„Neptūno” byla: valdyba apie teisme atsidūrusius sandorius žinojo?

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas toliau nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai finansiniais nusikaltimais yra pareikšti buvusiam Klaipėdos „Neptūno” klubo vadovui Osvaldui Kurauskui, lenkui Arkadiusz Krygier ir buvusiam Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovui Mantui Ignatavičiui.

Paskutiniajame posėdyje liudijo ir krepšininkai, ir buvęs treneris, ir buvęs klubą valdžiusios asociacijos vadovas.

Kas mokėjo buvo nesvarbu

Kaip liudytojas teisme apklaustas dabartinis ekipos kapitonas Martynas Mažeika teigė, jog atlyginimą nagrinėjamu laikotarpiu gaudavo ne tik iš klubo, bet kas buvo tas kitas pajamų šaltinis esą nelabai atsimena.

Martynas Mažeika. Mato Baranausko (bcneptunas.lt) nuotr.

Tada jau bylą nagrinėjanti teisėja Aurelija Sadauskaitė pagarsino krepšininko 2018-ųjų birželį per apklausą pareigūnams duotus parodymus. M. Mažeika jiems dėstė, kad 2016-2017 metų sezonui sudarytoje sutartyje su klubu buvo numatyta, kad per metus jis gaus 120 000 eurų arba 12 000 per mėnesį. Jam parodžius sutartį su „Omega action” M. Mažeika teigė, jog šis pavadinimas girdėtas, nes su kitais komandos nariais buvo įspėtas, jog per šią kompaniją bus mokamas atlyginimas už sportinę veiklą klube, esą klubo direktorius O. Kurauskas kalbėjo kažką apie įvaizdžio teises, bet ką konkrečiai – neprisiminė. Taip pat krepšininkas tada teigė, jog neprisimena, kokius buvau pasirašęs dokumentus, kuriuos jam davė O. Kurauskas tikriausiai dėl to, kad gautų algą. M. Mažeika tikino, kad nebuvo perleidęs „Omega action” jokių įvaizdžio teisių ir papildomai už tai jokio atlygio negavo – visi pinigai iš tos bendrovės buvo už sportinę veiklą, o ne už kažkokį įvaizdžio teisių panaudojimą.

M. Mažeika 2018-ųjų vasarą taip pat teigė, kad su šia agentūra savo valia, savo noru nesudarė jokių susitarimų ir iš jos negavo jokių paslaugų. O apie jos atstovą Džonatan Smit nebuvo nieko girdėjęs, kaip ir apie A. Krygier. Taip pat tos apklausos metu vyras sakė, jog jau po to, kai O. Kurauskas buvo atleistas iš klubo vadovo pareigų, keli žaidėjai, taip pat ir jis, buvo susitikę ir buvęs direktorius „bandė kažką paaiškinti, davė kažkokius popierius pasirašyti”.

Jau teisme M. Mažeika patvirtino, kad duoti parodymai atitinka tiesą, bet „kai kurie dalykai labai keistai nuskambėjo”.

„Nežinau, ar jie naudojo mano įvaizdį”, – sakė ekipos kapitonas, dar kartą patikinęs, jog atlygį gaudavo tik už krepšinio žaidimą.

Pasak M. Mažeikos, jis nebuvo gavęs paaiškinimo, kodėl kitos firmos moka algą ir nelabai į tai gilinosi, nes esą svarbiausia buvo gauti sutartą sumą.

Gerokai trumpiau truko Arno Butkevičiaus ir Giedriaus Gusto apklausos.

A. Butkevičius teigė, jog kiek pamena, dalis algos jam buvo pervedam doleriais, dalis – eurais. Krepšininkas patvirtino 2018-ųjų kovą apklausos metu pareigūnams duotus parodymus, jog savo įvaizdžio teisių nebuvo jokiai agentūrai perleidęs ir gaunamus pinigus suvokė kaip atlygį už sportinę veiklą. Į mokėjimų pavedimų paskirtį vyras sakė niekada neatkreipęs dėmesio, o sutartis su „Omega action” apklausos metu pamatė pirmą kartą, nes pats jų nebuvo sudaręs.

Arnas Butkevičius

„Klubas nebuvo paaiškinęs, kodėl pervedimai iš „Omega action”. Kiek atsimenu, nebuvo perspėjimų iš klubo, kad bus tokie pervedimai”, – teisme sakė A. Butkevičius.

G. Gustas teigė, jog su juo klubas buvo visiškai atsiskaitęs, o iš kur ir kaip buvo pervedami pinigai – nepamena.

„Atskiro susitarimo, kad iš kitur bus pavedimai nebuvo, svarbu, kad pagal sutartį atsiskaitė”, – teigė G. Gustas.

2012 m. klube trenerio asistentu pradėjęs dirbti, o vėliau ir vyriausiuoju treneriu tapęs Tomas Rinkevičius taip pat patvirtino pirminės apklausos metu duotus parodymus, kad jokių papildomų sutarčių nepasirašė. „Omega action”, anot vyro, jam mokėjo už sportinę veiklą, o ne įvaizdžio teisių naudojimą. T. Rinkevičius apklausos metu teigė, jog dėl tokių pavedimų buvo bendravęs su O. Kurausku ir jis esą aiškino, kad tai yra atlyginimas už sportinę veiklą, viskas teisėta.

Taip dirbo dauguma klubų?

Posėdžio metu buvo apklaustas ir tuo metu Klaipėdos „Neptūno” savininke buvusiai asociacijai Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ vadovavęs Artūras Jakubauskas, buvęs ir pačio klubo valdybos nariu.

A. Jakubauskas teismui dėstė, kad O. Kurausko atleidimą nulėmė ne tik finansinės priežastys, bet ir „kitokios”, tarp kurių buvo ir santykiai su valdybos nariais, tuometiniu jos pirmininku Vytautu Lygnugariu. Anot jo, klubas tuo metu turėjo skolų – „virš pusės milijono” – ir buvo kilę klausimų, kodėl susidaro tokios skolos.

„Buvo keletas konfliktų  tarp valdybos ir Kurausko, pavyzdžiui, dėl automobilių per brangių nuomos, dėl informacijos teikimo”, – sakė A. Jakubauskas, paminėjęs, kad klubo direktorius konfliktavo ir su V. Lygnugariu.

Anot A. Jakubausko, tuo metu dauguma LKL klubų, „apie 50 proc.”, taip pat dirbo su įvaizdžio sutartimis, esą lyg buvo „mokesčių atskaita”, kad taip galima daryti, bet valdybai nepatiko toks būdas.

„Kiek pamenu, visiems sandoriams pritarta buvo valdyboje. Manau, kad valdybos nariai Taraškevičius ir Lygnugaris žinojo apie tokias įvaizdžio sutartis”, – teigė A. Jakubauskas.

1 Comment

  1. Algimantas

    Ar valdyba zinojo zinoma,kad zinojo.Taraskevicius visam paradui ir dirigavo. Suko jie ten piniga gera.Osvaldas taraskeviciaus statytinis visiems aisku. Nors siandien jis nebeturi tokiu galiu,bet vistiek taryboj sukas ir juodus darbelius dirbineja.Kodel zmones tokius renka nesuprantu. I afshorus ispumpavo pinigus issidalino ir visas cia mokslas. Tikiu kad Kaveckas ir ji istums uz borto kaip padare su visa kruva korupcionieriu iskaitant simonaviciute tik kad uztektu jam kantrybes valant politine-korupcine grupuote.Stiprybes jums AK.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This