Tartasi dėl Kadetų mokyklų tinklo kūrimo

Švietimas

Pirmadienį surengtas koordinacinis pasitarimas dėl Kadetų mokyklų klausimų ir jaunimo pilietinio ir patriotinio ugdymo tinklo stiprinimo bei plėtros. Sutikimą inicijavo Seimo narys, prof. Valdas Rakutis bei Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus direktoriaus pavaduotojas neformaliajam ugdymui Ričardas Žilaitis, laikinai atliekantis direktoriaus funkcijas.

Mato Mačiulskio nuotr.

„Koordinacinio pasitarimo tikslas – išgryninti problemas ir pasiūlyti, kaip sukurti tokią sistemą, kad Lietuvoje pagaliau pradėtų veikti valstybinė pilietinio ir patriotinio ugdymo sistema“, – kalbėjo prof. Valdas Rakutis, – Mano nuomone, Kadetų mokyklos yra ta grandis, kurios svariai galėtų prisidėti prie pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo. Tos mokyklos yra ir gali būti kalvės, kuriose išugdomi valstybės patriotai“.

Šiuo metu Lietuvoje veikiančios dvi Kadetų mokyklos – Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla – bei pilietinio patriotinio ugdymo kelią pasirinkusi Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazija susiduria su tam tikromis problemomis dėl mokyklų finansavimo ir steigėjų bei dalininkų statuso, neformalaus ugdymo organizavimo.

Seimas pritarė Krašto apsaugos ir karo tarnybos įstatymų pataisoms, sudarančioms sąlygas generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijai kartu su viena iš sostinės Vilniaus gimnazija kurti savo globojamas klases, sudarant sąlygas naujo Kadetų mokyklos modelio kūrimui. Planuojama kurti ir oro kadetų mokyklą Smalininkuose bei Radviliškyje, kuri rengtų jaunimą aviacijai ir su ja susijusioms sritims.

„Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus gyvuoja devynerius metus“, – kalbėjo Ričardas Žilaitis, – laiko patikrinta bendrojo ir neformaliojo ugdymo mokymo sistema grindžiama sausumos kadetų samprata išugdo kadetus, kurie baigę Kadetų licėjų renkasi Lietuvos kariuomenės bei Vidaus reikalų struktūras. Mes pasirengę padėti kurti Kadetų mokyklų tinklą, kuris turėtų vienodus standartus ir padėtų išugdyti pilietiškus bei patriotiškus Lietuvos piliečius“.

Susitikimo metu buvo nutarta sudaryti darbo grupę iš šiuo metu veikiančių Kadetų mokyklų vadovų, savivaldybių merų, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos, Krašto apsaugos ministerijos atstovų. Taip pat atsižvelgti į puikiai veikiantį kadetų mokyklų modelį Didžiojoje Britanijoje, Izraelyje ir Ukrainoje bei bendradarbiauti su šių mokyklų atstovais ir gerąją patirtį panaudoti Lietuvoje.

Artimiausias bendras renginys – Kadetų stovykla į kurią rinksis vaikai iš Kauno, Klaipėdos, Radviliškio, Smalininkų, Alsėdžių ir Vilniaus mokymo įstaigų. Stovyklos programa grindžiama pilietiškumo ir patriotiškumo pagrindais, Lietuvos kariuomenės istorija, bei tarpusavio bendradarbiavimu.

Susitikime taip pat dalyvavo Seimo narys Andrius Kupčinskas, atstovai iš Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos, generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, Smalininkų Lidijos Meškaitytės pagrindinės mokyklos, Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos. Taip pat karininkai iš Lietuvos Kariuomenės Sausumos pajėgų, Karinių oro pajėgų bei Karinių jūrų pajėgų. Atstovai iš Jurbarko, Radviliškio ir Plungės savivaldybių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Norima, kad ateityje SGD terminale dirbtų daugiau lietuvių

Seimo Jūrinių reikalų komisija paskutinį savo posėdį skyrė aptarti suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo-saugyklos „Independence“ įgulos sudarymą, kai laivą 2024 ...
2023-11-12
Skaityti daugiau

Mums rašo

Rodyklės politika - pseudopatriotų pasididžiavimas

Ne kartą rašiau ir vėl sugrįžtu prie tos pačios temos – didvyrių šmeižimo. Lietuvos žmonės vienaip ar kitaip dalyvauja „Teisingos ...
2022-09-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This