Telšiuose – klaipėdiečio menininko paroda MEMELMORT

Kultūra

Iki spalio 16 d. VDA Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3) veikia Aurimo Anuso retrospektyvi personalinė paroda MEMELMORT.

Aurimas Anusas – unikalus menininkas, klaipėdietis, savo kūrybinio ir profesinio gyvenimo istoriją pradėjęs Telšiuose. 1980-1985 m. jis studijavo Telšių taikomosios dailės technikume (dabar – VDA Telšių fakultetas) meninio metalo apdirbimo specialybę, o po kariuomenės su pagyrimu baigė studijas Talino dailės akademijoje.

Parodos atidarymo akimirka. Tomo Vaičaičio nuotr.

„Menininko temos – nepaprastai specifinės, labai gilios ir sudėtingos. Norint jas suprasti, reikalingas gebėjimas socialiai jautriai suvokti kultūrinius – istorinius santykius, suvokti ryškius aštrios socialinės kritikos užmojus, tad šiuolaikiniam meno ir kultūros vartotojui gali būti ne tik keblu, nepatogu, bet ir net neįmanoma pasinerti į menininko retrospektyvoje užkoduotas prasmes. Svarbu patirti šią parodą, nes savo personalinėmis parodomis Aurimas nėra dosnus – jis renkasi tylųjį ir savirealizacija įprasmintą menininko kelią”, – rašoma pranešime spaudai.

Parodoje pristatomi skulptūrinės formos objektai, sukurti iš ant kranto išmesto juodojo laivų ąžuolo liekanų, kurios prikeliamos naujam vizualiam žiūrovo patyrimui, taip pat iš geležies, aukso, melchioro. Kūriniuose besikartojanti Memelio miesto metafora perfrazuota į mirusį/nebeegzistuojantį miestą ir jo kultūrinį klodą – tai tiesioginė nuoroda į parodos pavadinimą. Atvirai ir be užuolankų skulptūriniuose objektuose atsiskleidžia trys stiprios temos: Donelaičio kaulai, Idiot Idyot ir Vania/Vasia/Vova. Tragiškieji istorijos užkulisiai atveria ir įvardija gyvąjį istorijos nervą, kuriuo pulsuoja autorius.

Tomo Vaičaičio nuotr.

„Parodoje pristatomos akvarelės ir piešiniai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti romantiškieji menininko sprendiniai, tačiau ta gėla, kuri veria, per formą galiausia ištrykšta spalva. Čia svarbu nebūti apakintam tobulo spalvų derinio, svarbu pastebėti užuominą, kuri per šešėlį pasąmoningai palydi šmėklomis. Kūrinių dekoratyvumas pabrėžia A. Anuso „estiškąją” mokyklą, kuri jo kūrybinę išraišką yra stipriai pažymėjusi aukšta praba, kurios menininkas ištikimai laikosi”, – teigia parodos kuratorė, VDA Telšių fakulteto dėstytoja, klaipėdietė Neringa Poškutė Jukumienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Ryčio Vaišvilos sugrįžimas sutriuškinimo išvengti nepadėjo

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“, prie kurio vairo vėl stojo Rytis Vaišvila, ketvirtadienio vakarą namuose rezultatu 59:92 (15:23, 16:21, 12:27, 16:21) nusileido vieniems ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Spyglys

Šioje Lietuvos dalyje nėra vietos geriems žmonėms!*

Spyglys, matydamas, kas darosi su bene garsiausiu praėjusių metų Lietuvos jaunavedžiu Dangeru Aleksandrovu, nebegali tylėti. Akivaizdu, kad Vakarų Lietuvoje nebėra ...
2023-01-25
Skaityti daugiau

Sportas

„Telšiai“ nugalėjo klaipėdiečius

„Telšiai“ šeštadienį nuskynė penktąją pergalę paeiliui „7bet-NKL“ čempionate – Ryčio Vaišvilos auklėtiniai namuose 86:71 (27:13, 20:8, 17:23, 22:27) nugalėjo Klaipėdos ...
2022-12-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This