Dėl kompensacijų už privačius darželius – 15 įstaigų pretenzija

Svarbu, Švietimas

Visų Klaipėdoje veikiančių nevalstybinių darželių vadovai šią savaitę savivaldybei įteikė pretenziją ir reikalavimą, kad ji koreguotų privačius darželius lankančių vaikų tėvams kompensacijų skyrimo tvarką, nes dabar galiojančius kriterijus sudėtinga atitikti, tad nemažai klaipėdiečių prarado teisę gauti tokią paramą.

Asociatyvi Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Sugriežtino reikalavimus

„Klaipėda viešai deklaruoja, kad kviečia į miestą gyventi jaunas šeimas, kad joms čia yra pati geriausia aplinka, tačiau realybė kitokia. Jaunos šeimos yra vejamos iš miesto. Dabar tvarka gauti kompensacijas už privačius darželius tokia, jog tikrai nemažai jaunų Klaipėdos šeimos savo gyvenamąją vietą nusprendė deklaruoti Klaipėdos rajone, nes ten gauti paramą yra paprasčiau“, – teigė privačių uostamiesčio darželių atstovai.

Klaipėdoje nuo 2015 metų privačius darželius lankantiems vaikams kompensuojama po 100 eurų kas mėnesį mokesčio už darželį. Toks sprendimas buvo priimtas trūkstant vietų valstybiniuose darželiuose ir siekiant padėti tėvams spręsti vaikų priežiūros problemą.

Uostamiestyje iš viso veikia 15 privačių darželių, juos lanko apie 700 vaikų. Už didžiąją jų dalį bent praėjusiais metais iš miesto biudžeto buvo skiriama 100 eurų mėnesinė kompensacija.

Tačiau praėjusių metų gruodžio 23 dieną miesto taryba nusprendė pakoreguoti kompensacijų už privačius darželius skyrimo tvarką. Tiesa, ji tarp politikų sukėlė audringų diskusijų, nes pusė miesto tarybos narių jai nepritarė, bet viską lėmė mero Vytauto Grubliausko balsas, kuris naujai tvarkai pritarė.

Joje numatyta, kad kompensacija gali būti mokama tik tokiu atveju, jei abu vaiko tėvai savo gyvenamąją vietą yra deklaravę Klaipėdoje. Taip esą siekiama, jog mieste būtų daugiau gyventojų ir būtų galima surinkti daugiau gyventojų pajamų mokesčio.

Naujoje tvarkoje taip pat buvo numatyta, kad kompensaciją už privatų darželį gali būti skiriama tik tuo atveju, jei vaikas ne trumpiau nei 6 mėnesius laukia eilės į valstybinį darželį. Nuo kitų metų pradžios šis terminas ilgėja iki 12 mėnesių.

Sumažėjo kartais

„Apie tokią patvirtintą tvarką mes sužinojome tik vasario pabaigoje, nes tikrai nesekame miesto tarybos sprendimų. Tuomet pasiprašėme susitikimo su Švietimo skyriaus atstovais. Tame nuotoliniame susitikime, kuris vyko kovo 15 dieną, dalyvavo beveik visų privačių darželių vadovai. Aiškinome, kad tvarka yra negera, nes jei vaikas privatų darželį pradės lankyti nuo rugsėjo 1-osios, jau vėliausiai kovo 1 dieną jis turi būti įrašytas į eilę gauti valstybinį darželį. Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė patikino, kad į datas šiemet dar pažiūrės pro pirštus. Tačiau realybė kitokia – nuo rugsėjo 1 dienos tėvai už tuos vaikus, kurie iki kovo 1 dienos nebuvo įrašyti į eilę gauti valstybinį darželį, bet lanko privatų darželį, kompensacijų nebegauna“, – dėstė pašnekovai.

Pavyzdžiui, viename Klaipėdos privačiame darželyje praėjusiais mokslo metais kompensacijas gaudavo 63 vaikai, o nuo šio rugsėjo tokių liko tik 14.

„Kai nuo kitų metų pradžios terminas būti eilėje gauti valstybinį darželį pailgėja iki 12 mėnesių, realiai vos vienas kitas vaikas privačiame darželyje galės gauti kompensacijas. Jei į eilę vaikas buvo įrašytas šiemet iki kovo pirmos dienos, tai nuo sausio kompensacija jam nebebus skiriama, o vėl bus mokama nuo balandžio“, – konstatavo privačių darželių atstovai.

Klaipėdiečiai dažnai savo atžalas į valstybinius darželius registruoja vos mažyliams gimus, nes eilės ir taip yra ilgos. „Tačiau yra tokių, kurie ir neregistruoja taip anksti, be to, yra iš užsienio grįžtančių emigrantų, iš kitų miestų į Klaipėdą gyventi atvykstančių jaunų šeimų. Kaip joms atitikti kriterijų, jog vaikas turi 6 ar 12 mėnesių būti eilėje gauti valstybinį darželį?“ – klausė pašnekovai.

