Po remonto „Lietuva” galėtų apiplaukti ir visą pasaulį

Uostas ir jūra

Penktadienį Klaipėdos miesto savivaldybės jachta „Lietuva“ po kapitalinio remonto perduota naudoti sporto klubui „Ostmarina“. Jachta pradeda naują etapą – kaip gyva legenda, kuri pakels dar ne vieną audrą ir ugdys jaunuosius buriuotojus.

Remonto darbus atliko „Garant Boats & Yachts“ priklausanti įmonė „Laivo sandėlis“. Darbai užtruko ilgiau nei planuota – daugiau nei dvejus metus. Buvo daug iššūkių dėl laivo dalių ir darbo pandemijos metu.

Anot įmonės direktoriaus Simo Šakalinio, nors planuota atlikti remontą, teko atnaujinti visą laivą. Pakeista beveik viskas – variklis, laivo florai, falškylis, grindys, vairo mechanizmai, visas denis, ant jo esančios rangauto dalys, išskyrus stiebą. Sustiprinti buvo korpusai, šonai.

Medines detales, kurios byloja apie jachtos istoriją, stengtasi restauruoti.

Perdavimo šventės metu ant krantinės buvo išdėstytos ir senos laivo dalys, iš kurių buvo galima numanyti, kiek audrų ir sūraus vandens jos gavusios.

„Dar prieš remontą atidžiai ruošdavomės plaukimams, tvarkydavome ir prižiūrėdavome laivą, remontuodavome jį, bet atėjo laikas, kai prireikė arba kapitalinio remonto, arba tiesiog iškelti laivą ant kranto. Džiaugiuosi, kad miestas pasirinko tradicijas, istoriją ir palaikė idėją, kad laivas turi plaukti, o ne stovėti ant kranto“, –  pranešime spaudai pažymi jachtos kapitonas Osvaldas Kudzevičius. Jis gyrė remontą atlikusius darbuotojus, kurie, anot jo, yra tikrieji didvyriai, šį darbą priėmę kaip garbės reikalą.

Laivą remontavusios įmonės vadovas S. Šakalinis perdavė Klaipėdos merui Lietuvos vėliavą ir autentišką laivo klampę. Ant jos išgraviruotas šūkis, naudotas 1989 m. žygyje per Atlantą, „Lietuvos garbei, tautos vienybei“. Pridėti žodžiai „ir Klaipėdos miesto pasididžiavimui“.

Jachta, skambant „Cantare“ choro dainoms bei Karinių jūrų pajėgų orkestrui, pakėlė bures ir išplaukė į jūrą. Tačiau tai buvo tik neilgas išplaukimas.

Dabar jachtos įgula ruošiasi bandomajam trijų-keturių dienų plaukimui po rudeninę Baltiją. Šiame plaukime dalyvaus ir „Garant Boats & Yachts“ atstovai. Jie turės galimybę įsitikinti darbų kokybe. Ateinantį sezoną numatytas dalyvavimas varžybose, regatose, jaunimo buriavimo mokymas.

Nors jachtai jau 45-eri metai, po remonto, anot kapitono, laivas galėtų apiplaukti nors ir aplink pasaulį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Legendine jachta leidosi iki Liepojos

Savaitgalį jachta „Lietuva“ reisu Klaipėda-Liepoja/ Liepoja-Klaipėda išplaukė ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai. Studentams tai puiki patirtis ir praktikos galimybė. ...
2023-09-11
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Gediminas Pilaitis: „Ekstremalios situacijos buriuotojams tampa gyvenimo dalimi“

Šiais metais sukanka 30 metų, kai burinė jachta „Lietuva“ pirmą kartą Lietuvos jūrinio buriavimo istorijoje apiplaukė aplink pasaulį (1992-1993). Vienas ...
2023-09-08
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

„Lietuva" vėl kels bures

Legendinė Jachta „Lietuva“, ilgus metus garsinusi mūsų šalį visame pasaulyje, po kapitalinio remonto, kurį atliko įmonė „Garant Boats & Yachts”, ...
2021-09-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This