Pandemija augino ritualinių paslaugų ir laidojimo verslą

Verslas

Per metus laidojimo įmonių vidutinės pajamos išaugo daugiau kaip 20 proc.

Kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ atlikta ritualinių paslaugų ir laidojimo įmonių analizė parodė, jog šis verslas išsiskiria stabilumu, o pandemijos metu tik stiprėjo. Net 96 proc. tokių įmonių šiuo metu priskiriama žemai ir vidutinei bankroto klasėms, o aukšta nemokumo tikimybė yra tik 1 proc. šio sektoriaus bendrovių. Per pastaruosius metus laidojimo verslo kasmėnesinės pajamos vidutiniškai išaugo 20,6 proc. palyginti su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, o pelningumas išliko beveik nepakitęs – 10 proc.

Palmiros Mart nuotr.

Statistikos departamento duomenimis, pernai mirtingumas Lietuvoje išaugo iki 15,6 proc., kai 2019 m. jis siekė 13,7 proc. Perskaičiuotais ir patikslintais duomenimis pernai mūsų šalyje mirė 43 547 gyventojai, kai 2019 m. – 38 281 arba beveik 9 proc. mažiau.

Lietuvoje šiuo metu ritualines ir laidojimo paslaugas teikia 224 įmonės, o pernai jų buvo 223. Nors per metus šioje srityje buvo įsteigta dar viena įmonė, darbuotojų skaičius visame sektoriuje sumažėjo nuo 1181 iki 1168. „Creditinfo Lietuva“ duomenimis, šiemet ir pernai nė viena laidojimo paslaugų bendrovė nebankrutavo, nors 2018-2019 m. tokių atvejų užfiksuota po du.

Kredito biuro ekspertai pastebi, kad ritualinių paslaugų bendrovių veikla išsiskiria palyginti gera mokėjimų disciplina. Šiuo metu pagal tikimybę vėluoti apmokėti sąskaitas net 90 proc. tokių įmonių patenka į žemą (78 proc.) arba vidutinę (12 proc.) klases, o pagal bankroto tikimybę žemai rizikos klasei priklauso 84 proc. bendrovių, vidutinei klasei – 12 proc. Tik 1 proc. šios srities įmonių patenka į aukščiausią bankroto rizikos klasę.   

Atlikus laidojimo įmonių pajamų analizę pagal „Registrų centrui“ pateiktas finansines ataskaitas išaiškėjo, kad 2019 m. bendrovės per metus vidutiniškai gavo 230,7 tūkst. Eur pajamų, o 2020 m. šis rodiklis pakilo daugiau nei penktadaliu ir pasiekė  278,3 tūkst. Eur.

Pagal įmonių pateiktas 2019 m. ir 2020 m. finansines ataskaitas, stabilus išlieka ir vidutinis laidojimo įmonių pelningumas, kuris sudaro 10 proc.

Kredito biuro ekspertų vertinimu, ritualinių paslaugų įmonių veiklos stabilumą nulemia keli veiksniai: specifinis reguliavimas, apsunkinantis greitą naujų įmonių įsteigimą ir atitinkamai konkurencijos augimą, taip pat plačiai taikomas išankstinis apmokėjimas, kai paslaugų užsakovai prašomi didžiąją dalį sąskaitų apmokėti avansu.

Iš viso kredito biuro sistemose šiemet užregistruoti 44 pranešimai apie ritualinių paslaugų įmonių neapmokėtas skolas, kurių bendra suma sudaro 33,2 tūkst. Eur, o vidutinė skolos suma – 754 Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Baldų gamyboje sparčiai mažėja užsakymų ir darbuotojų skaičius

Stokodamas užsakymų Lietuvos baldų gamybos sektorius sparčiai mažina darbo vietų skaičių. Šiuo metu šiame sektoriuje dirba apie 31 tūkst. darbuotojų ...
2023-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Mažmenininkai pelnu nesiskundžia

Mažmeninės prekybos sektorius Lietuvoje stiprėja, o dirbančių jame daugėja. Vis dėlto tarp maisto ir ne maisto prekėmis prekiaujančių mažmenininkų pastebima ...
2022-12-14
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Tarp rugsėjo 1-ąją COVID pasiimtų aukų - uostamiesčio pedagogė

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, trečiadienį šalyje nustatyti net 807 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – paskutinį kartą 800 riba buvo perlipta ...
2021-09-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This