Klaipėdos kultūros magistrų kreipimasis dėl miesto Bendrojo plano

Mums rašo

Klaipėdos miesto merui

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai

Klaipėdos miesto tarybai

Klaipėda neįsivaizduojama be žmonių ir be uosto, deja, jie abu gyvena pagal skirtingas gyvenimo linijas, turi savo individualius planus ir vis dažniau uostas atsiduria virš miesto ir žmonių interesų. Tenka apgailestauti, kad ir pats miestas savęs nebemato kitaip, atiduodamas brangias ir vertingas miestui ir valstybei gamtines teritorijas. Nenormalu ir tai, kad viename mieste rengiami du bendrieji planai ir vienas iš jų yra svarbesnis, aukštesnės galios, nors teritorijų planavimo teisės aktai deklaruoja, kad visuomenė, valstybė ir verslas privalo rasti kompromisus ir suderinti savo interesus.

Kaip žmonės pripranta prie blogos architektūros, prastų pastatų, taip žmonės ir verslas pripranta prie blogai suprojektuotų ar vystomų miestų, neįsivaizduodami, kaip būtų įmanoma kitaip. Tačiau tvari urbanistika ir darnus miestų vystymas Europos Žaliojo kurso ir klimato kaitos kontekste, pagaliau konstruktyvi komunikacija su miesto gyventojais reikalauja didesnio dėmesio tokiems sudėtingiems ir svarbiems planavimo dokumentams kaip miesto bendrasis planas. Jei per šešerius metus nepavyko sukurti dokumento, kuriam pritartų ekspertai profesionalai, Lietuvos architektų rūmų regioninė architektų taryba, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos miesto skyrius, priešinasi ir prašo pokyčių aktyvesnioji Klaipėdos bendruomenių dalis – laikas suklusti.

Mes, Klaipėdos kultūros magistrai, Kristina Jokubavičienė, Darius Meškauskas, Remigijus Treigys, Mindaugas Bačkus, Regina Šaltenytė, Agnija Šeiko, Rolandas Rastauskas, Daiva Kšanienė, Isroildžon Baroti, esame įsipareigoję saugoti, puoselėti ir auginti šį miestą, pasirūpinti jo tvaria ateitimi, todėl mums abejones kelia Melnragės-Girulių miško likimas, didinami sunkiojo transporto srautų koridoriai per gyvenamąsias teritorijas ir ignoruojami miesto gyventojų lūkesčiai kurti ateičiai subalansuotą uostamiestį, miestą prie vandens žmonėms kultūringai gyventi. Manome, kad prioritetas turi būti teikiamas visų pirma miesto žmogui.

Planuojamuose dokumentuose yra sudaromos galimybės urbanizuoti ir vystyti tai, ką dažnas miestietis dar šiandien vadina Klaipėdos plaučiais. Mums kelia nerimą galimi nauji privatūs kvartalai, uždarytos gatvės visų klaipėdiečių ir gamtos sąskaita.

Todėl mes, Klaipėdos kultūros magistrai, prašome miesto tarybos narių rytoj nepritarti pateiktam Klaipėdos miesto bendrajam planui, ieškoti susitarimo strateginiais miesto vystymo klausimais, numatant galimų neigiamų plėtros praradimų kompensavimą.

5 Comments

  1. Jonas

    Šaunuoliai, pagaliau!

    Reply
  2. Gražu

    Na jeigu miesto išrinktiems miesto tarybos nariams jau net tai nebus svarbu ir vėl bus sakoma, kad juos kažkas klaidina, arba mero mėgstama frazė- nuomonių yra įvairių…Tada…mieste Meras nebereikalingas ir nereikalinga jokia, tik savo interesais besirūpinanti, miesto Taryba. Miesto žmonės turėtų darbo sutartį su tarybos nariais nutraukti ir galite būti laisvi. Nebevargtumėte mumis besirūpindami.

    Reply
    • Tikrai taip

      Pritariu, taikliai!

  3. Izabelė

    BRAVO… Intelektualų nuomonė, reikalavimai, dėl miesto Bendrojo plano svarbūs ir įtikinami. Tačiau juos gali suprasti tik:
    IŠSILAVINĘ, SĄŽININGI miesto patriotai-Jei tokių nėra savivaldybės taryboje tai rytoj pamatysime. Gaila, drįsta įsiveržti į miesto valdymo postus žmonės, kurie neturi net vidurinio išsilavinimo.. Arba be jokios vidinės kultūros, išsiauklėjimo personos… Juk tokiems vis tiek kokia aplinka juos supa, kaip grąžinti miestą, daryti jį patogiu… Ko gero, protingesnių tarybos narių yra Kretingoje ar Skuode..

    Reply
  4. Ačiū

    Už ši kreipimosi, palaikom

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Filme „Mano laisvė“ Darius Meškauskas prabilo latviškai

„Kino pavasaryje“ Lietuvos žiūrovams pirmą kartą parodytas latvių režisierės Ilze Kunga-Melgaile filmas „Mano laisvė“ jau šią savaitę, balandžio 5 d., ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This