Klaipėdoje atgims barokas

Kultūra

Spalio 29 d. 18 val. Klaipėdos kultūros fabrike žiūrovai turės galimybę nemokamai išvysti jausmingą muzikinio spektaklio „Apie afektus, arba „Dramma da capo“ premjerą. Vilniaus ir Kaišiadorių publiką sužavėjęs baroko muzikos spektaklis, sukurtas XVIII a. operų arijų bei autentiškų baroko stilistikos choreografijų pagrindu, kalbės apie emocijas ir jų įtaką mūsų veiksmams.

Kūrėjai teigia šį kartą žiūrovams kuriantys spektaklį apie emocijas ir afektus, apie kuriuos kalbėjo ir Baroko epochos mąstytojai. Pasak spektaklio režisierės Jūratės Širvytės-Rukštelės, vienas ryškiausių to meto filosofų Renė Dekartas jau rašė apie žmogaus emocijas. Jis teigė, kad žmogus turi save ugdyti ir, pajutęs emocijas, vėliau jas savyje reflektuoti. Šiuolaikinė psichologija taip pat skatina atpažinti savo jausmus, tad nelabai nutolome nuo to, kas buvo prieš 300 metų.

Muzikinę dramaturgiją kurianti Rūta Vosyliūtė teigia, kad „pykčio, meilės, nepasitenkinimo, džiaugsmo jausmus žmonės patiria ir šiandien, todėl žiūrovai juos atpažins. Kad užtektų laiko apmąstymams, pasirinkta barokinė da capo (ital. – „nuo pradžios“) spektaklio forma – po stiprių išgyvenimų scenoje muzikos motyvai kartosis, kad pakaktų laiko suprasti ir įvertinti jausmus.

Choreografė ir režisierė J. Širvytė-Rukštelė projektui „Apie afektus, arba Dramma da capo“ suteikė plastikos, įvesdama svarbų baroko operos elementą – šokį. Projektui talkino ir kastanječių meistrė, muzikantė ir šokėja Ludovica Mosca iš Barselonos (Ispanija). Muzikiniam spektakliui dramaturgiją sukūrė žinomas operos ir gatvės teatro režisierius Adrianas Schvarzsteinas, Lietuvoje adaptavęs Marco Vitale’ės ir operos „Elenos pagrobimas“ (Il ratto di Helena) libretą. Spektaklio siužetas remiasi įsimylėjusio Orlando(s) personažu, kuris buvo keistas ir transformuotas ne vieno rašytojo. trų ir sudėtingų išgyvenimų pasaulyje.

Skambės Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, Leonardo Vinci, Alessandro Scarlatti, Luigi Boccherini, Giuseppe Marios Orlandini ir kt. muzika.

Gros Augusta Jusionytė, Bernardas Petrauskas (smuikai), Julija Ivanovaitė (altas), Deividas Dumčius (violončelė), Ugnius Dičiūnas (obojus), Julius Klimavičius (fagotas).

Dalyvaus Rūta Vox (Vosyliūtė) – vokalas, Jūratė Širvytė-Rukštelė – šokis, Vilimas Norkūnas – basso continuo, klavesinas.

Organizatoriai primena, jog spektaklį įleidžiama tik su galimybių pasu.

Rengėjas – Senųjų menų studija, rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, partneriai – Klaipėdos kultūros fabrikas, LDK Valdovų rūmai ir Kėdainių krašto muziejus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

„Šokio pavasaryje“ skleidėsi per 300 talentų

Klaipėda tradiciškai pasveikino kovą sukviesdama jaunuosius baleto ir šiuolaikinio šokio atstovus iš visos Lietuvos į konkursą „Šokio pavasaris“. Šokių mokyklos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Unikali transformacija: kultūros fabriku tapusiai „tabokinei“ teko ir karo belaisvių lagerio dalia

Lygiai prieš 70 metų tuometinė spauda pranešė, kad Klaipėdoje atgims cigarečių ir papirosų gamyba, tarpukariu buvusi tarp pramonės lyderių. Ta ...
2023-09-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Madų savaitė atidaryta jaunųjų dizainerių eksperimentais ir tapybos paroda

Trečiadienio vakarą „Hofo“ erdvėse „Fashion week Klaipėda“ atidarė trys jaunųjų dizainerių komandos su savo mados kolekcijomis, o Kultūros fabrike pristatyta ...
2023-08-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This