STT: trūksta skaidrumo socialinio būsto nuomos srityje

Konsultacijos

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko antikorupcinį vertinimą dėl Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pakeitimo projekto.

STT vertinimu, minėtame projekte nėra aiškiai detalizuotos privalomos socialinio būsto patikrinimų procedūros, todėl numatoma socialinio būsto naudojimo kontrolė gali būti nepakankama.

2019 m. liepą Klaipėdos savivaldybės atstovai apžiūri naująjį soc. būstą Irklų g. Palmiros Mart nuotr.

STT specialistų nuomone, teisės akte nėra pakankamai aiški „nuolatinio gyvenimo“ formuluotė. Neaišku, kas, kokia tvarka ir kokioms aplinkybėms esant nustatytų, kad socialinio būsto nuomos sutartyje nenurodytas asmuo (asmenys) gyvena socialiniame būste „nuolat“.

„Projektu yra numatyta vykdyti tik socialinių būstų naudojimo kontrolę, nors socialiniai būstai sudaro tik dalį savivaldybės būstų (tarp kurių – ir tarnybiniai būstai). Nėra aišku, ar siūlomos projekto nuostatos bus taikomos socialinio būsto nuomos sutartims, kurios bus sudarytos po siūlomų pakeitimų įsigaliojimo, ar turės būti peržiūrėtos visos socialinio būsto nuomos sutartys ir suplanuoti patikrinimai, kas yra itin aktualu, nes šiuo metu socialinio būsto naudojimo kontrolė yra nepakankama”, – rašoma STT pranešime spaudai.

Jame taip pat antikorupciniu požiūriu neigiamai vertinamas leidimas nuomojamame savivaldybės būste gyventi laikiniems gyventojams, su kuriais nesudaroma subnuomos sutartis. Pasak pranešimo, kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Birštono, pavyzdinėje savivaldybės būsto nuomos sutartyje yra įtvirtinusios ne tik subnuomos draudimą, bet ir draudimą gyventi nuomojamoje savivaldybės gyvenamojoje patalpoje laikiniems gyventojams.

Projekto nuostatomis siūloma numatyti, kad socialinis būstas gali būti išnuomojamas ir neįrašytiems į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į socialinio būsto nuomą, sąrašą asmenims bei šeimoms, jeigu jie Lietuvos teritorijoje nuosavybės teise neturi kito būsto. Tačiau teisės akte nėra detaliau nustatyti aiškūs, objektyvūs ir pamatuojami kriterijai, kuriais būtų motyvuojamas sprendimas išnuomoti socialinį būstą be eilės pirmumo tvarka, kai į būsto nuomą be eilės vienu metu pretenduotų kelių socialiai pažeidžiamų grupių asmenys ar šeimos.

Be to, projektu siūloma nustatyti, kad teisę į socialinio būsto nuomą turėtų ir asmenys, šalies teritorijoje jau turintys nuosavybės teise vieną ar net kelis gyvenamuosius būstus. Tokia teisė suteikiama, jei būstas yra fiziškai nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų arba nuosavybės teise turimo būsto naudingasis plotas, tenkantis vienam asmeniui ar šeimos nariui, yra mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų arba 14 kvadratinių metrų, jeigu šeimoje yra neįgalusis arba asmuo, sergantis sunkia lėtinės ligos forma.

STT kritiškai vertina ir tai, kad socialinio būsto nuomos sutartis sudaroma neterminuotam laikui.

„Atsižvelgiant į tai, kad socialinio būsto Lietuvoje laukia tūkstančiai asmenų, kai kurie iš jų – net dešimtmečiais (pavyzdžiui, Neringos savivaldybėje yra asmenų, laukiančių socialinio būsto nuo 1994 m.), ir nėra nustatytas efektyvus socialinio būsto naudojimo kontrolės mechanizmas, tokia situacija yra ydinga. Be to, neribotam laikui išnuomoto socialinio būsto gyventojai nemotyvuojami didinti savo pajamų ir apsieiti be savivaldybės paramos”, – pažymima pranešime.

Visą antikorupcinį vertinimą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Teisiamus „Klaipėdos paslaugų” vadus gins įmonės samdomi advokatai?*

Spyglys, kaip ir kiekvienas kitas moralės sergėtojas ar padorus policininkas, atsitiktinumais netiki. Todėl kai informatoriai jam pranešė, kad savivaldybės globojami ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This