961 m. – vidutinė oro temperatūra siekė +2,6 °C, o žemiausia visos žiemos temperatūra -8,9 °C (Rokiškis, vasario 5 d.). 2019 m. rugsėjo 29 d. rytmetį pūtė nestiprus pietų, pietvakarių vėjas, kas ir pranašavo šiltą žiemą. Saulė šią dieną švietė trumpai, nuo keliolikos minučių iki 2 su puse valandos, taigi, saulė šalčių taip pat nepranašavo.

2010 m. rugsėjo 29 d. rytą pūtė vidutinio stiprumo šiaurės, šiaurės rytų vėjai – ne veltui: 2010/11 metų žiema buvo šalta, žemiausia oro temperatūra nukrito iki -30,2 °C (Varėna, sausio 25 d.), o sniego danga, susidariusi lapkričio pabaigoje, nutirpo tik įpusėjus kovui. Saulė visą dieną švietė pajūryje, pusę dienos šiaurinėje dalyje, likusioje dalyje nešvietė visai. Tačiau temperatūros didelių skirtumų tarp šių šalies dalių nebuvo, šalta buvo visoje Lietuvoje. Šį kartą spėjimas pagal saulę pasitvirtino tik pajūryje ir iš dalies šiaurinėje dalyje.

Šį trečiadienį numatomas debesuotas su pragiedruliais oras, lietaus tikimybė maža. Vėjas pietryčių, naktį 5–10 m/s, dieną 7–12 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 4–9, vietomis 1–3, aukščiausia dieną 11–15 laipsnių šilumos.

Remiantis tokia rytdienos orų prognoze, žiemą sniego turėtų netrūkti, tačiau ji nebus labai šalta. Kita vertus, pietryčių vėjas žiemos metu nebūna šiltas ir dažnai lemia sausus orus, tad kokia bus ateinanti žiema – paliekama galutinai nuspręsti patiems skaitytojams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Orai

Perspėja dėl stipraus vėjo

Sekmadienio vakarą Priešgaisrinės apsaugos departamentas į Klaipėdos regiono gyventojų mobiliuosius telefonus išsiuntė perspėjamąsias žinutes apie tai, kad paskutinį savaitės vakarą ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This