Dėl burlaivių regatų Klaipėdoje – nuogąstavimai

Svarbu, Uostas ir jūra

„Baltic Sail“ regatos burlaiviai į Klaipėdą turėtų atplaukti ateinančius penkerius metus, jei tam pritars politikai. Tačiau nuogąstaujama, kas uostamiestyje organizuos regatos renginius, nes tai pastaraisiais metais dariusi įstaiga „Klaipėdos šventės“ esą yra pakrikusi.

Tokius klausimus antradienį kėlė ir nagrinėjo Jūrinės kultūros koordinacinė taryba.

Burlaiviai Klaipėdoje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė teigė, kad „Baltic Sail“ regata dėl pandemijos buvo sustabdyta, tačiau jau ruošiamas naujas sutarties projektas ateinantiems penkeriems metams.

Priminsime, jog aštuoni Baltijos pakrantės miestai – Klaipėda, Karlskrona, Rostokas, Ryga, Gdanskas, Ščecinas, Nystedas ir Turku – jau daugiau nei dešimtmetį įgyvendina projektą „Baltic Sail“. Remdami tradicinį buriavimą, kaip Europos jūrinės kultūros paveldo dalį, miestai skatina ir kviečia tradicinių burlaivių ir senovinių laivų savininkus leistis į kelionę po Baltijos jūrą, aplankant ir papuošiant burėmis šiuose miestuose vykstančias jūrines šventes.

Klaipėda savo įsipareigojimus dalyvauti „Baltic Sail“ veikloje patvirtino pasirašydamas 2017-2021 m. bendradarbiavimo sutartį, kuri jau baigia galioti. Sutartyje buvo numatyta, jog miestas kasmet turi mokėti 5000 eurų narystės mokestį.

„Baltic Sail“ organizatoriai dabar ruošia naują sutarties projektą ateinantiems penkeriems metams ir tikisi, kad visos šalys ją pasirašys pavasarį. Mums svarbu gauti tą sutarties projektą, nes jį turime pateikti miesto tarybai ir gauti pritarimą pasirašyti sutartį. Manau, jog kai gausime sutarties projektą, prašysime ir šios tarybos palaikymo, kad „Baltic Sail“ regata Klaipėdoje galėtų vykti ir toliau“, – teigė E. Deltuvaitė.

Jūrinės kultūros koordinacinei tarybai pirmininkavęs Gintautas Kutka akcentavo, kad regatos yra labai svarbios Klaipėdai ir miesto tarybą reikėtų paskatinti pritarti sutarties projektui. „Aišku, dabar sunku tą palaikymą formuoti, nes neaišku, kokia sutartis bus pateikta, gal miesto įsipareigojimai bus labai dideli. Bet tos dvi regatos mus tikrai išskiria iš kitų miestų“, – kalbėjo G. Kutka.

E. Deltuvaitė tikino, kad kitų metų miesto biudžete jau planuojamos lėšos „Baltic Sail“ regatai organizuoti, tad reikia tikėtis, jog viskas bus gerai.

„O man dabar neaiški situacija su „Klaipėdos šventėmis“. Organizacijos veikla kaip ir sutrikusi. Bent jau mane pasiekė tokia nuomonė, kad Klaipėdoje „Baltic Sail“ regatai gali iškilti grėsmė, nes neaišku, kas ją koordinuos. Anksčiau ją organizuodavo „Klaipėdos švenčių“ komanda, konkrečiai – Violeta Ulevičienė, kuri dabar jau nebedirba. Tai ar kas nors perims tokius dalykus, ar „Klaipėdos šventės“ įstengs toliau organizuoti?“ – klausė tarybos narys Romualdas Adomavičius.

E. Deltuvaitė patikino, kad regatos organizavimui bus skelbiamas atviras konkursas.

„Negalima taip neatsakingai, kaip kiškius ištraukti tuos vadovus ir kolektyvą pastatyti į tokią padėtį, kad pasidaro nebeįmanoma dirbti. Čia ypatingai didelė steigėjo atsakomybė, kad organizacija būtų veikli“, – pabrėžė ir G. Kutka.  

Tačiau jis ir kiti tarybos nariai pritarė, jog bus parengtas kreipimasis į miesto tarybos narius, kad jie pritartų „Baltic Sail“ regatos tęstinumui Klaipėdoje.

Didžiųjų burlaivių regata „The Tall Ships Races“, kuri Klaipėdoje turėjo vykti šiemet, bet dėl pandemijos buvo atšaukta, uostamiestyje vyks 2024 metais.

„Miesto taryba tokį sprendimą jau priėmė, kitais metais mokėsime narystės mokestį, o dar po metų skelbsime konkursą išrinkti, kas konkrečiai mieste kuruos regatos įgyvendinimą. Neseniai gavome patvirtinimą iš Londono, kad Klaipėda 2024 metais tikrai įtraukta į regatos maršrutą“, – apie kitą regatą informavo E. Deltuvaitė.

1 Comment

  1. Anonimas

    Reikia žiūrėti, kad neprisikviestų laivų su rusiška vėliava.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Spręs dėl lengvatų prekybininkams burlaivių viešnagės metu

Šių metų birželio 27-30 dienomis į Klaipėdą suplauks didieji burlaiviai, jų viešnagės metu bus organizuojama šventinė mugė. Jos dalyvius siūloma ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

„Memelio mieste“ - medinio burinio laivyno angaras

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veiks „Memelio miesto“ dalyje, ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This