Šv. Jono bažnyčios atstatymui – Klaipėdos menininkų darbų aukcionas

Miestas

Per Klaipėdos senamiesčio gatves keliaujantis renginių ciklas „Gyvos gatvės“ spalio 15 dieną stabtels prie šv. Jono bažnyčios pamatų – čia bus aptarta bažnyčios atstatymo galimybė. Susitikimo akcentu taps žinomų klaipėdiečių meno kūrinių aukcionas.

18 val. miestiečiai kviečiami į Turgaus gatvės atkarpą, kurioje kadaise buvo šis didingas statinys. Visi norintys galės išgirsti įdomių istorijų apie kadaise neatsiejama Klaipėdos dalimi buvusią bažnyčią, bus kviečiami diskutuoti apie jos atkūrimo būtinybę. Po miestiečių diskusijos 19 valandą vyks aukcionas, kuriame bus parduodami menininkų kūriniai, o gautos lėšos bus paaukotos bažnyčios atstatymo fondui.

Vienas iš darbų – marinisto, Klaipėdos kultūros magistro Edvardo Malinausko nutapytas paveikslas – „Rudenėjant“ (2021).

Toks dailininko gestas yra labai simboliškas, mat jis į Klaipėdą atvyko 1946 metais ir savo akimis matė bažnyčios griuvėsius, prie kurios atstatymo prisideda ir žada tai daryti ateityje. Aukcionui E. Malinauskas dovanoja vieną iš savo darbų – drobę, kurioje įamžintas Baltijos jūros dialogas.

Senosios Klaipėdos atkūrimo svajonę turi ir kitas žinomas miesto dailininkas Danas Andriulionis, padovanojęs aukcionui savo paveikslą simboliniu pavadinimu – „Senosios Klaipėdos angelas sargas“ (2012). Dailininkas sako, kad jis labai džiaugsis, jeigu angelas sargas nutūps kažkieno namuose ir bus gerosios žinios bei tikėjimo nešėjas, padėsiantis atkurti didingą mūsų senamiesčio statinį.

Prie šio kūrėjų dueto jungiasi ir menininkė Neringa Poškutė, aukcionui skirianti vieną iš savo išskirtinių darbų – „Mero žiedas“ (2019), savyje apjungiantis sidabrą, auksą, akvamarinus ir net autentišką architektūros fasado dekoro nuotrupą.

Tikimasi, kad ateityje ir daugiau klaipėdiečių paseks šiuo pavyzdžiu ir taip prisidės prie šv. Jono bažnyčios atstatymo.

Muzikinius linkėjimus miestelėnams siųs ir savo koncertine programa po menininkų aukciono kvies Kaipėdos choras „Aukuras” (vadovas Alfonsas Vildžiūnas) bei solistė Beata Ignatavičiūtė, taip pat neabejingi bažnyčios atstatymui.

Renginio metu bus pristatyta šv. Jono užrašų knyga, į kurią bus įrašyti visi geradariai, savo gebėjimais ir darbais prisidėję prie objekto atkūrimo.

Renginių ciklas „Gyvos gatvės“ – tai dalis tarptautinės programos URBACT, kurios tikslas yra miestų viešąsias erdves paversti bendruomenių susitikimo vietomis, išnaudoti jas bendroms veikloms, keistis idėjomis, skatinti ekologiškumą, prisidėti prie vietos verslų klestėjimo.

„Gyvos gatvės“ – tai renginiai, išsibarstę po visoje Europoje esančius miestus. Šiam tinklui, be Klaipėdos, priklauso Parma (Italija), Antwerpenas (Belgija), Igoumenitsa (Graikija), Radiomas (Lenkija), Santo Tirsas (Portugalija), Oradea (Rumunija), Nova Gorica (Slovėnija), Londonas (Jungtinė Karalystė) ir Debrecenas (Vengrija).

2 Comments

  1. ❓❓

    Nežinau, ar reikia tų bažnyčių..?

    Reply
    • Tomas

      Reikia, bent kažkoks akcentas atsiras valdžios nustekentam mieste.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Po naujųjų - marinisto Povilo Dirgėlos tapybos paroda

Pirmą kartą „Galerijoje Lyceum“ (Danės g. 9) sausio 5 d., 17.30 val., bus pristatoma klaipėdiečio dailininko, vieno profesionaliausių Lietuvos, Lenkijos ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

Miestas

Meras surašė lūkesčius Jono bažnyčios bokšto statytojai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus lūkesčių rašte VšĮ „Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimas” nurodo, kad ji turi iki 2027-ųjų kasmet ...
2023-12-04
Skaityti daugiau

Kultūra

„Galerija Lyceum“ naują etapą pradėjo išskirtinai klaipėdietiška paroda

Ilgus metus Klaipėdos centre Danės gatvėje veikusi galerija savaitgalį nauju pavadinimu prisistatė meno gerbėjams. Naujosios „Galerija Lyceum“ galerijos šeimininkai –  ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This