Požeminiai šiukšlių konteineriai – per prievartą?(papildyta)

Miestas, Svarbu

Tuo metu, kai dalis klaipėdiečių laukia nesulaukia, kada galės pradėti naudotis prie jų namų jau įrengtomis moderniomis pusiau požeminėmis atliekų aikštelėmis, kita miestiečių dalis jų kratosi.

Ramios Vyšnių gatvės nedidelių dviaukščių namų gyventojai nesupranta, kam jų kieme prireikė didelių požeminių šiukšlių konteinerių, jei čia yra vos 30 butų.

„Atvažiavo ekskavatorius, ėmė rausti žemę, mums nori gražiame žaliame kieme įrengti požemines atliekų aikšteles, mūsų nuomonės dėl to niekas niekada neklausė, mes apie tai nebuvome informuoti”, – susisiekusi su „Atvira Klaipėda” emocijų neslėpė Ingrida, kuri teigė kartu su Živile atstovaujanti Vyšnių 10-ojo ir 12-ojo namų gyventojų interesams.

Moterys teigė rašiusios raštus miesto savivaldybei, kad šių konteinerių jiems nereikia, bet esą sulaukusios tik atsakymo, jog raštas priimtas, o telefonu prisiskambinti valdininkams joms nepavyksta.

„Ir jau kasa, nors apskųsti sprendimą mums buvo duotas laikas nuo rugsėjo 27 d. 20 darbo dienų, tačiau neišlaukta, štai jau kasa”, – ketvirtadienį sakė moteris.

Jos teigimu, turėti tokius didžiulius 4 požeminius atliekų surinkimo konteinerius šio kiemo gyventojams esą nėra jokio poreikio.

„Mes tokios talpos atliekų niekada nepagaminsime, bet savivaldybė nusprendė, nepasitarusi su mumis, statyti, kai kitų gatvių gyventojai yra informuojami”, – kalbėjo moteris, atsiuntusi ir nuotrauką, iliustruojančią kieme pradėtus statybų darbus.

Kartu ji atsiuntė ir savivaldybės gyventojams siųstą raštą, kuriame informuojama, jog požeminės atliekų aikštelės šioje vietoje įrengiamos pagal patvirtintą projektą, kurį uostamiestyje įgyvendina Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC).

„Pusiau požeminė konteinerių aikštelė Vyšnių 10-12 suprojektuota atsižvelgiant į esamą situaciją, įvertinus esamas požemines komunikacijos, esamus želdinius, vaikų žaidimo įrenginius, prieinamumą atliekų turėtojams bei privažiavimą šiukšliavežiams ir kitus privalomai vertinamus aspektus”, – teigiama Aguonų ir Vyšnių g. gyventojams skirtame rašte.

Jame taip pat informuojama, jog apie planuojamą šiame kieme įrengti požeminių atliekų aikštelę buvo viešai skelbiama Klaipėdos savivaldybės internetiniame tinklapyje bei tai, kad požeminės atliekų surinkimo aikštelės užima 3 kartus mažiau vietos nei tokio pat tūrio antžeminiai konteineriai.

KRATC ir savivaldybės atstovai: statybos teisėtos

KRATC atstovo Arūno Liubinavičiaus teigimu, jei vyksta statybos darbai, „vadinasi, yra gautas statybos leidimas, bet konkrečias vietas parenka savivaldybė.”

Tuo metu Klaipėdos savivaldybės Aplinkos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Budreikaitė sakė, jog gyventojai į savivaldybę dėl atliekų aikštelių įrengimo kreipėsi pavėluotai.

„Rangovai jau turėjo visus leidimus išsiėmę ir jau buvo susiruošę dirbti, tada gyventojai pateikė prašymą, kad neįrengtų, paprašėm, kad laikinai jie neskubėtų ten kasti. Tą gyventojų prašymą išnagrinėjo savivaldybės sudaryta darbo grupė, jiems nepritarė, nes gyventojų argumentų beveik net nebuvo – tik kad nenori, o argumentų, kad reikia, buvo daug ir raštu jiems buvo atsakyta, todėl rangovai toliau tęsia suplanuotus darbus”, – paaiškino specialistė.

