Šiluma lyginant su praėjusiu spaliu brangs beveik 40 proc.

Svarbu, Verslas

Centralizuoto šildymo sezono pradžiai Klaipėdos energetikai gerų žinių neturi – tvirtinasi jau anksčiau išsakytos prognozės, jog šis šildymo sezonas bus apie 40 proc. brangesnis nei praėjęs.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Lyginant su praėjusiais metais tik mūsų sąnaudos – pastovioji kainos dalis – liko nepakitusi. O kuras ir iš kitų gamintojų superkama šiluma, kas sudaro apie 60 procentų visos šilumos kainos, brango labai ženkliai“, – pranešime spaudai cituojamas Kęstutis Jonkus, AB „Klaipėdos energija“ Finansų direktorius.

Per metus daugiau nei dvigubai išaugo gamtinių dujų kaina, 32 proc. brango biokuras, bet labiausiai – net 88,6 proc. – pabrango iš nepriklausomų gamintojų (NŠG) superkama šiluma.

Didžiausias iš Klaipėdoje veikiančių NŠG – UAB „Gren Klaipėda“ (buvusi „Fortum Klaipėda“) – šilumą miestui parduos net 106,4 proc. brangiau nei prieš metus, po 2,25 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

Atliekas deginanti UAB Kauno kogeneracinė jėgainė pagamintą šilumą laikinosios sostinės energetikams spalį siūlo už 1,41 ct/kWh.

Iš visų Klaipėdoje veikiančių NŠG šį spalį pigiau šilumą pigiau parduos tik vienas – „Miesto energija” (pernai tuo pačiu metu įmonės kaina siekė 2,65, o dabar – 1,95 ct/kWh).

Įvertinus visus kuro ir superkamos šilumos kainų pokyčius, spalį šiluma Klaipėdoje kainuos 21,25 proc. brangiau nei rugsėjį – 4,85 ct/kWh. Lyginant su 2020 m. spaliu kaina didėja 37,8 proc.

Tokios pat šilumos brangimo tendencijos stebimos visoje Lietuvoje. Brangiau nei klaipėdiečiai už centralizuoto šildymo paslaugą spalį mokės Vilniaus ir Šiaulių klientai.

„Iš savo pusės esame atsinaujinę, maksimaliai pasiruošę naujam šildymo sezonui. Šiemet rekonstravome apie 10 kilometrų šilumos trasų, iki rekordinio lygio sumažinome technologinius nuostolius. Bet, kaip ir visi energetikai, esame priklausomi nuo pasaulinių kuro rinkos tendencijų. Brangsta viskas: benzinas, dyzelinas, dujos, mazutas, biokuras, elektros energija. Išlaikyti tokių kainų, kokios buvo prieš metus, nepavyks niekam“, – teigia Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Visgi, Klaipėdos energetikų teigimu, vertinant pastarojo dešimtmečio šilumos kainų pokyčius, šis spalis uostamiestyje nebus išskirtinis – ankstesniais metais yra buvę ir kur kas aukštesnių kainų.

„Šildymo kainos sugrįžta į buvusį 2018 – 2019 metų kainų lygį. Mes skaičiuojame, kad šį šaltąjį sezoną paramos gavėjų skaičius bus panašiai toks pats, kaip buvo prieš dvejus-trejus metus. Kaip bebūtų, sunkiau besiverčiantys senjorai, šeimos su vaikais, neįgalieji nebus palikti likimo valiai, nes kompensacijų skaičiavimo formulė sukonstruota taip, kad kiek beaugtų šilumos kainos, nepasiturintys gyventojai finansinės naštos nepajus –  bus skirta didesnė kompensacija“, – pranešime spaudai cituojama socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

10 Comments

  1. Marija

    aš labai džiaugiuosi, kad Kaune viskas normaliai, šiek tiek pabrango bet tikrai ne tiek. viskas tvarkoj su kaunoenergija.lt

    Reply
  2. Klaipėdietė

    Tai čia ta pati bendrovė energija su katinu priešaky, kuri labai „rūpinasi gyventojų gerove”

    Reply
  3. Virgis

    Kad šildymas brangs senai buvo aišku, pastatai apšiltinami PEČKURIŲ pelnas mažėja. Jei man būt reikėję,,dujinio”laivo, būčiau iškart ėmęs paskolą ir nusipirkęs,o nemėtęs pinigų nuomai, bet kita vertus juk ne nuosavi. Dėl dujų vamzdžio-nenori priklausyti nuo rusiškų dujų,tai gali nepirkti,pasiimk grynaisiais už tranzitą,bet daug smagiau prišikt kaimynui į kišenę nei savąją kiaurą pasilopyt.
    Įdomu, kodėl ryžtingasis gabrielius nesiima jokių veiksmų Vokietijos atžvilgiu,juk ji atvirai kaloboruoja su Rusija, netvarka-reikia vokiečiams įteikti sankcijų paketą.
    Bet man atrodo viskas bus gerai,amerika mums padės, juolab, kad jau dėjo po karo.

