Klaipėdos universitete – sujudimas dėl svarbių pareigų

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos universitete (KU) prasidėję Sveikatos fakulteto dekano rinkimai jau sukėlė kai kurių darbuotojų pasipiktinimą. Teigiama, fakultete bus inicijuojama peticija, kurios tikslas – išreikšti nepritarimą realiausiam kandidatui užimti dekano pareigas.

Klaipėdos universitetas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ankstesnė KU Sveikatos mokslų fakulteto dekanė Leta Dromantienė fakultete nebedirba nuo rugsėjo 1-osios, šias pareigas dabar laikinai eina Aelita Skarbalienė.

Siekiant išrinkti naują dekaną, buvo inicijuota rinkimų procedūra, kuri šiuo metu ir vyksta.

„Atviros Klaipėdos“ duomenimis, rinkimuose dalyvauja trys kandidatai: jau minėta A. Skarbalienė, vienas iš Visuomenės sveikatos katedros įkūrėjų, buvęs Seimo narys Algimantas Kirkutis ir medikas, Slaugos katedros docentas Saulius Raugelė.

Pirmoji kandidatus vertina Sveikatos mokslų fakulteto taryba, kurioje yra 15 narių. Geriausiai įvertintą kandidatūra taryba teikia KU rektoriui, o šis ją teikia arba ne Senatui, kurio sprendimas yra galutinis.

„Atvira Klaipėda“ gavo informacijos, jog KU Sveikatos mokslų fakulteto taryba geriausiai įvertino S. Raugelės kandidatūrą ir ją esą teiks KU rektoriui Artūrui Razbadauskui. Tačiau toks tarybos sprendimas, anot kai kurių KU darbuotojų, sukėlė nepasitenkinimą fakulteto bendruomenėje. Esą net ketinama inicijuoti anoniminę peticiją, nes dėl viešumo kyla baimių. Peticijos tikslas – išreikšti nepritarimą tarybos sprendimui geriausiai įvertinti S. Raugelės kandidatūrą.

KU atstovė spaudai Dalia Grikšaitė patvirtino, kad jog šiuo metu vyksta Sveikatos mokslų fakulteto dekano rinkimų procedūra, rinkimuose dalyvauja trys kandidatai, tačiau kandidatuojančių asmenų pavardžių KU neskelbia.

„Rektorius turi teisę teikti arba neteikti Senatui geriausiai reitinguoto kandidato. Apsisprendimui numatyta 10 dienų“, – teigė D. Grikšaitė.

Tačiau ji tvirtino, kad „oficialaus Sveikatos mokslų fakulteto tarybos posėdžio protokolo dar nėra, nėra ir jokių konkrečių sprendimų“. Minėtas Sveikatos mokslų fakulteto tarybos posėdis vyko penktadienį popiet.

Paklausus, ar KU rektoriui yra žinoma, jog Sveikatos mokslų fakulteto bendruomenė galimai nepritaria fakulteto tarybos pasirinkimui, ar toks nepasitenkinimas gali turėti įtakos sprendimui teikti kandidatūrą Senatui, iš atstovės spaudai gautas atsakymas, jog „tai yra gandai, kurių rektorius nenorėtų komentuoti“.

Pats S. Raugelė tvirtino, jog dekano rinkimuose dalyvauja todėl, nes mano, kad gali prisidėti prie KU gerovės.

„Nežinau, ar mano kandidatūra yra nepatenkinta visa fakulteto bendruomenė, ar tik keli asmenys. Tiesą sakant, man pačiam labai įdomu, kas, kam ir kodėl nepatinka. Bet kiekvienas turi teisę reikšti savo nuomonę, inicijuoti nepasitenkinimo akcijas. Bendruomenei pristačiau savo programą, atsakiau į visus klausimus. Fakulteto taryba balsavo laisvai, viskas vyko legaliai. Ir ji kandidatus reitingavo, o galutinį sprendimą priims Senatas. Jei jis nepritars, būsiu laimingas ir tokiu atsakymu“, – teigė S. Raugelė.

Jis tik pabrėžė, kad anoniminis būdas reikšti nuomonę nėra gražus.

„Nes tada neaišku, ar čia kerštas, ar dar kiti dalykai“, – argumentavo S. Raugelė.

14 Comments

  1. studentas

    Vakar buvo KU Senato posėdis – rektorius nedrįso ar nenorėjo, ar bijojo teikti Raugelės kandidatūros. Bijo konkurento? O jeigu jis patrauks į rektorius? Grubliausko ir paklusnios Tarybos kituose rinkimuose nebebus. Raugelės žmona – politinė mero oponentė. Ech, nesuvaldė rektoriaus žmonės Tarybos. Ką daryti?

