KUL renovacija sukėlė abejonių

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos savivaldybė jau yra beveik pasirengusi skelbti konkursą ir išrinkti rangovą, kuris rekonstruos tris Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) korpusus, tačiau uostamiesčio politikai suabejojo, ar teisinga pinigus, kurių reikia apie 12 mln. eurų, modernizacijai skirti tik iš miesto biudžeto, kai ligoninės paslaugomis naudojasi pusė Lietuvos, o vienas jos steigėju gali tapti ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Trijų KUL korpusų renovacija gali kainuoti apie 12 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog miesto taryba dar pernai liepą pritarė, kad Klaipėdos savivaldybės administracija pateiktų paraišką Europos energijos efektyvumo fondui (EEEF) dėl techninės pagalbos skyrimo KUL pastatų modernizavimui reikalingai dokumentacijai parengti.

Teigta, jog techninė pagalba yra ne tik visos dokumentacijos (energetinis auditas, investicinis projektas, viešojo pirkimo dokumentai) parengimas, bet ir įvairios konsultacijos. Numatoma, jog tokia parama yra ne didesnė nei 200 tūkst. eurų.

EEEF skelbtą konkursą teikti tokią pagalbą laimėjo advokatų kontora „Glimstedt“, kuri į pagalbą pasitelkė ir kitus partnerius.

EEEF įpareigojo teikti pagalbą dėl trijų KUL korpusų modernizavimo. Šiemet kovą buvo baigtas trijų KUL korpusų energetinis auditas, parengtas investicinis projektas, kurį birželį patvirtino Centrinė projektų valdymo agentūra.

Tačiau Klaipėdos miesto tarybos kolegija šiemet liepą nusprendė, jog KUL 1, 3 ir 4 korpusų modernizavimas turi būti finansuojamas biudžeto lėšomis. Paskaičiuota, kad kitais metais lėšų poreikis sieks 620 tūkst. eurų, nes reikia parengti techninį projketą, finansuoti mkitus darbus, 2023 metais reikės 2,9 mln. eurų 3 (onkologinio) korpuso rekonstrukcijai, 2024 ir 2025 metais – po 2,5 mln. eurų 1 korpuso rekonstrukcijai ir  2026 metais – 3 mln. eurų 4 (infekcinio) korpuso rekonstrukcijai. Šiam korpusui modernizuoti lėšų žada Sveikatos apsaugos ministerija, tad miesto biudžeto lėšų gali ir neprireikti.

Sveikatos ir socialinių reikalų komitete antradienį Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriauoji patarėja Sandra Tamašauskienė informavo, kokia šiuo metu yra KUL modernizavimo projekto eiga.

Anot jos, šiuo metu rengiamos skelbiamų derybų sąlygos, ESCO modeliu (projektavimo ir rangos darbus atliks tas pats rangovas/tiekėjas) įgyvendinamų modernizavimo darbų ir paslaugų teikimo sutarties, techninės specifikacijos rengimas, derinimas.

„Šį mėnesį visus derinimus planuojame pabaigti ir lapkritį skelbti rangos konkursą. Sutartį planuojame pasirašyti kitų metų sausį, per kitus metus turėtų būti parengta techninė dokumentacija, o 2023 metais prasidėtų modernizavimo darbai. Pradėtume nuo trečiojo, onkologijos korpuso“, – teigė S. Tamašauskienė.

Komiteto narė Alina Veykienė tvirtino, kad įvardyti darbų įgyvendinimo terminai yra labai optimistiški.

„Sutartį planuojate pasirašyti sausį, bet bijau, kad nespėsite. Pirkimas didžiulis, tad rangovų susidomėjimas taip pat bus didelis. Turėtumėte įsivertinti planuojamų veiklų grafiką“, – patarė A. Velykienė.

Komiteto pirmininkas Kazys Bagdonas domėjosi, ar modernizavimo procesui įtakos gali turėti planuojama sveikatos priežiūros reforma. „Jei taip nutinka, kad KUL patenka į reformą, ar būtų galimybė finansuoti ne savivaldybės lėšomis, o ministerijos, nes tikrai rastume, kur 12 milijonų padėti?“ – klausė K. Bagdonas.

S. Tamašauskienė tvirtino, jog tikrai yra svarstoma, kaip sudėlioti finansinius srautus taip, jog Klaipėdos savivaldybės biudžetas nenukentėtų.

„Dabar ir darbus tokius daromės, kurie yra imlūs laikui. Tikimės, kad bent jau iki naujų metų išeis sprendimas iš SAM dėl reformos, kad žinotume, kuriuo keliu pasukti“, – teigė S. Tamašauskienė.

Komiteto narys Artūras Razbadauskas tvirtino, kad „KUL aptarnauja pusę Lietuvos, tai kodėl turi investuoti tik Klaipėda, nes 12 milijonų eurų nėra maža suma”.

„Nelabai suprantu, kur čia miesto reikalas“, – sakė jis. 

S. Tamašauskienė priminė, jog tokiam finansavimo modeliui pritarė miesto tarybos kolegija.

„Tačiau jos sprendimai yra tik patariamojo pobūdžio. Todėl turėtumėte parengti miesto tarybos sprendimą ir visos miesto tarybos pasiklausti, ar einate teisingu keliu“, – ragino A. Velykienė.

S. Tamašauskienė tvirtino, kad lapkritį-gruodį jau planuota pradėti viešųjų pirkimų procedūras.

„Visada buvo pasakyta, kad sprendimas modernizuoti ligoninę yra priimtas. O dabar grįžtame į pradinį tašką, kad jokio sprendimo nebuvo. Nežinau, ką daryti, pasitarsime su administracijos vadovais“, – suglumo vyriausioji patarėja.

„Jau du metus tampomės ir rezultato neturime. Padarome žingsnį į priekį ir du atgal“, – į siūlymą pasiklausti visos miesto tarybos nuomonės reagavo ir Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis. Tačiau K. Bagdonas tvirtino, kad dėl KUL pastatų sutvarkymo galima rasti dialogą su kitų savivaldybių merais, tik reikia ieškoti galimybių, nes „dabar esą atrodo, kad paskubomis viskas vyksta“.

2 Comments

  1. Kas čia per…

    Kažkaip keistai atrodo? Patvirtinta visai kitokie darbai, o pasirodo be tarybos sprendimo jau eis rangovo paieškas. Tikrai, kas čia taip skubina? Argumentai teisingi, bet tikrai ar tai savivaldos lėšom turi būti daroma?

    Reply
    • Xxx

      Skubama del to kad vyriausias baigs kadencija o ir meras jau tikrai nebemeraus visa kita suprantama.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Universiteto ligoninei talkina tarptautinis ekspertas

Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir operacijoms. Siekdama maksimaliai išnaudoti operacines ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This