Aplinkosaugininkai uždraudė KLASCO krauti geležies rūdą

Svarbu, Uostas ir jūra

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) praneša įteikęs privalomąjį nurodymą Klaipėdos jūrų krovinių kompanijai KLASCO, kuriuo įpareigojo įmonę nutraukti palaidos geležies rūdos krovos operacijas. Sprendimas priimtas gavus iš Aplinkos apsaugos agentūros planinių už uosto įmonių veiklaviečių ribų nusėdančių kietųjų dalelių kiekio ir sudėties tyrimų pasyviaisiais kaupikliais ataskaitą.

Atsižvelgiant į tyrimo ataskaitos išvadas, konstatuota, kad KLASCO kraunami birūs kroviniai patenka už vykdomos ūkinės veiklos teritorijos ribų ir aptinkami šalia esančių statinių, jų dalių paviršių. Tyrimas atskleidė ir pažeidimo mastą – teigiama, jog kai kuriose iš tirtų teritorijų net apie pusę visų iškritų sudaro būtent šios įmonės krovinio dalelės.

AAD Klaipėdos valdyba trečiadienį KLASCO įteikė privalomąjį nurodymą nuo spalio 20 d. sausakrūvio uosto terminale, esančiame N. Uosto g. 23, nutraukti palaidos geležies rūdos krovos operacijas.

Teigiama, jog geležies rūdos krovos veikla pilna apimtimi galės būti atnaujinta, tik kai bus įvykdytos privalomajame nurodyme nustatytos sąlygos.

AAD nurodymą KLASCO gali skųsti.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas savo ruožtu atkreipia dėmesį, kad aplinkosaugininkai priėmė sprendimą surinkę reikalavimus pažeidžiančio dulkėtumo įrodymus.

„Įmonė seniai žadėjo nebekrauti dulkančių krovinių atviru būdu, deja, šio pažado klaipėdiečiams nevykdė. „Klasco“ dulkės buvo matomos plika akimi, o dabar ir įrodytos. Įmonė savo krovą turės atnaujinti tik įtikinusi Aplinkos apsaugos agentūrą, kad suvaldė neigiamą poveikį aplinkai“, – pranešime cituojamas S. Gentvilas.

Ketvirtadienį bendrovė pranešė tik tiek, kad šiuo metu vertina AAD pateiktą raštą ir „daugiau informacijos pateiks vėliau”.

INFORMACIJA

Tyrimai buvo atliekami įgyvendinant Seimo 2020 m. sausį priimtų įstatymų nuostatas ir reaguojant į daugkartinius Klaipėdos miesto gyventojų skundus. Tyrimus atliko Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutas.

18 Comments

  1. Anonimas

    Nejaugi ne aisku?…Juos reikia paduoti i teisma. Kur bus ismoketos sumos visiems gyventojams gyvenantiemspvz 2 km radius aplink ta imone.

    Reply
  2. Logika

    Asilai ir avys jus visi komentatoriai.Negi sunku tik perskaityti straipsnį.

    Reply
  3. Judas

    Von iš miesto centro su savo palapinėm

    Reply
  4. Atvira Klaipėda

    portalui ta proga reikia taip pat dėkoti. Nemenkas ir šio kolektyvo indėlis šiame smirdančiame ir dulkiname mūsų miesto reikale. Visi kiti – VE, Klaipėda ėmė už reklamą, miesto valdžia „paramą” ir visi tylėjo. Tik A.K., su ta rūda, bėdos dar nesibaigė -PAREMKITE, kol nevėlu. Vienintelis išlikęs mieste nepriklausomos spaudos žodis kurio galime netekti – tada pergalė vėl bus teršėjų ir neįgalios, parsidavėliškos miesto valdžios. Ilgai visi kentėjom, tylėjom savo ir savo vaikų sveikata mokėjom. Brudo mieste susikaupė daug, o Teismai, kaip pastebėjote, taip pat neįgalūs.

