Klaipėdos savivaldybei – kritika dėl viešumo

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė beveik neskelbia informacijos apie įgyvendinamus investicinius projektus, o tai gali būti priežastis, kodėl jie pabrangsta net ir po kelis kartus. Tokios išvados ketvirtadienį nuskambėjo Klaipėdos savivaldybės Antikorupcijos komisijos posėdyje.

Tokia Klaipėdos savivaldybėje skelbiama informacija apie investicinius projektus Antikorupcijos komisijoje įvertinta labai blogai.

Jame komisijos narys ir visuomenininkas Renaldas Kulikauskas pristatė savo atliktą analizę, kaip Klaipėdos savivaldybės institucijos, įmonės ir įstaigos interneto svetainėse skelbia informaciją apie per praėjusius metus įvykdytus (vykdomus) projektus, jų finansavimo šaltinius, patirtas išlaidas ir sukurtą ar planuojamą sukurti pridėtinę vertę.  Tokią analizę R. Kulikauskui atlikti pavedė pati Antikorupcijos komisija.

„Vilniaus savivaldybė šiemet birželį pranešė, jog nuo šiol viešai skelbs su visais investiciniais projektais visą susijusią dokumentaciją: sutartis su tiekėjais, rangovais, sąmatas ir panašiai. Žinoma, tai daroma pasibaigus rangos konkursui, kai jau praeina informacijos neviešinimo terminas. Vilniaus savivaldybės motyvacija paprasta – tai, kad susiję su viešaisiais pinigai, negali būti paslėpti po grifu „Slapta“. Jei norima vykdyti komercinių paslapčių apibrėžimus, tada galima vykdyti veiklą verslas verslui, be viešųjų pinigų. Siūlyčiau, jog Klaipėdos savivaldybė tokią patirtį perimtų“, – kalbėjo R. Kulikauskas.

Jo atliktoje analizėje konstatuojama, jog nors Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje nuoroda į informaciją apie vykdomus ar įvykdytus investicinius projektus yra tituliniame puslapyje, tačiau toliau pateikiamą informaciją galima įvertinti tik labai blogai.

„Pavyzdžiui, informacija apie Bendrąjį planą – viskas puiku. Pakankamai tvarkingai sukelta informacija ir bet koks pilietis gali rasti viską, kas jį domina šia tema. O investicinių projektų žemėlapį vertinu labai blogai. Tai, matyt, yra atsakomybė Projektų skyriaus, kuriame dirba 12 žmonių, o tai yra ne tiek jau ir mažai. Tai, kokia informacija pateikiama visuomenei, tikrai nėra priimtina“, – pabrėžė R. Kulikauskas.

Jis tvirtino, jog Klaipėdos savivaldybė savo investicinių projektų žemėlapyje skelbia tik apie iki 2020 metų įvykdytus projektus. „Skelbiamas tik 41 projektas, nors mes visi žinome, kad jų buvo ir yra gerokai daugiau. Be to, praktiškai nėra skelbiama jokių nuorodų į su projektais susijusius dokumentus, prie kai kurių pridėtos tik kelios nuotraukos ir viskas. Be to, skelbiamos projektų kainos nesutampa su Klaipėdos savivaldybės Strateginiame veiklos plane patvirtintomis sumomis“, – konstatavo R. Kulikauskas.

Todėl, anot jo, nereikia stebėtis, kad net dviejų atliktų auditų išvadose konstatuota, jog Klaipėdos savivaldybėje investiciniai projektai valdomi gana prastai. Tas prastas valdymas esą pasireiškia tuo, kad nuo 2017 metų iki 2019-ųjų pabaigos Klaipėdos savivaldybėje įgyvendinti projektai pabrango 2,3 karto, o Klaipėdos savivaldybės biudžeto dalis padidėjo beveik 6 kartus, nes pabrangimas turėjo būti dengiamas iš miesto biudžeto, nes skirta ES parama nesikeitė.

„Investiciniai projektai nėra valdomi efektyviai ir skaidriai, jų valdymo branda yra labai žema. Ir tai ne mano mintys, o audito išvados. Todėl Klaipėdos savivaldybė privalo viešinti visus investicinius projektus ir visą su jais susijusią dokumentaciją“, – savo nuomonę reiškė R. Kulikauskas.  

Jis, beje, tvirtino, jog Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės seka savo akcininkės pėdomis ir taip pat tinkamai neviešina įgyvendinamų investicinių projektų.

R. Kulikauskas savo analizėje taip pat konstatavo, jog Klaipėdos savivaldybė savo tinklapyje neviešina informacijos apie valdomą komercinį turtą. „Nėra galimybės surasti visą nekilnojamojo turto sąrašą, matyti nuomos kainas, kada baigiasi sutartys. Tokia informacija turėtų būti skelbiama. Kaip klaipėdiečiai gali pretenduoti išsinuomoti tokį turtą, jei apie jį nėra jokios informacijos?“ – retoriškai klausė visuomenininkas.

„Vienareikšmiškai pritariu, jog Klaipėdos savivaldybėje yra bėda dėl projektų valdymo. Vieši pinigai neviešinami, o jie turėtų būti viešinimai atskirai, kaip daroma su Mėlynojo proveržio strategija ar Bendruoju planu“, – teigė Antikorupcijos komisijos narė Judita Simonavičiūtė.

Komisijos narys A. Tuma teigė, kad R. Kulikausko atliktoje analizėje yra labai daug teisingų pastebėjimų.

Todėl komisijos nariai sutarė, kad ši analizė bus perduota Klaipėdos savivaldybės administracijos vadovams, kad jie pateiktų savo išvadas ir pastabas, o tuomet ji toliau bus nagrinėjama Antikorupcijos komisijoje.

3 Comments

  1. Renaldas

    STT (specialiųjų tyrimų tarnyba) komentarai apie korupciją viešąjame sektoriuje: pareigų, kurios suteiktos valstybės tarnautojui, neatlikimas arba netinkamas atlikimas gali būti vertinama kaip korupcija. Didelė žala valstybei gali būti ir Piktnaudžiavimo požymis. Kiekvienas atvejis konkretus ir nagrinėtinas konkrečiai, bet bendrąja prasme nuostoliai visuomenei ir žala valstybei gali būti traktuojama kaip korupcijos apraiška, rizika ir tikimybė.

    Reply
  2. Yra, kas sako tiesą!

    Žiūrėkite „Kodėl absurdiškose reformose paskendusi medicina neveikia? „Proto balsas” analitinė pokalbių laida“ svetainėje „YouTube“

    https://youtu.be/3tIDWSR8xg0

    Reply
  3. J

    Viskas brangsta- brangsta ir projektai, jų realizavimas. Kaūin ar savivaldybė oajėgi sustabdyti augančių kainų pasiutpolkę visose gyvenimo srityse? Viešumo pakanka, bet gal to mažoka opozicionieriams, kurie norėtų atkasti kokią nors sensaciją ir įžvelgti korupcijos apraiškas. Bet korupcija- tai kaltinimas, o ne madinga sąvoka. To politikams reikėtų vengti analizuojant savivaldos veiklas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Spyglys

Meras žinojo apie medžių kirtimą Donelaičio aikštėje*

Mūsų miestelio meras Arvydas Vaitkus į Želdynų apsaugos komisiją yra delegavęs savo ištikimą bendražygį ir sponsorių Arūną Tumą. Savo ausis, ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This