Keturi Rusijos piliečiai nubausti už grynųjų pinigų kontrabandą

Kriminalai ir nelaimės

Paskelbti nuosprendžiai Klaipėdos apygardos prokurorų baigtose trijose baudžiamosiose bylose dėl pinigų kontrabandos. Teismo sprendimus išgirdo keturi Rusijos piliečiai. Užsieniečiai, kirtę Lietuvos Respublikos sieną, tačiau nedeklaravę su savimi turėtų dešimtatūkstantinių sumų, buvo nubausti piniginėmis baudomis bei dalies nedeklaruotų pinigų konfiskavimu.

Pasak prokuratūros pranešimo, šių metų rugsėjį Panemunės kelio poste įprasta tvarka buvo patikrintas mikroautobusą „Volkswagen Crafter“ vairavęs 50-metis Rusijos pilietis. Pareigūnams vyras žodžiu nurodė gabenantis tik 70 litrų dyzelinio kuro bei 40 cigarečių, tačiau apie gabenamą grynųjų pinigų sumą nutylėjo. Atliekant muitinį tikrinimą, Rusijos pilietis sunerimo. Netrukus paaiškėjo to priežastis – pareigūnai jo rankinėje rado 10 tūkst. eurų grynųjų, o vėliau – ir daugiau po rūbais slepiamų pinigų. Iš viso pas užsienietį rasta daugiau nei 31 tūkst. eurų suma. Klaipėdos apygardos teismo sprendimu nuteistasis privalės sumokėti 6900 eurų baudą. Iš jo konfiskuota dalis – 10 tūkst. eurų – gabentų nedeklaruotų pinigų.

Kitas taip pat šių metų rugsėjį pradėtas tyrimas atskleidė, kad 53 metų Rusijos pilietis į Lietuvą neteisėtu būdu bandė įsivežti beveik 25 tūkst. eurų grynųjų. Panemunės kelio postą užsienietis mėgino kirsti kaip krovininio automobilio „DAF“ keleivis. Jis teigė, jog su savimi gabena tik 400 eurų, tačiau atlikus asmens apžiūrą vyro rūbų kišenėse rasta gerokai daugiau grynųjų. Klaipėdos apygardos teismas šiam kontrabanda grynuosius pinigus gabenusiam vyrui skyrė 7000 eurų baudą bei konfiskavo 9000 neteisėtai gabentų eurų.

Dar vieno atlikto tyrimo duomenimis, šių metų rugpjūčio 31 dieną iš Rusijos Federacijos į Lietuvą „Mercedes Benz“ automobiliu vykę du Rusijos piliečiai muitinės kontrolei deklaravo, jog su savimi gabena po du cigarečių pakelius bei teigė kiekvienas jų turįs po 6 tūkst. eurų grynųjų. Patikrinimo metu paaiškėjo, jog abu vyrai siekė nutylėti apie kur kas didesnę gabenamą pinigų sumą. Nustatyta, kad 33 metų Rusijos pilietis su savimi turėjo daugiau nei 10 tūkst. eurų sumą, o 44 metų jo bendrakeleivis – daugiau nei 11 tūkst. eurų. Abiems nuteistiesiems vyrams teismas skyrė po 3500 eurų baudą ir iš kiekvieno jų konfiskavo po 2000 eurų kontrabanda gabentų pinigų.

INFORMACIJA

Teisėsaugos pareigūnai primena, jog kiekvienas asmuo, atvykstantis į Lietuvos Respubliką iš trečiosios šalies ar išvykstantis į ją ir gabenantis ne mažesnę kaip 10 000 eurų grynųjų pinigų sumą (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta), privalo pinigus deklaruoti muitinės įstaigoje. Užpildytą ir pasirašytą Grynųjų pinigų deklaravimo formą asmuo turi pateikti be atskiro muitinės pareigūno reikalavimo. Prievolė deklaruoti grynuosius pinigus leidžia efektyviau taikyti įstatymų nustatytas pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdietis kontrabandininkas įpročių nekeičia

Uostamiestyje pasieniečiai sulaikė klaipėdietį, jau pernai baustą už neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis. Šįkart savo namuose ir pagalbinėse patalpose jis ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This