Jos teigimu, pastarąjį atsakymą gyventojai dar gali skųsti.

„Tai yra laikinas statinys, jei kažkas pripažins, kad kažkas neteisėtai padaryta, tai ir pašalins, bet manau, kad to neprireiks”, – vylėsi savivaldybės atstovė.

Ne tik nenori naujų, bet prašo pašalinti ir senus

Jau paskelbus šią publikaciją, redakcija sulaukė gyventojų prašymo, adresuoto savivaldybei, kopijos. Jos dėl duomenų apsaugos reikalavimų skelbti negalime, tačiau patikiname, jog prašymą jų kieme ne tik nestatyti naujų požeminių konteinerių, bet ir pašalinti 5 esamus senus, pasirašė 28 Vyšnių ir Aguonų g. gyventojai.

Rašte teigiama, jog gyventojai šiukšles norėtų talpinti šalia esančioje Mokyklos g. atliekų aikštelėje.

„Nesutinkame su naujų betoninių požeminių/pusiau požeminių atliekų konteinerių įrengimu Vyšnių g. 10 ir Vyšnių g 12 nedidelio vidinio kiemo teritorijoje arti prie gyvenamųjų pastatų”, – teigiama minėtame rašte.

INFORMACIJA

Klaipėdoje požeminių ir pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelių statybos projektas prasidėjo 2018 metų pavasarį. Tuomet žadėta, kad 12 požeminių ir 268 pusiau požeminės konteinerių aikštelės bus įrengtos iki 2019 metų vasaros. Tačiau jų įrengimas užtruko dėl įvairių derinimo procedūrų. Projekto įgyvendinimui iš ES fondų skirta 4,2 mln. eurų, Klaipėdos miesto savivaldybė prisidėjo 741,5 tūkst. Artimiausiu metu gyventojams turėtų būti leista naudotis jau 10 pilnai įrengtomis pusiau požeminėmis atliekų surinkimo aikštelėmis. Šalia jų dar kurį laiką stovės ir antžeminiai konteineriai, kol gyventojai įpras naudotis požeminiais.

Klaipėdoje įrengti pusiau požeminių konteinerių aikšteles nuspręsta todėl, kad vienas požeminis konteineris yra 3-5 kartus talpesnis už įprastą antžeminį, tad juos ištuštinti reikės rečiau. Kai mieste jau bus leidžiama naudotis pusiau požeminiais konteineriais, antžeminiai konteineriai pamažu taps istorija – jų nebeliks, išskyrus tas vietas, kur nebuvo galima įrengti naujųjų konteinerių.

16 Comments

  1. Valdas

    Labai gaila, kad vėl bus neįnovatyviai pasisavintos ES fondų lėšos. Reikia, kad būtų paviešinta, kas rengė techninius reikalavimus renkantis pačių konteinerių modelius. Jie turėjo būti pritaikyti gyvenamosioms zonom, patys naujausi, sandarūs, kompaktiški, rakinami, su atliekų barkoduotų maišelių svėrimo mechanizmu. Vėl vyksta ta pati istorija, kaip ir su kitais, jau įgyvendintais Lietuvoje, bet nešiuolaikiškais projektais. ES tokios konstrukcijos pusiau požeminiai, nesandarūs, gremėzdiški konteineriai gyvenamosiose zonose visai nenaudojami (jų geriausia paskirtis prie didžiųjų automagistralių)… Tiesa, Kretingos miestelyje, jie pastatyti už gyv. namų prie miesto gatvių.

    Reply
  2. Klaipėdos valdžia nekenčia gyventojų

    Valdžia absoliučiai nesiskaito su žmonėmis. Grūda tuos gigantiškus konteinerius į mažus kiemus tiesiai po langais. Tam KRATC’ui, tik pelnas terūpi. Klaiku jau darosi gyventi Klaipėdoje.