    Reply
  2. "Aliminatoriui"

    Eliminuoti ar aliminuoti? ☺ Tai ką galvoti apie KU, jei net komentarai su klaidomis! Ir ką norėta pasakyti fraze „jei ten kokia moterėlė pasidrasko…”? Moterėlės sėdi turguje…

    Reply
    • !!!

      Universitetas neturi pinigų mokslininkų darbo užmokesčio priedams, o išlaiko tokią neraštingą anoniminių peticijų organizatorę „aliminatorę”. Tikriausiai labai reikalinga!

  3. rapolas

    Naujos sąvokos Klaipėdos universitete:

    ,,aliminuoti iš akademinės veiklos””

    Reply
    • ???

      O universitetas čia niekuo dėtas?

  4. Nuomonė

    Audra barščių bliūde, patinka, ar nepatinka, bet toks tarybos sprendimas, toks balsavimas. Žmonės apie pretendentą kalba įvairiai, tegul kalba, nes tame fakultete dekanai keičiasi kaip pirštinės, reiškia, kad fakultete veikia intrigos. Iš laikino ar tikro dekano pareigų buvo nušalinta Acienė, paskui Dromantienė, dabar nubalsuota prieš laikinąją dekanę Skarbalienę. Pagrindinį intrigų autorių galimai kolektyvas žino, galimai rektorius taip pat. Rektorius renkasi savo komandą, jei Raugelė jam ne prie širdies, neteiks tos kandidatūros senatui, o jei teiks senatas patvirtins arba nepatvirtins. Pagal komandos narių pasirinkimą sprendžiama apie rektoriaus vertybines orientacijas.

    Reply
  5. Kokia dar anoniminė peticija???

    Vardas: Kokia dar anoniminė peticija???

    Komentaras:

    Fakulteto taryba, kurią renka mokslininkų susirinkimas, studentai skiria savo atstovus, ir yra fakulteto bendruomenės kolektyvinis nuomonės reiškėjas. Ji ir išreiškė savo nuomonę skirdama 12 balsų prof.S.Raugelei – absoliučią daugumą. Tuo viskas ir pasakyta. Kiti kandidatai gavo po vieną balsą. Tai kokios čia dar gali būti anoniminės peticijos?
    Patinka ar ne, bet rektorius turi teikti Senatui S.Raugelės kandidatūrą. Liūdniausia, kad straipsnyje ištransliuota žinutė, kad anoniminės peticijos rašytojai bijo viešumo!!! Tai tik parodo, kad Klaipėdos universitete nėra akademinės laisvės, žodžio laisvės, o kitaip mąstantys yra persekiojami. Už tokią prastą organizacinę kultūrą yra atsakingi jos formuotojai -universiteto vadovai.

    Reply
    • ???

      Na, sakykite, o kas tą laisvę varžo? Kad kai kuriems vadovams gali stigti etikos, teko pastebėti, tai menkina universiteto prestižą. Niekas tos laisvės nevaržo, o kad ten kokia moterėlė pasidrasko, tai nėra laisvės varžymas. O jeigu žmonės neatlieka savo pareigų arba su studentais kalba niekinius dalykus, tokius reikėtų aliminuoti iš akademinės veiklos.

  6. Anonimas

    Kaip suprantu, čia tas pats Raugele, kuris rašinėjo straipsnius apie tai, kaip „beprotiškai” Švedijoje buvo kovojama su Covid.

    Reply
  7. pritariu

    Taigi Fakulteto Taryba aiškiai parodė valią. Vienas kandidatas nors ir medikas, bet baltų ir Vydūno gerbėjas ir dar neaišku ar skiepų šalininkas sprendžiant pagal pasisakymus. O čia medikas, žymus chirurgas. Nelengva bus tame fakultete- vieną dekanę jau suėdė dėl asmeninių ambicijų.

    Reply
  8. Kolegos

    Sveikiname prof. Saulių Raugelę – iš 14 fakulteto tarybos narių balsų gavo 12. O Skarbalienė ir Kirkutis tik po vieną.
    Tai kokios čia dar abejonės ar peticijos. Nejuokinkit svieto 🙂

    Reply
  9. pritariame

    koks čia sujudimas,jeigu žmogus to vertas,tai vertas,mes už jį

    Reply
  10. Simona

    Jeigu komisija išreitingavo ir S.Raugelė gavo daugiausia balų, kuo čia piktintis. Reikia tik džiaugtis kad toks žmogus užimtų dekano pareigas

    Reply
    • Anonimas

      Tikrai taip

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This