Išeitis – Klaipėdos rajonas

Jie neslėpė, jog dalis šeimų rado sprendimo būdą – savo gyvenamąją vietą deklaravo Klaipėdos rajone, o vaikus ir toliau leidžia į Klaipėdos privačius darželius, bet kompensaciją gauna iš rajono savivaldybės.

„Ji yra nustačiusi tokią tvarką, kad vaikas neturi būti būti eilėje į valstybinį darželį. Be to, numatyta, kad jei Klaipėdos rajone gyvenamąją vietą yra deklaravęs vienas iš tėvų, o vaikas lanko rajone esantį privatų darželį, skiriama 250 eurų kompensaciją per mėnesį. Jei vienas iš tėvų yra deklaruotas Klaipėdos rajone, o vaikas lanko Klaipėdos mieste esantį privatų darželį, tuomet skiriama 100 eurų kompensacija. Todėl Klaipėdos savivaldybė, matyt, norėdama sutaupyti pinigų ir mokėti mažiau kompensacijų, dėl ko ir buvo pakeista tvarka, realiai prarado daug daugiau. Nes į rajoną bent jau formaliai išėjo jaunos šeimos, o sykiu su jomis ir gyventojų pajamų mokestis“, – dėstė privačių Klaipėdos darželių atstovai.

Jie įvardijo ir dar vieną blogybę, kuri yra užkoduota Klaipėdos miesto tarybos patvirtintoje tvarkoje. Joje numatyta, kad privatų darželį lankančio vaiko tėvai, jei darželinukui atsiranda viena valstybiniame darželyje, privalo pasirinkti, ar jį lankyti, ar atsisakyti vietos. Tačiau toks atsisakymas vietos valstybiniame darželyje reiškia, kad nebetenkama ir kompensacijos už privatų darželį.

„Šioje vietoje visiškai nepagalvota apie vaikus. Jiems juk reikia laiko adaptuotis, vyksta ugdymo procesas. O pagal šią tvarką nuo rugsėjo 1-osios privatų darželį pradėjęs lankyti vaikas spalį jau gali būti verčiamas eiti į valstybinį darželį, o jei neis, tėvai praras kompensaciją. Vaikas negali būti vėtomas ir mėtomas, kompensacija turi būti numatoma mokslo metams, o ne tol, kol atsiras vieta valdiškame darželyje“, – aiškino pašnekovai .

Todėl Klaipėdos privačių darželių vadovai savo rašte Klaipėdos savivaldybės prašo peržiūrėti ir pakoreguoti kompensacijų už privačius darželius skyrimo tvarką, kad ji atitiktų teisėtus tėvų lūkesčius.

Pokyčiai – šį mėnesį

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė pripažino, kad tvarka tikrai yra koreguotina.

„Ir apie tai yra kalbama, nes tuo pačiu kalbama ir apie kompensacijos sumos didinimą. Manau, kad būtų tikslinga numatyti įkurti komisiją, kuri nagrinėtų išskirtinius atvejus. Į Klaipėdą tikrai gyventi atvyksta šeimos iš kitų miestų, grįžta emigrantai ir jie negali išpildyti to reikalavimo bent pusmetį būti eilėje į valstybinį darželį. Tokius išskirtinius atvejus turėtų nagrinėti speciali komisija, o ji dabar nėra sudaryta“, – teigė L. Prižgintienė.

Ji tikino, kad ši kompensacijų skyrimo tvarka buvo parengta, nes pasitaikydavo ir piktnaudžiavimo atvejų.

„Pavyzdžiui, vietą savivaldybės darželyje gavusio vaiko tėvai pristatydavo pažymą iš komisijos, kad vaikas lankyti darželio dar negali, dar yra nebrandus, tada vieta jam saugoma, o tėvai vaiką leidžia į privatų darželį ir ima kompensaciją. Be to, nemanau, kad ši kompensacijų skyrimo tvarka išginė jaunas Klaipėdos šeimas į rajoną. Vis tiek tėvai turi interesą gyventi Klaipėdoje, nes galvoja apie mokyklas vaikui“, – samprotavo L. Prižgintienė.

Tvarką, kurią pernai palaimino taryba, parengusi Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė pripažino, jog nuo šio rugsėjo privačius darželius lankančių vaikų tėvams išmokama gerokai mažiau kompensacijų.

Tačiau ji patikino, kad jau beveik metus galiojanti tvarka tikrai bus peržiūrėta ir pakoreguota. „Kol kas dar neturėjome nė vieno pasitarimo, tad negaliu pasakyti, kaip ji bus pakoreguota, bet peržiūrėta tikrai bus. Iškart galiu pasakyti, jog galvojame apie komisiją nagrinėti išskirtinius atvejus, o dėl kitų pasikeitimų dar nesitarėme“, – teigė J. Ceplienė.

Tačiau ji prognozavo, jog pakoreguota tvarka miesto tarybai gali būti pristatyta jau šį mėnesį.

