2 mln. eurų paramos besitikinti naujoji Klaipėdos žuvininkystės grupė – be žvejų

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje įsteigta nauja asociacija „Naujoji Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė“, prie kurios paprašyta prisijungti ir uostamiesčio savivaldybės. Tačiau politikai suabejojo, ar tai verta daryti, nes naujoje asociacijoje nėra žvejų atstovų.

Žvejai. Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

Keturi steigėjai

„Artėja naujas ES finansavimo laikotarpis ir norint gauti lėšas iš Europos jūros reikalų, žvejybos ir akvakultūros fondo reikia įsteigti Žuvininkystės vietos veiklos grupę. Viena iš būtinų sąlygų, kad joje turėtų dalyvauti ir savivaldybė, tik taip vietos veiklos grupė galės teikti paraiškas gauti finansavimą. Ši asociacija įsisteigė vasarą, pateikė prašymą Klaipėdos savivaldybei prisijungti, todėl ir teikiame šį prašymą svarstyti miesto tarybai“, – Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams aiškino Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

Ji pripažino, kad Klaipėdos savivaldybė pati planavo steigti tokią Žuvininkystės vietos veiklos grupę, bet ši naujoji asociacija aplenkė – įsisteigė ir pateikė prašymą prisijungti.

„Tokių prašymų prisijungti gali būti daug, nes visi laisvi steigti tokias asociacijas. Klaipėdos savivaldybė išnagrinėjusi šitos organizacijos prašymą, steigėjus, nemato priežasčių, kodėl atsakymas dėl prisijungimo turėtų būti neigiamas“, – tikino I. Butenienė.

Asociacijos „Naujoji Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė“ kol kas turi keturis narius, kurie yra ir jos steigėjai: viešosios įstaigos „Lietuvos marinistinės kultūros išsaugojimo centras“ ir „Tekantis vanduo“ bei dvi bendrovės „Gero vėjo žvejams“ ir „Ambertip“.

Grupės vadovu visuotiniame susirinkime išrinktas Bartas Markevičius, kuris yra viešosios įstaigos „Lietuvos marinistinės kultūros išsaugojimo centras“ direktorius.

Palaikė baldų salonu

„Priešistorę visi puikiai žino, kokios negeros patirtys buvo su buvusia grupe. Tai mūsų tikslas yra iš dalies išsaugoti buvusio laikotarpio lėšas ir žvilgsnis į ateitį dėl naujojo finansavimo laikotarpio, kad galėtume tą grupę išlaikyti ir turėti skaidrią, lygiateisišką, tolerantišką ir suvaldomą. Grupėje dabar mums trūksta tik savivaldybės. Mes sustabdėme naujų narių priėmimą, kad sprendimus galėtume priimti kartu su savivaldybe, kad galėtume kontroliuoti. Savivaldybei prisijungus, galėtume atrinkti naujus narius, kurti strategiją. Naujam finansavimo laikotarpiui Lietuvai numatyta 12 mln. eurų, tikėtina, kad Klaipėdos miestui galėtų tekti apie 2 mln. eurų. Mes manome, kad bendromis pastangomis Klaipėdoje už šiuos pinigus galime daug ką padaryti“, – Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams dėstė B. Markevičius.

Tačiau naujosios asociacijos steigimas ir veikla kai kuriems politikams jau sukėlė abejonių. „Man šiek tiek nesuprantama ir nesuvokiama, kai kalbama apie pinigus, o ne apie strategiją. Atsidarau jūsų asociacijos interneto puslapį ir atrodo, kad tai baldų salonas, o ne žuvininkystės sektoriaus asociaciją. Aš pasiūlyčiau jums būti atviriems, inicijuoti atvirą kvietimą žuvininkystės sektoriaus verslams jungtis ir kurti bendrą juridinį vienetą, Klaipėdos savivaldybei taip pat dalyvaujant. Gal viskas gerai su jumis, bet pati pateikimo forma neparuošta ir turite būti labiau atviri žuvininkystės sektoriui. Bijau šiandien priimti sprendimą dėl Klaipėdos savivaldybės dalyvavimo šitoje asociacijoje“, – abejones dėstė komiteto narė Alina Velykienė, kuri balsuodama susilaikė.

