Dėl netvarkos Vėtros gatvėje

Mums rašo

Dalia Žukienė, asociacijos „Žalia banga” pirmininkė
2021-10-02

Komentarų: 4

Klaipėdos miesto merui V. Grubliauskui

Savivaldybės administracijos direktoriui G. Neniškiui

Savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkui  A. Šimkui

Kiekvienai valstybei yra didelė garbė ir atsakomybė gyventi prie jūros. Mums, klaipėdiečiams, pasisekė. Galime ne tik mėgautis jūros skleidžiama gaiva, bet gauti iš jos neįkainuojamą pagalbą, vystant miesto verslus, gerinant ekonomiką. Tai patvirtina ir vos 300 m. ilgio Vėtros gatvėje, pajūryje, įsikūrę daugelis verslininkų.

Tačiau plačiau pažvelgus į nedidelį pajūrio plotelį prie molo, prie 2020 m. kopagūbryje įrengto Melnragės parko (6,37 ha, kainavo 460 tūkst. eurų), apima didelis susirūpinimas. Abejotina, ar Klaipėdos savivaldybė domisi ir mato sujauktą, rekreacijai skirto šios pajūrio vietelės kraštovaizdį.  

Vėtros g. kairės pusės šaligatvis, pasirodo, besąs dviračių takas. Deja, juo nevažinėja dviratininkai. Jis duobėtas, išsisklaidžiusios plytelės, neaišku kur nuvedantis. Tikriausiai dėl to ir nėra įrengta dviračių stovėjimo vieta prie jūros automobilių aikštelėje. Be to, dviračiu atvažiuoti iš miesto iki šios vietos nėra galimybių.

Toliau einant, prasideda neįtikėtina prie pat jūros esančio kraštovaizdžio vizualinė tarša. Tai patvirtina neatsakingai vykdomo planavimo pasekmės Melnragėje prie molo.

Kas gali patikėti, kad tokioje nedidelėje Vėtros g., kur kasdien atvyksta daugybė žmonių, yra tokia estetiniu požiūriu chaotiškai savivaldybės tvarkoma vieta.

Autorės nuotr.

Įdomu, kad čia yra ir svarbių valstybei įstaigų, kurios, galima sakyti, prisideda prie netvarkos Vėtros g. Tai Aplinkos ministerijos Metereologinis centras su maksimaliai apleista gamtine aplinka, šabakštynais prie pat jų pastato ir didžiojoje jų apsaugos zonos dalyje;

Tai ir Kariuomenės karinių jūros pajėgų Jūros ir pakrančių tarnybos aptverta aukšta tvora su pjaustomąja koncertinos viela viršuje (kaip  Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje). Šalia, vos gyvi, bet dar gražuoliai beržai su dideliais puviniais kamienuose;

Tai ir Valstybinės jūrų direkcijos teritorija su šalia apleistu sandėliu išmargintomis, „išpuoštomis“  kažkokiais ornamentais sienomis. Šis „paveikslas“ ant pastato sienų lydi čia atvykusius pailsėti keletą dešimčių metrų.

Yra dar dvi aikštelės – automobilių ir autobusų. Mokamos aikštelės išasfaltuotos ant pajūrio kopagūbrio smėlio, nepaliekant nė vieno pajūrio augalo. Įdomu, ar paviršinės lietaus nuotekos surenkamos ir valomos?

Autorės nuotr.

Visame šiame rekreacijai skirto pajūrio plote krenta į akis net 10 konteinerių komunalinėms ir kitoms atliekoms surinkti. Jie užima centrinę vietą, pro kurią žmonės eina prie jūros. Beje, nuolat gyvenančių žmonių namai nuo jų nutolę 100-200  metrų.

Vėtros gatvėje yra ir keletą privačių apleistų žemės sklypų, apaugusių aukštomis piktžolėmis, matyti statybinių medžiagų atliekos. Sklypai jau seniai netvarkomi, nors Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklės sklypų savininkus tai daryti įpareigoja.

Akivaizdu, kad esamą tokią netvarką šalia jūros molo galima ir reikia nedelsiant šalinti.

Atsakingai ir nuoširdžiai savo pareigas atliekanti Melnragės seniūnaitė Marija Kalendė viena šito padaryti negali.

Autorės nuotr.

Todėl:

1. Klaipėdos savivaldybė privalo (ir privalėjo) taikyti „Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisykles”, kurios numato atsakomybę įstaigoms, tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, kurie ne tik šiuo atveju nepuoselėja mūsų pajūrio gamtinės aplinkos, bet ir ją niokoja įvairiais būdais, teršia.

2. Nežiūrint, kad Klaipėdos savivaldybė nevykdo pačios patvirtinto Darnaus judumo plano, kad užtikrintų gyventojų persodinimą ant dviračių ar paspirtukų, iš miesto dviračiais neįmanoma saugiai patekti į Melnragę. Privaloma Vėtros g. įrengti dviračių stovėjimo vietą ir suremontuoti Vėtros g. dviračių taką.

3. Melnragės  parko projektas – tai Melnragės parko įrengimas ir želdynų kūrimas bei gamtinės aplinkos tvarkymas, gerinant ir didinant teritorijos patrauklumą. Žadėta pasodinti naujų želdinių. Tai  skelbė projekto autorius UAB „Želdynai“ architektas V. Pilkauskas ir savivaldybės specialistai. Klausimas – ar viskas įvykdyta, kas buvo žadėta?

4. Vėtros  g. esančios įstaigos, tarnybos, restoranai ir kt., taip pat Melnragės parkas, tapęs klaipėdiečių aktyviai lankoma vieta, kol kas neprisideda prie miestiečių jūrinių tradicijų propagavimo, jūrinės kultūros formavimo ir informacijos apie Baltijos jūros sudėtingą ekologinę būklę skleidimo, klimato kaitos procesų įtakos jūrai ir žmonėms komunikavimo šiuolaikiškomis priemonėmis. NVO „Žalia banga“ sutinka prisidėti, padėti savivaldybei vykdyti tokius visuomenės švietimo projektus.

Asociacijos nuomone, Klaipėdos savivaldybė per mažai skiria dėmesio Žaliojo kurso projektams, miestiečių jūrinio indentiteto stiprinimui, pagarbos mus supančių marių ir jūros vandenų apsaugai nuo taršos. Tikimės, kad reaguosite į mūsų išsakytą rūpestį.

4 Comments

  1. Valentinas Vaitkevicius

    Su sąlyginai nedidelėmis investicijomis tai gali tapti lankomiausia Lietuvos vieta (taip pat ir užsieniečių).
    Jei net toks šiukšlynas pritraukia daugybę žmonių bet kokiomis oro sąlygomis…
    Labai tikiuosi, Klaipėdos miesto savivaldybė įgyvendins Melnragės Parko 2-ojo etapo projektą.

    Reply
  2. Marija

    Dėkojame, gerb. Daliai už iniciatyvą sutvarkant gausiai lankomą Melnragės gatvę.

    Reply
  3. Anonimas

    Dalia,
    Gerai, kad priminėte, parodėte.
    Užsidarymas namuose dėl pandemijos atitraukė žvilgsnį nuo aplinkos, kuri mus supa.
    Manau, reikalai pajudės.

    Reply
  4. Daina

    Šaunuolė Dalia! Teisingai aprašė. Ir kaip savivaldybės valdininkams ir merui ne gėda dėl tokios totaliai apleistos vietos? Gėdos turėtų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This