    Reply
  4. *****

    Vėl žmonės skurdinami …Pati blogiausia vyriausybė …Net tie , kurie sugebėjo susimokėti skolas , mokėti mokesčius be skolų taps pašalpų prašytojai ? Pati blogiausia liberkonsevatorių vyriausybė nes pamiršo paminėti apie tiekėjų pelnus . O jau tam ” gren klaipėda ” koks badas , kad taip augina kainą ? Iki šiol girdžiu kalbas ,prieš statant fortumą , koks ” klaipėdiečiams bus gėris ” . Kokie blogi buvo tie , kurie sakė – apgaulė.

    Reply
    • senjoras

      Patys išsirinkome. Ką norėjome, tą ir gavome. Faktiškai nei viena politinė partija neatstovauja Lietuvos piliečiams, tik savo asmeninei kišenei.

    • T

      Ko čia dėta vyriausybė? Kvaily. Padėkok rusams už susidariusią situaciją.

    • T - kvailys akivaizdžiai

      Prie ko rusai ir atliekų degyklų pelnai ? Kvaily , ką jie degina ? Patryjotų idiotizmas mane jai stebina . Dujas su laivu iš kur veža ? Net elektros iš Baltarusijos tiesiogiai nepirksime 🙂 O tau kvaily vis dar rusai vaidenasi ? Aš matau politinių nevykėlių vyriausybę .

    • Pensininkas.

      T-kvailys akivaizdžiai, ir tokių kvailių tik dar labiau daugės, nes „nepriklausoma” žiniasklaidą šūdą kala žmonėms į galvą kiekvieną minutę, per radiją, per televiziją, per delfius ir 15 min., per laikraščius, iš politikų tribūnos, ir kals, kol 90 prc žmogėnų patryjotais taps, o likusieji 10 prc. iš jų „biznį” darys, nes kvailių pinigai priklauso protingiesiems (I rinkos ekonomikos dėsnis).

  5. Po kiek opiumas liaudžiai?

    Oi kaip ačiū valdžiai už brangstančią šilumą – nors viešai kalbėta, kad Klaipėdoje brangs 15 proc., už brangstančią elektrą, nes konservams pigios, bet neteisingos nereikia.
    Gal laikas priminti Grubliauskui, Simonavičiūtei kalbas atidarant šiukšlių deginimo įmonę vos ne miesto vidury, kaip bus gera ir pigu? Kaip su tuo „geriausiu miestu gyventi”, kai kainos darosi vos ne didžiausios, ponai? Kaip su nepriklausoma dujų gelda, kurią turime išlaikyti? Kur tas visas gėris, kai pasiteisinimui liko tik pasaulinės Katino tendencijos?

    Reply
    • Pensininkas.

      Jei Katinas su Mero ir savivaldybės leidimu nebūtų statęs biokuro katilų prieš 4 metus, šiandien šilumos kaina Klaipėdoje būtų kaip Vilniuje, t.y. dar 20 procentų didesnė, ir Simonavičiutės proteže buvęs fortumas, o šiandien grynas, luptų po 5 ct už kWh, arba 200 procentų brangiau. Taip, kad padėkokit Merui, kad geras įžvalgas turėjo, o nelokit ant jo kaip šunys.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Orai

Per Velykas turėtų atkeliauti šiluma

Paskutinė kovo, Velykų, diena turėtų būti kone vasariška. Įdienojus daug kur gali sušilti iki 20 laipsnių. Visai tikėtina, jog bus ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Verslas

Už vasarį - mažesnės šildymo sąskaitos

Paskelbus, jog tarp didžiausių šalies miestų uostamiesčio gyventojai už šilumą moka daugiausiai, Klaipėdos energija skelbia esą vasarį sąskaitos už šildymą ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This