Jai pritarė ir Viktoras Senčila, kuris pastebėjo, kad šios žuvininkystės grupėje nėra nė vienos žuvininkystės įmonės ar kitų šios srities atstovų.

„Dabar yra keturi asociacijos steigėjai. Miestiečiai, bendruomenė žino, kokia buvo patirtis su prieš tai buvusia grupe, tad kviesti prisijungti į naują grupę, kurioje dar nėra savivaldybės, yra labai sudėtinga. Prisijungus savivaldybei, bus rengiama strategija, atsižvelgiant į miesto poreikius, kad ji labiausiai atitiktų bendruomenės interesus“, – teigė viešosios įstaigos „Tekantis vanduo“ atstovas Raimondas Kivylius.

Keturi komiteto nariai balsavo už tai, jog Klaipėdos savivaldybę prisijungtų prie naujosios asociacijos veiklos, o trys susilaikė. Bet galutinį žodį tars miesto taryba.

Savivaldybė pasitraukė

Šiemet sausį Klaipėdos miesto taryba nusprendė, jog Klaipėdos savivaldybė turi išstoti iš asociacijos „Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė“. Toks sprendimas priimtas, nes „pasigendama skaidrumo milijoninės paramos siekiančios asociacijos veikloje“.

„Esminis dalykas, kurio siekia savivaldybė, pasitraukdama iš Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės – sugriauti galimas pinigų dalybų schemas ir patikinti, kad savivaldybė tokiuose abejotino skaidrumo projektuose nedalyvauja ir nedalyvaus“, – pranešime spaudai šiemet sausį cituotas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Sprendimą dėl uostamiesčio savivaldybės dalyvavimo asociacijos KŽVVG veikloje narės teisėmis Klaipėdos miesto taryba priėmė 2015 m. spalį.

2018 m. sausį Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA) su KŽVVG buvo pasirašiusi paramos sutartį, pagal kurią KŽVVG vietos plėtros strategijai skirta beveik 2,5 mln. Eur parama. Tačiau pernai liepą NMA priėmė sprendimą, kuriuo ŽVVG buvo pritaikyta sankcija – nutraukta minėta sutartis ir įpareigota grąžinti išmokėtos paramos dalį (108,3 tūkst. Eur). KŽVVG nariais buvo Klaipėdos savivaldybės administracija, Tarptautinė žuvies perdirbėjų ir žvejų asociacija „Baltijos vienybė“, Garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrija „Smiltelė“, UAB „Melnragės molas“, M. Rumsko individuali įmonė, T. Areškevičiaus individuali įmonė, VšĮ Baltijos žuvų regionas, MB „Jūrinio saugumo sistemos“, VšĮ„Lietuvos marinistinės kultūros paveldo išsaugojimo centras“, VšĮ „Tekantis vanduo“, UAB „Spika“, UAB „Ingida“, Arvydas Žiogas, Benas Šimkus, UAB „Friedricho pasažas“, UAB „Molas takas“, UAB „Mini molas“, Klaipėdos universitetas ir Lietuvos jūrų muziejus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Išlaidos savivaldybės viešiesiems ryšiams didėja 300 procentų“

Tokią repliką metė liberalas Saulius Budinas trečiadienį vykusio miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu, kai opozicijos atstovams nepavyko ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šviesų festivalio šiemet nebus

Dabartinės uostamiesčio valdžios užmojis gerokai peržiūrėti miesto kultūros barą atsiliepė ir 2015-aisiais užgimusiai tradicijai – Klaipėdos šviesų festivaliui. Pernai pavasarį ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This