    Reply
  3. Vida

    Aš labai už požeminius konteinerius-kiek teko susidurti, kur jie yra, tai šiukšlių mažiau, varnos, kirai neištampo, vasarą jokios smarvės, nieko. Bet tai, kur tie konteineriai projektuojami, prasilenkia su bet kokia logika. Galima skųsti? Kad paskelbia tik tinklapyje, kasdien neseki. Kaip kad pvz įrengė prie Kretingos g.3 namo. Turim 5 oficialias vietas automobiliams, ir būtent toje miniatiūrinėje aikštelėje įrengė konteinerius, tai ir tų 5 vietų neteksim. Kai tuo tarpu įrengė ir Berbomo gatvėj, kur paėjus nuo 3 namo 10 metrų gali įmest į juos, net patogiau..

    Reply
    • Jolita

      Smarvė tikrai yra nuo šitų požeminių konteinerių, ir daug didesnė, nei nuo paprastų… Jau ruduo, o smarvė kaip karštą vasaros dieną… Vizualiai vaizdas tikrai geresnis, bet…

    • Vida

      Na, nežinau, dvejose skirtingose vietose gyvenau, kur buvo požeminiai. Tai kvapo nebuvo absoliučiai jokio.

  4. TasPats

    Aplavai vaizdas ,Visur darosi toks kad niekam nebeidomu zmoniu,pilieciu nuomones ,kurie islaiko valstybes savivaldybes dirbanciuosius,bet matomai jauciasi ponais ir nelieciamais,ir aplamai nemato miesto problemu o tik savo izda .Gyvenant tiek metu Klaipedoi Kuoktu matyt kas dedasi per pastaruosius Metus .Zmones savavaliskai sutinka ,ir nemato bedos eit toliau siuksliu ismest .Bet valdzia nekreipia demesio .O juk prie gatves pilna vietos net ir spec transportui patogiau.Apie informacijos pateikima ,tai Visai baisu parase i savo puslapi ir saukia kad buvot informuoti,o sunku ar tingejimas ar nekopetetingumas maiso informuot ten gyvenancius zmone?As tikrai labiau pritarciau pozeminem aikstelem masinu statimui nei Siuksliniu grudimas i kiema prioritetui

    Reply
  5. Vietinis

    Dar viena bėda, kad tuos gigantiškus konteinerius norima įgrūsti į ir taip ankštus namų kiemus, kur net lengviesiems automobiliams sudėtinga manevruoti. O kas bus kai į kiemus pradės važiuoti tos specialios mašinos tiems konteineriams ištuštinti? Jos yra dar gremėzdiškesnės nei dabartinės. Iš tikro požeminiai atliekų konteineriai turi būti projektuojami šalia pagrindinės gatvės. Sunkvežimiai neturi sukinėtis kiemuose. O gyventojams didelio skirtumo nėra kiek toliau panešti atliekas 50 ar 100 m. Manau visi būtų patenkinti.

    Reply
  6. Anonimas

    Vienas pusiau požeminis konteineris yra 5 kartus talpesnis nei įprastas antžeminis. Taigi viena keturių požeminių konteinerių aikštelė pakeičia 20 paprastų antžeminių konteinerių. Šiuo atveju šiukšlių surinkimo aikštelė 4 konteineriai įrengta (sprendimuose neklausiant gyventojų nuomonės) 30 butų aptarnauti. Klausimas viešai diskusijai ar toks miesto valdžios sprendimas tikrai racionalus???

