Smiltynės kurhauzas daugiabučiu nevirs?

Miestas, Svarbu

Viešojoje erdvėje pasirodžius skelbimams, kad Smiltynės kurhauze jau galima rezervuoti apartamentus ir jų kaina prasideda nuo 110 tūkst. eurų, kai kurie klaipėdiečiai sunerimo, ar šis istorinis pastatas netaps daugiabučiu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Galite rezervuoti apartamentus „Smiltynės kurhauze“. Įrengtas apartamentas, 21,7 kv. m ploto, su balkonu ir vaizdas į uostą. Kaina 110 000 Eur. Bus galimybė užsakyti trumpalaikės nuomos paslaugą“, – toks skelbimas pasirodė socialiniame tinkle „Facebook“.

Jį paskelbė nekilnojamojo turto agentūra „In Klaipėda“ ir jos nekilnojamojo turto konsultantas Tomas Maziliauskas.

„Tai reiškia, kad visuomenei nebus galima patekti į paveldosauginį pastatą, nebus gyvasties, kavinės ar kitų žadėtų dalykų, kurie labai svarbus Smiltynės, kaip kurorto, formavimui. Be to, bus parkingo problemos. O ir šiaip – čia sukčiavimas, nes pagal projektą – viešbutis, o „apartamentai“ po 20 kv. m pardavimui nėra viešbutis“, – nerimą „Atvirai Klaipėdai“ išreiškė viena klaipėdietė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas, kuruojantis Smiltynės projektus, taip pat pabrėžė, jog būtų gaila, jei Smiltynės kurhauzas taptų tik apartamentais ir antruoju būstu vilniečiams ar kauniečiams.

„Paveldosaugine prasme gerai, kad pastatas bus sutvarkytas, bet jei jis taps tik antruoju būstu, jame nebus gyvybės, o Klaipėdai, Smiltynei labai trūksta kurortinių paslaugų. Mes negalime daryti įtakos privačiam verslui, bet labai norėtųsi, kad jis pasižiūrėtų, kuria kryptimi eina miestas, kad siekiame Smiltyne paversti kurortu“, – pabrėžė R. Zulcas.  

T. Maziliausko paklausus, ar paviešintas skelbimas reiškia, kad Smiltynės kurhauzas bus išparduotas apartamentais antro būsto pajūryje norintiems pirkėjams, jis „Atvirai Klaipėdai“ nurodė visais klausimais kreiptis į pastato savininkus.

„Smiltynės kurhauze bus viešbutis. Kodėl pasirodė skelbimas apie apartamentų rezervaciją? Kreipkitės į savininkus“, – teigė jis.

Šveicariškų vilų ir jugendo stiliaus Smiltynės kurhauzą šiemet vasarą iš bendrovės TVB, kuri jį valdė nuo 2006 metų, įsigijo bendrovė „Santrenta“, registruota Kaune.

Buvę savininkai pardavė pastatą, kuriam yra parengtas nekilnojamojo turto investicinis, techninis projektai, detalusis planas, gautas statybos leidimas paveldo tvarkybai.

Numatyta, kad 1,34 ha žemės sklype, kuris priklauso valstybei, galima modernizuoti pagrindinį pastatą, kuriame yra 25 apartamentai, rekonstruoti svečių namus su 6 apartamentais. Taip pat numatyta galimybė atnaujinti restorano patalpas, įrengti SPA centrą, teniso kortus, 25 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

„Pastatą nusipirkome kaip įdomų ir patrauklų, bet realiai nežinome, ką su juo daryti. Todėl dabar vyksta toks kaip rinkos tyrimas. Tas skelbimas apie apartamentų rezervaciją, matyt, yra tyrimo dalis. Esame pasamdę bent dvi konsultacines bendroves, kurios mums pateiktų siūlymus, ką daryti su pastatu. Labai realu, kad jis gali būti apartamentų viešbutis. Dabar pusė viešbučių Palangoje, Neringoje tokie yra, tai labai populiaru ir užsienyje. Žmonės nusiperka apartamentus, tačiau veikia ir registracija, kurioje yra informacija, kada apartamentai bus laisvi ir juos galės išsinuomoti poilsiautojai. Tad tas skelbimas, matyt, tiesiog yra užsakytas mūsų pasamdytų konsultantų, kad būtų galima išsiaiškinti rinkos poreikius. Smiltynės kurhauzo tikrai neplanuojame paversti daugiabučiu. Be to, to neleidžia ir detalusis planas. Mes analizavome ir daugiabučio variantą, bet neįmanoma Smiltynės kurhauzo padaryti gyvenamosios paskirties. Be to, norime išlaikyti istorinę kryptį, atkurti tai, kas buvo“, – tvirtino bendrovės „Santrenta“ akcininkas, Smiltynės kurhauzo savininkas Paulius Tamošiūnas.

