„Sūduvio“ įkurtuvės miesto centre – pavasarį

Miestas, Svarbu

Karinę tarnybą baigusio laivo „Sūduvis“ virsmo muziejumi istorijoje dėliojami paskutinieji štrichai. Tačiau tai truks dar kelis mėnesius, todėl numatoma, jog „Sūduvis“ prie Dangės krantinės miesto centre lankytojų lauks tik nuo kitų metų pavasario.

Laivas „Sūduvis” Karinėms jūrų pajėgoms tarnavo 20 metų. KJP nuotr.

Lietuvos jūrų muziejus, kuris liepą iš Karinių jūrų pajėgų oficialiai perėmė „Sūduvį“, paskelbė konkursą, kuriame ieškoma rangovo, galinčio Dangės krantinę, esančią prie Pilies tilto, kitapus Karlskronos aikštės, suremontuoti ir pritaikyti laivo prišvartavimui. Vokai su konkurso dalyvių pasiūlymais bus atplėšti trečiadienį.

„Pats krantinės remontas nėra didelis ar sudėtingas, bet jis truks mažiausiai tris mėnesius, o dar daug priklausys ir nuo oro sąlygų. Tad šiemet „Sūduvio“ prišvartuoti miesto centre tikrai jau nebegalėsime. Manau, kad tai įvyks pavasarį, tik dar galvojame, į kokią progą įtaikyti“, – teigė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Anot jos, paties „Sūduvio“ remontas iš dalies jau yra baigtas, laivas jau yra nebe doke, o prišvartuotas prie Kruizinių laivų terminalo vidinės krantinės. „Šiuo metu mes įrenginėjame jo vidų, reikia ir elektros instaliaciją sutvarkyti, įrengti modernesnes šildymo, vėdinimo sistemas. Žodžiu, darbų dar yra tiek krantinėje, tiek laive, bet tikimės, kad tai jau paskutinieji štrichai, kad niekas daugiau nebesutrukdys“, – vylėsi O. Žalienė.

Apie planus, jog karinę tarnybą baigęs laivas „Sūduvis“ galėtų tapti klaipėdiečių ir turistų traukos objektu, prabilta prieš maždaug dvejus metus. Tuomet į Klaipėdos savivaldybę kreipėsi Lietuvos jūrų muziejus, nes jis buvo pasirengęs perimti laivą savo žinion ir prašė surasti vietą, kurioje jis galėtų būti nuolat prišvartuotas.

Valdininkai ir politikai dėl vietos diskutavo metus, nes svarstyti įvairiausi variantai. Galiausiai buvo apsispręsta, jog laivui tinkamiausia vieta yra Dangės krantinė, prie Pilies tilto, prieš Karlskronos aikštę. Tačiau ne visi miesto tarybos nariai tokiam sumanymui pritarė, todėl buvo rastas kompromisinis variantas, kuriam pritarė ir Jūrų muziejus, ir miesto tarybos kolegija.

Sutarta, jog 60 metrų ilgio Dangės krantinės, prie kurios bus švartuojamas „Sūduvis“, panaudos sutartis tarp Klaipėdos savivaldybės ir Lietuvos jūrų muziejaus bus pasirašyta tik dvejiems metams su galimybe ją pratęsti trejiems metams. Jei po dvejų metų paaiškėtų, jog laivui miesto centras yra netinkama vieta, Klaipėdos savivaldybė turėtų jam surasti naują vietą, ją įrengti, o Lietuvos jūrų muziejui kompensuoti patirtas išlaidas dėl paskirtos krantinės pritaikymo švartavimui.

Tokiam sutarties projektui miesto tarybos kolegija pritarė pernai gruodžio pabaigoje. Tąkart O. Žalienė kalbėjo, jog laivą prie krantinės po sutarties pasirašymo galėtų pastatyti maždaug per 4 mėnesius.

Panaudos sutartis buvo pasirašyta sausį, tačiau pavasarį Lietuvos jūrų muziejaus direktorė „Atvirai Klaipėdai“ pripažino, kad vasarą, kaip planuota, „Sūduvis“ miesto centre dar nebus prišvartuotas, nes užtruko turto perdavimo procedūros.

„Labai tikimės, kad ši laivo istorija artėja galutinio rezultato link. Tai bus pirmasis tokio tipo muziejus Lietuvoje. Mūsų komanda jau turi labai daug sumanymų, paruoštukų, ką šiame laive veikti. Todėl tikrai tikime, kad jis taps dar vienu lankytinu objektu“, – antradienį teigė O. Žalienė.  

INFORMACIJA

Lietuvos karinės jūrų pajėgos pirmąjį „Lindau“ klasės priešmininį laivą, pavadintą vardu „Sūduvis“ (M52), iš Vokietijos gavo 1999 m. birželį. Šiek tiek anksčiau – tų pačių metų gegužę buvo įkurtas Karinių jūrų pajėgų priešmininių laivų divizionas.

Laivas „Sūduvis“ (M52) buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui. 1978-1979 m. laivas buvo modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. Laivo „Sūduvis“ (M52) krikštatėviais tapo Vilkaviškio rajono atstovai.

„Sūduvio“ ilgis siekia 47,1 metro, plotis – 8,3 m.

7 Comments

  1. Antanas

    tik kad nuotraukoje laivas ne į tą pusę pasuktas ,reikėtų pasroviuj

    Reply
  2. dar viena konservatorių

    mesąmonė mieste, tik tiek ir geba, kad tokius PROJEKTUS įgyvendinti.

    Reply
    • Anonimas

      Prie ko čia ko konservatoriai??? Gal kvailys esate? Viskas prasidėjo prie valstiečių, projekto startas prie valstiečių. O miestą išvis valdo liberalai. Ir būtent jų dauguma sprendė šį reikalą, deja nemaža dalis ir nepritarė. Ačiū Dievui, pagaliau turėsim kažką savo.

  3. Oho

    Na militaristai, džiaukities, vokiečių laivas pareina į bazę !

    Reply
    • Klaipedietis

      O antimilitaristai taip skundžiasi ir dėl Pilies, Jono kalnelio ir Girulių itvirtinimų?

  4. +-

    „Auroros“ šešėlyje: Šimtas Rusijos revoliucijos metų. Dėl to riusiukai ją Nevoje pririšo ir legendą puoselėja . O mūsų Sūduvis ? Bent būtų kartą į Kormoranų koloniją Nidoje iššovęs.

    Reply
    • Klaipedietis

      Kokiose mūšiuose Meridianas sudalyvavo?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This