Muzikiniam teatrui – šimtų tūkstančių eurų sankcija

Miestas, Svarbu

Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino, kad Centrinė projektų valdymo agentūra (CVPA) pagrįstai pripažino daugiau nei 800 tūkst. eurų Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KMVT) rekonstrukcijos išlaidų netinkamomis finansuoti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

KMVT 17,796 mln. eurų įskaitant PVM vertės sutartį su šiuo metu jau likviduojama bendrove „Hidrostatyba” ir UAB „Infes“ dėl sovietmečiu statyto ties Danės ir Herkaus Manto gatvių sankryža esančio teatro pastato rekonstrukcijos pasirašė 2018 m. birželį. 2019 m. balandį dėl darbų apimčių pakeitimo jos suma buvo padidinta iki 21,936 mln. eurų. Vadovaujantis sutarties punktu dėl sumos perskaičiavimo atsižvelgiant į statybos sąnaudų kainų indekso pokyčius UAB „Infes“ tų pačių metų rugpjūtį paprašė ją indeksuoti ir ji buvo padidinta iki 22,799 mln. eurų su PVM.

Po šio sutarties pakeitimo CPVA raštu informavo teatrą, kad tai padaryta netinkamai – pasirinktas neteisingas laikotarpis, kuomet turėjo būti lyginami statybos sąnaudų kainų indeksai. Taip esą buvo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtinti skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principai. Teatrui CVPA rekomendavo atsisakyti tokio susitarimo ir atstatyti pradinę sutarties kainą bei išrašyti kreditines PVM sąskaitas-faktūras.

KMVT su tokiu vertinimu nesutiko akcentuodamas, kad nuo rangovo pasiūlymo iki prašymo indeksuoti sutarties sumą jau buvo praėję dveji metai ir per šį laikotarpį rinkoje esą įvyko pokyčiai, kurie darė įtaką pirminei pasiūlytai statybos darbų kainai. Tada CPVA jau konstatavo pažeidimą ir nustatė netinkamų finansuoti išlaidų sumą – 819 051,8 Eur.

Sulaukęs tokios sankcijos teatras kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą ir prašė panaikinti šį institucijos sprendimą.

Bylą išnagrinėjusi šio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjos Jolanta Malijauskienė, Jolita Rasiukevičienė ir Vita Valeckaitė, pabrėžė, kad rangos sutartyje buvo numatyta, jog kaina gali būti peržiūrima ne anksčiau kaip po 12 mėnesių nuo darbų pradžios ir jei minėtasis statybų indeksas padidėja daugiau nei 5 proc. Kadangi darbų pradžia pagal pasitarimo protokolą laikoma 2018 m. rugsėjo 11-oji, anot teismo, turėjo būti vertinamas kitas laikotarpis, o jo metu statybos kainų pokytis sudarė tik 3,75 proc. Tad, teismo vertinimu, toks sutarties keitimas didinant rangos kainą CPVA buvo pagrįstai pripažintas negalimu.

Teismas taip pat sutiko ir su finansinės sankcijos dydžiu –  konstatuota, kad jis apskaičiuotas teisingai.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Vyriausiajam administraciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This