Koronavirusas toliau atakuoja ir šalyje, ir Klaipėdoje

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, ketvirtadienį visoje šalyje patvirtinti 2403 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Ištyrus 26 418 mėginių, juose rasta net 9 proc. viruso. Klaipėdoje per parą ši infekcija, išankstiniais duomenimis, diagnozuota 287 žmonėms. Patikslintais duomenimis, trečiadienį tokių buvo 218, antradienį – 204, pirmadienį – 187.

Per 9 vakcinacijos mėnesius sulaukta 5505 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vakcinas nuo COVID-19 ligos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičiaus augimas šalies mastu sudaro 25,3 proc., Klaipėdoje – 28,6 proc. Uostamiestyje susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius padidėjo nuo buvusių 1676 atvejų iki 1780,5, o šalyje jis pašoko nuo 852,6 iki 888 atvejų.

Pagal šį rodiklį Klaipėda tarp visų savivaldybių antrą parą yra antroje vietoje nuo galo, o blogiau yra tik Joniškio rajono savivaldybėje. Geriausia situacija išlieka Panevėžio rajono savivaldybėje, kur šis rodiklis siekia 253 atvejus.

Šalyje toliau didėja į ligonines dėl SARS- CoV-2 ligos patenkančių pacientų skaičiaus. Ketvirtadienį jų buvo 175, t.y. 4 daugiau nei trečiadienį ir tai yra šio rudens antirekordas.

Iš 1798 kovidinių lovų šiuo metu užimtos 1444.

Šiuo metu šalyje koronavirusine infekcija iš viso serga 21 483 žmonės, pasveiko 313 560. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai siekia 2235 ir 20 219: per parą pasveiko 141 klaipėdietis.

Per praėjusią parą koronaviruso aukų sąrašą papildė dar 19 gyvybių. Iš jų pasiskiepiję buvo 5, jie priklausė 70-99 amžiaus grupei. Bendras tokių netekčių skaičius šalyje jau pasiekė 5179.

Klaipėdoje COVID-19 aukų trečią parą pavyko išvengti, čia pandemija yra nusinešusi 225 gyvybes.

Baiminasi dėl galimai netikslių tyrimų

Su „Atvira Klaipėda” susisiekusi klaipėdietė Alina sakė norinti pasidalinti savo pastebėjimu, jog dėl COVID-19 sklaidos gali būti kalti ir netikslūs tyrumai.

„Prieš keletą dienų pajutome aprašomus simptomus. Nusipirkome vaistinėje testus ir visiems – man, dviem vaikams ir mano manai rezultatai buvo teigiami. Užsiregistruoti tyrimams sudėtinga, pavyko tik taip, kad aš su vienu vaiku testavausi Gargžduose, o mama su kitu – Klaipėdoje. Iš Gargždų atėjo atsakymai, kad mes dviese nesergame, o iš Klaipėdos – patvirtinantys infekciją. Akivaizdu, kad sergame visi, jaučiame tuos pačius simptomus. Gal Gargžduose mėginiai paimami neatidžiai, gal laboratorijoje kokios problemos. Bet kiek tokių atvejų gali būti, kad žmonėms nepatvirtina viruso ir jie to nežinomi jį platina? O Gargžduose eilės tirtis buvo net didesnės nei Klaipėdoje”, – pasakojo moteris, tikinusi, kad prisiskambinti į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentą ir pasitarti dėl tokios situacijos neįmanoma.

Per 5000 pranešimų dėl reakcijos į skiepus

Per praėjusią parą pirma skiepo doze buvo vakcinuoti 2587 žmonės, o pilnai pasiskiepijo 4294. Trečią vakcinos dozę gavo 1966 gyventojai.

Ketvirtadienį Klaipėdoje pirmą kartą paskiepyti 79 žmonės, pilną vakcinacijos ciklą baigė 224, o trečią dozę gavo 76 klaipėdiečiai. Pagal pilnai pasiskiepijusių žmonių skaičių (49,5 proc.) Klaipėda išlieka ketvirtoje vietoje nuo galo.

Per 9 vakcinacijos mėnesius (nuo 2020 m. gruodžio 27 dienos iki 2021 m. rugsėjo 30 dienos) Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) skelbia sulaukusi 5505 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakcinas nuo COVID-19 ligos.

ĮNR pranešimai sudaro 0,18 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus.  

Tuo metu didžiąją dalį šių metų trečiąjį ketvirtį gautų pranešimų sudarė pranešimai apie nesunkias ĮNR, t. y. 1089 pranešimai arba 90,5 proc. Apie sunkias ĮNR gauta 115 pranešimų  ir tai sudarė 9,5 proc. nuo bendro analizuojamu laikotarpiu gautų ĮNR pranešimų skaičiaus.

Nustatyta, kad apie 66 proc. ĮNR pranešimų, susijusių su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu, pateikė moterys (moterys pateikė atitinkamai 800 ĮNR pranešimų, vyrai – 400 pranešimų). ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 12-95 metai.

Sveikatos priežiūros specialistai nuo bendro ĮNR pranešimų skaičiaus pateikė tik 12 proc. ĮNR pranešimų, pacientai – 76 proc. ir 12 proc. pranešimų gauta iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai apie ĮNR, kurių sulaukė VVKT, išliko tokie patys: tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad šią savaitę į Lietuvą buvo pristatyta 110 190 COVID-19 vakcinos dozių iš trijų gamintojų.

Pirmadienį gamintojas „BioNTech ir Pfizer“ pristatė 43 290 „Comirnaty“ vakcinos dozių, farmacijos kompanija „Janssen Pharmaceutica NV“ – 14 400 „Janssen“ vakcinos dozių. Kompanija „AstraZeneca“ penktadienį atgabeno 52 500 „Vaxzevria“ vakcinos dozių.

Naujos siuntos saugomos Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje, kol savivaldybėms skirstomos anksčiau gamintojų pristatytos vakcinos.

3 Comments

  1. Ramass

    Kokias išvadas gali padaryti debilų antivakserių gauja , sekanti Lobovo – Celofano propaganda. Tokių idiotų Olandijoje nėra.

    Reply
    • Ss

      Sutinku 1000 proc.

  2. Ss

    OLANDIJA , jokiu fck apribojimu nuo rugsejo vidurio,kaukes tik oro uoste ir viesame transporte.Susirgimu N kartu maziau,pasiskiepijusiu beveik 95 proc.,tame tarpe ir vaikai.Darom isvadas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose padegtas automobilis

Trečiadienio naktį, apie 2.15 val., Gargžduose automobilyje „Mercedes Benz CLS 280“kilo gaisras, kurio metu 2008 metų gamybos transporto priemonė sudegė. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This