Jis tikino, kad tikrai neatsisakoma planų Smiltynės kurhauze atkurti restoraną, įrengti SPA centrą, sporto aikštynus.

Smiltynės kurhauzo ir jos teritorijos sutvarkymo vizualizacija. Bendrovės TVB nuotr.

„Viską sutvarkyti planuojame per dvejus metus, bet dar galutinai neturime atsakymo, ką toliau daryti. Galbūt ieškoti pastato operatoriaus, o gal padaryti apartamentų viešbutį. Projektas tikrai yra brangus. Ir ūpas labai nukrito, kai valstybinės institucijos nepadeda jo įgyvendinti. Pavyzdžiui, dabar niekaip negalime susiderinti, kad prie pastato būtų galima privažiuoti ir atsivežti statybines medžiagas“, – pasiguodė P. Tamošiūnas.

Jis žiniasklaidai yra teigęs, kad bendra Smiltynės kurhauzo investicinio projekto suma kartu su įsigytu objektu ir jo rekonstrukcija, restauracija sieks apie 4,5 mln. eurų.

ISTORIJA

1900 metais Klaipėdos pirkliai pastatė didžiausią pastatą Smiltynėje – kurhauzą. Jis stovėjo pakrantėje, ant kopos šalia Smiltynės kelto senojo uostelio. Čia buvo kelio, vedusio į Karaliaučių, pradžia.

Smiltynės kurhauzas buvo moderniausias to meto viešbutis pajūryje su 50 kambarių, su šiltomis voniomis ir elektra. Vėliau čia buvo atidaryti ir lošimo namai – kazino, įrengta koncertų aikštelė su gražia promenada į pajūrį.

Iki Antrojo pasaulinio karo kurhauzas buvo žymus kultūros centras Smiltynėje. Jame rengti muzikos vakarai, žymių to meto atlikėjų rečitaliai.

Pirmosios Jūros šventės Klaipėdoje sporto varžybų dalyviai ir žiūrovai Smiltynėje, prie Kurhauzo. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Pirmajame pokario dešimtmetyje kurhauze buvo įrengti butai.

Vėliau, didėjant Smiltynės rekreacinei reikšmei, gyventojai iškelti, atidarytas „Klaipėdos“ viešbučio filialas ir kavinė „Smiltynė“.

6 Comments

  1. G

    Stagnatoriai nori toliau pūdyti tokius pastatus ir laukti kol jie nugrius, kad kaukia kai šunys, kai tik prasideda kažkokie judesiai. Jūs esate ūbagai ir kvailiai, kurių klausyti nėr prasmės. Per tokius kaip jūs paveldiniai pastatai nuostabiose vietose sunyksta ir išnyksta.

    Reply
  2. Pirmoji Smiltynįs urbanizavimo kregždė

    Tokių daugiabučių namų Smiltynėje bus daug. Ačiū Klaipėdos bendrojo plano rengėjams, tvirtintojams ir organizatoriams! Tik daugiabučių namų būsimajai kurortinei vietovei ir tetrūko.

    Reply
  3. Jons

    Paziurejau puslapi In Klaipeda “konsultantu”, tai pasirodo ten tarp ju ir tarybos nare liberale Alina Velykiene skelbiasi priduodanti NT.

    Reply
    • G

      Nu ir ?

  4. Anonimas

    Nesvarbu ar viešbutis ar daugiabutis, tegul bent jau sutvarko, dabar pilna visur tų pastatų lavonų ir visokie tryzniai neleidžia renovuoti/restauruoti, nors taip ar taip nei ten kojos gauna padėti, nei gaus.

    Reply
  5. Neringa

    Daugiabutis Smiltynėje yra šventvagystė! Bet kauniečiai vis tiek „svarstė šitą variantą”. Panašu, kad taip ir nutiks.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This