    Reply
  7. Edita

    Savivaldybė teigia, kad buvo informuoti gyventojai, bet argi toks informavimas gali pasivadinti informavimu kuomet tik jų el. puslapyje yra. Negi vienas iš mūsų kasdieninių darbų turi būt ir savivaldybės puslapį kasdien peržiūrėti, nes nežinia ką naujo jie sugalvojo ir kokių dar darbų priplanavo be gyventojų žinios ir sutikimo. Savivaldybė turi informaciją kas administruoja namus, turi kontaktus namo pirmininkų, tai tikrai nebūtų buvę sudėtinga informuoti gyventojus tarpininkaujant namo administratoriui, ar namo pirmininkui, galų gale „Krac” tokią informaciją gali pateikti. Bėda ta, kad savivaldybė supranta jog dauguma gyventojų nesutiks, tad kiek įmanoma slapčiau vykdo tokius projektus.
    Kitas aspektas, savivaldybė teikia, kad tai valstybinė žemė, tai tuomet kur jie yra kai reikia žolę pjauti, grėbti lapus, kur jie yra kai reikia tą valstybinę žemę prižiūrėti ir kas moka pinigus už tos valstybinės žemės priežiūrą ??? Moka ir prižiūri gyventojai !!!
    Gyventojai nenori tų konteinerių nes ir šiukšlės aplink konteinerius bus, ir baisi smarvė nes konteineriai didžiuliai ir tikrai retai bus išvežamos šiukšlės, o mokėti reikės tiek kiek mokam dabar o gal net ir daugiau, nors šiukšlės bus šalinamos kur kas rečiau.
    Tokie projektai įgyvendinami kiek įmanoma slapčiau, nes kai kam deja tai turbūt naudinga.

    Reply
    • Anonimas

      Labai teisingai Edita! Puikūs pastebėjimai.

    • Tiesa

      Meluoja išsišiepus savivaldybė su ,,KRATCU” kad atsižvelgia į gyventojų prašymus dėl konteinerių,! ..neva per vėlai kreiptasi ar be argumentų,….. kiek kartų mes kreipemės į sav. siūlydami tinkamesnes konteinerių vietas parinkt, išdėstydami svarius argumentus, įstatymų pažeidimus nurodėme , bet jokios reakcijos!!…nors patys pripažysta, jei pavkys įvažiuoti į kiemą tai patuštins konteinerius o jei ne….. … ir nereikia meluot kad jie nesmirdi, ne kartą teko matyti kaip srutos taškos kai iškeliami tie maišai kiauri, tų talpyklų niekas niekada neplaus! Užkrato židinys tiesiai po langais!

  8. Kristina

    Žmonių nuomonė svarbiausia šioje situacijoje, nes šios bendrijos gyventojai kiekvieną rytą, žiūri pro savo namų langą, kiekvienas is mūsų kuriame aplinką, sodiname ir saugome viską kas mus supa, turi būti vieta grožiui ir turi buti viena šiukšlinėms. Labai nepagarbu gyventoju atžvilgiu, ir tai būtina išspręsti kuo greičiau. Liūdna jog be pasitarimo, susirinikimo, ir be bendrijos valdytoju žinios buvo vykdomi neteisėti veiksmai. Turi būti atsižvelgiama i bendrą teritorijos vaizdą ir privalu pagerinti aplinką, o ne atnešti neigiamus pokyčius. Šiuo neteisėtu projektu yra trigdoma žmonių gerovė. Gyvename labai sunkiame tarpsnyje, vyrauja nerimas ir žmogus turi patiriti daug streso, ypac nerimas del Covid viruso, kuris palietė mus visus, labai neprotinga ir neišmintinga kelti žmonėms papildomą nerimą ir stresą.
    Saviraiškos laisvė yra svarbi žmogaus teisė, be kurios visuomenė nebūtų demokratiška. Ji leidžia laisvai keistis idėjomis, nuomonėmis ir informacija, taip sudarydama sąlygas visuomenės nariams turėti nuomonę apie visuomenei svarbias problemas. Saviraiškos laisvė leidžia vykti viešoms diskusijoms ir užtikrina piliečių informuotumą ir skaidrų valstybės veikimą.

    Reply
  9. Viačeslav B.