    Reply
  5. Tiesa

    Su gyventojais buvo elgiamasi kaip su prostitute KLASCO suteneris galėjo kiek norėjo, kada norėjo,ir kaip norėjo galėjo dulkėta geležies rūdos tarša dergti ant gyventojų pasityčiodamas. O atkatus gaudamos institucijos visą šitą procesą 4 metus dangste, puikiai žinodamos kas geležies rūdos dulkėmis teršia gyventojų butus, vites progimnazija ir jos stadioną, vaikų darželį.

    Reply
  6. piš

    išsivysčiusiose valstybėse nedrįsta šiatip atvirai teršti. Manot, Lyda rankas sudės? Skersą, kad ir neturėdama, dėjo ant visų reikalavimų. Jos vienintelis interesas – už rūdą didesnė pinigų krūva

    Reply
  7. Teisingumas

    O kas atlygins miestui ir aplinkiniams gyventojams žalą už tai, kad turėjome kvėpuoti visus tuos metus? Kiek tų dalelių nusėdo gyventojų plaučiuose? Kas atlygins žalą, kad ant gyventojų automobilių nusėdusios rūdos dulkės nenusiplauna, kad balti namų langai ir palangės nenusiplauna? Kas atlygins žalą, kad dėl taršos vietinių gyventojų NT turto rinkos kaina sumažėjusi? Net gyvenamųjų patalpų nuoma nukentėjusi, kadangi mažai kas nori gyventi prie tokios užterštos aplinkos.

    Reply
    • Laisvas

      Kodel neprikot būsto ten kur nėra uosto ??

    • Teisingumas

      Nes tuomet nebuvo tokios taršos!!!

  8. Audrius

    Labai teisingas sprendimas. Ne miesto centre vieta tokiems taršiems kroviniams. KLASCO valdo daugiausia uosto žemės, o valstybei sumoka ir pelno turi žymiai mažiau nei kitos uosto bendrovės. Laikas keisti vadybą šiai įmonei. Be to nesiskaito su darbuotojais, yra teismo byla atviruose šaltiniuose, kaip KLASCO vengia sumokėti išmoką darbe susižeidusiam darbuotojui.

    Reply
  9. o čia vis rėkė visi

    kad aplinkos ministras Gentvilas nepadarys, va ir paaiškėjo, kad padarė, o dabar va aršioji kritikė už smarvę tyliai ramiai tyli, be skambių pasisakymų.

    Reply
    • Visus šunis ištempsim į dienos šviesą

      tai, kad Gentvilo čia indėlio nėra jokio, niekur jis jokio parašo nedėjo. Veiklą stabdo AAD, o aplinkos ministerija net pranešimo apie tai neįkėlė jokio…

  10. Xy

    Po truputi gal juos išguis iš mūsų pašonės

    Reply
  11. Švyturio g. gyventojas

    Nėra ko džiaugtis.. tuoj vėl skundai, vėl užginčijimai ir kaip krovė taip ir kraus. Per TV reportažas buvo kaip sakė, kad nebesandeliuoja ir nebekrauna. Po geros savaitės buvo tos pačios krūvos uoste. Mulkina visus.. meras išvis 0. Gentviliukas panašu, kad irgi neturi svorio kažką pakeisti. Klasco vs Klaipėda 10:0

    Reply
    • Švyturio

      Pusė darbo padaryta.

  12. Daukanto

    Jėėė, einam šampano gerti!

    Reply
    • Švyturio

      Švyturio g. prisijungia prie šampės!

    • Mama

      Netikiu…tiek metų gyventojai turėjo įrodinėti kad tas akivaizdus brudas tai Klacko dovana Klaipėdai. Ir tiek metų buvo tyčiojamasi iš žmonių kurie viešina.
      Netikiu..netikiu…
      Vis pažada, bet ir toliau savo daro.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This