9 Comments

  1. Lina

    O vieša paslaptis,kad mieste valstybinius darželius lanko priekaimai.Deklaruoja,kad gyvena mieste ir baigta.
    Nieko nejaudina plotas 1 vaikui.Seno kirpimo bendras plotas yra 60 kv.m.,o gyvo tik 30 kv.m.
    Vaikui lieka 3 kv.m.Kalinys ir tas 5 kv.m.turi.
    Džiaugiuosi,kad yra privatūs,gal bent ten mokytojos pačios remontų nedaro ir ubago vietoje tėvų neprašo pinigų išgyvenimui.Jie tiesiog nuperka ir sumoka kiek reikia.

    Reply
  2. Klaipėdietė

    Manau, kad teisingai padarė, nes visgi nėra gerai, kad valstybė moka už valstybinius darželius ir plius jie dar moka už privačius. tas privačių darželių kultas ilgesnėje perspektyvoje atneš mums daugiau žalos nei naudos. Taip didinama atskirtis tarp turtingų ir nepasiturinčių (ar vidutiniokų) ir nematau jokio tikslo, kad iš mano mokesčių būtų mokama turtingesniems už privatų darželį, jei yra vietos valstybiniame. Kad yra bėdų su valstybiniais darželiais – tiesa. Tačiau tuos pinigus, kuriuos skiriame privačiam sektoriui, turėtume skirti valstybiniam taip gerindami jų kokybę. Jeigu nori tėvai vesti į privatų – tai jų pasirinkimas, už kurį visgi susimoki pats (kaip pas privatų gydytoją).

    Reply
    • Nesvarbu

      O kodėl tie kurie veda į privačius darželius ir privalo susimokėti dar krūvą pinigų iš savo kišenės (jau or perskaičiavus iki šiol duotas kompensacijas), privalo dar ir už jūsų vaiką valdiškame darželyje mokėti?
      O pvz., aš manau, kad valstybė apskritai PRIVALO PILNĄ KAINĄ KOKPENSUOTI, visiems tiems, kas stovėjo eilėje ir negavo darželio savo vaikui, o tokių yra šimtai Klaipėdoje.
      Jei jau reiškiate pretenzijas tai bent jau pagrįskite jas, o ne pezėkite, kad tik papezėti…

    • ....

      O aš t.p. manau , kad pasielgė teisingai . Nori privataus mediko ar privataus darželio , mokyklos renkiesi ir moki . Tavo pasirinkimas . Diskusija turi būti baigta . O kas dėl to ” viską apmokėti turi valstybė ” – ko ilgitės sovietų pasakos apie komunizmą ? ? Kodėl neturintys vaikų turi jums apmokėti ? Čia dėl pezėjimo .

    • A

      Tai kad ir trūksta vietų valstybiniuose darželiuose, daug kas manau į privačius iš reikalo ir veda.
      Dėl atskirties, tai matau kaip tik atvirkščiai- kompensacija turėtų sudaryti galimybę daugiau šeimų leisti vaiką į privatų darželį.

  3. BARDAKAS

    ir „…lėmė V.Grubliausko balsas…”

    Reply
  4. Simona

    Principinis klausimas, ar Klaipėda remia jaunas šeimas? Šiuo sprendimu, pasakė ne. Taigi arba grįžtama prie senos tvarkos, arba adeus Klaipėdai.

    Reply
  5. Tėvas

    Sudarys, Kamisiją, o tada bus eilės, krūvą dokumentų reikės pateikti Kamisijos posėdžiams, viską protokoluos ir vietoj to, kad normaliai vyktų veikla, kaip pvz., rajone. Taupydami lėšas užims visus ir valstybės tarnautojus ir tėvus ir galų gale vis tiek bus atvejų, kai aplinkybės keisis ir bus žmonės nelaimingi. Išmintinga? Padarėt kvailą žingsnį, prisipažinkit ir keiskit tvarką daugiau mažiau atgal.

    Reply
    • A

      Aš suprantu, kad kompensacijos ir vietos turi priklausyti pirmiausia klaipėdiečiams, bet nesuprantu kaip galima normalizuoti metų trukmės laukimą eilėj.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos valdžia tėvams skyrė piniginę drausminę priemonę

„Čia tokia kaip drausminė priemonė”, – Jolanta Ceplienė, savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja, taip paaiškino, kodėl reikia apie 13-16 ...
2023-09-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Švietimas

Mokslo metų pradžią aplaistė lietus

Penktadienio rytą tradiciniu renginiu Lietuvininkų aikštėje Klaipėdoje pradėti nauji mokslo metai. Martyno Vainoriaus nuotr. Šiemet uostamiesčio mokyklose mokysis daugiau nei ...
2023-09-01
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Nauji mokslo metai – su galimos nesantaikos obuoliu

Švietimo įstaigų vadovai teigia, jog jau yra įpratę, kad vasarą visada atsiranda koks nors naujas teisės aktas, kuris įneša daug ...
2023-08-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This