    Labai gaila, kad Klaipėdos m. savivaldybė neinformavo, nesitarė, neleido pateikti jokių pasiūlymų ,,laiku”, neorganizavo viešo svarstymo, priimant tokius svarbius miesto gyventojams sprendimus ekstremalios COVID 19 situacijos pasaulyje ir šalyje metu. Gyventojai argumentų turi be galo daug, išsakyti jie atsakingiems darbuotojams ir telefonu. Bet ir šiandien į nederintų vykdomų darbų vietą atvykti atsakingo aplinkosaugos skyriaus darbuotojai atsisakė.
    Toks visų šių gyventojų išpuoselėtas, žalias, tvarkingas kiemas negali virsti atliekų šalinimo aikštynu (4 konteineriai- 30 butų) .
    Visų anksčiau mūsų prašyme minėtų gyventojų vardu, norime pateikti pasiūlymą perkasti šiandien įkastus ,, mūsų” konteinerius į Mokyklos g. (t.y. taipogi valstybinę žemę). Šiandien jie įkasti net ne į tą vietą pagal paviešintą patvirtintą savivaldybės planą prie lauko skalbinių džiovyklų. Visi šių namų gyventojai džiauna skalbinius kieme, nes neturi balkonų ir brangių džiovyklių. Susidariusioje situacijoje, nematome, kad savivaldybės darbuotojai dirba žmonių gerovei ir labui pagal šalies konstituciją.

    Reply
  10. Matas

    Savivaldybe – prašom atsižvelgti į žmonių prašymą, yra pasiūlymas mesti šiukšles Mokyklos g. atliekų aikštelėje, tai ten ir pastatyti papildomus konteinerius!

    Reply
  11. Rasa

    Žmonės ne šeipsau nenori pusiau požeminių šiukšlių konteinerių (ir kitokių šiukšlių konteinerių), jie nenori dėl to, kad pastoviai bus šalia konteinerių pridėtų šiukšlių, daiktų kurie netelpa į konteinerius, bus pastovi betvarkė! Į ramų kiemą, išmesti šiukšlių, keliaus aplinkinių namų gyventojai, o kas tvarkys aplinką aplink šiukšlių konteinerius? Dar savivaldybė uždės baudas Vyšnių ir Aguonų g. administruojančiai įmonei. Baudą gaus administruojanti įmonė, kuri gautą baudą išdalins gyventojams. Taip yra mūsų kieme, stovi šiukšlių konteineriai, šiukšles meta ir aplinkinių namų gyventojai, nesilaikydami nustatytos šiukšlių tvarkymo tvarkos, o mūsų namo bendrija turi tvarkyti šiukšlyną, kad negautų baudos. Už šiukšlinių aplinkos tvarkymą moka tik mūsų vieno namo gyventojai! Taip kad teisingi Vyšnių ir Aguonų gatvių žmonių reikalavimai nestatyti jų mažame kieme pusiau požeminių šiukšlinių ir kt.šiukšlinių konteinerių, o šiukšles talpinti šalia esančioje Mokyklos g. atliekų aikštelėje!

    Reply
  12. Kestas

    Kaip dazniausiai ir buna – viskas daroma,kad isisavinti gaunamus pinigus,o kad labiau automobiliu aiksteliu truksta – cia nera itakingo
    politiko,o tuo labiau partijos,kuri galetu kazka pareguliuoti pagal miestieciu poreikius…Kartais atrodo,kad geriau miesta valdytu vienas zmogus,o ne korumpuoti politikai,deja…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto atliekų kol kas prašo nerūšiuoti: prasidės tik balandį ar dar vėliau

Nors dalyje daugiabučių kiemų jau atsirado maisto atliekoms skirti konteineriai rudu dangčiu, ji kol kas yra užrakinti, nes kaip praneša ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Miestas

Kur šį savaitgalį bus surenkamos didžiosios atliekos?

Klaipėdiečiai didžiąsias atliekas gali nemokamai atgabenti į KRATC didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles, arba atiduoti jas atliekų surinkėjui gyvenamųjų kvartalų kiemuose. ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This