Klaipėdoje po ilgos pertraukos sumažėjo iškart du COVID-19 rodikliai

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, pirmadienį Lietuvoje patvirtinti 2 235 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai.

Klaipėdoje per parą ši infekcija diagnozuota 108 žmonėms. Patikslintais duomenimis, sekmadienį tokią diagnozę išgirdo 160, šeštadienį – 243, penktadienį – 262 klaipėdiečiai.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro duomenys

Klaipėdoje – dvi mirtys

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičiaus augimas šalies mastu sudaro 15 proc., Klaipėdoje – 13,5 proc.

Uostamiestyje susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius sumažėjo nuo 2142 iki 2 089,8, o šalyje jis išaugo nuo 1129 iki 1155,7. Nors minėtasis rodiklis uostamiestyje ir sumažėjo, pagal jį Klaipėda išlieka paskutinėje vietoje tarp visų šalies savivaldybių. Šalia jos – Klaipėdos rajonas su 1 806,9 atvejo.

Geriausia padėtis šalyje ir toliau išlieka Panevėžio rajone (380,9 atvejo).

Per praėjusią parą koronaviruso aukų sąraše atsidūrė 33 žmonės (16 mirčių priskiriama pirmadieniui, 17 statistikoje atsirado patikslinus ankstesnių dienų duomenis ir įtraukus vėlavusius įrašus). Iš 16 mirusių pirmadienį pasiskiepijęs buvo tik vienas, 70-79 metų amžiais grupės žmogus.

Tarp praėjusios paros COVID-19 aukų yra ir nesiskiepijęs 40-49 metų amžiaus žmogus. Iš viso jau yra 104 netektys šioje amžiaus grupėje ir tik viena iš tokių aukų buvo pasiskiepijusi.

Bendras koronaviruso aukų skaičius šalyje jau siekia 5 489.

Klaipėdoje pirmadienį nuo COVID-198 mirė vienas žmogus, dar viena mirtis sąraše atsirado patikslinus ankstesnių dienų statistiką. Virusas jau nusinešė 237 klaipėdiečių gyvybes.

Sustiprinanti dozė – jau visiems suaugusiems

Pirmadienį šalyje pirmą kartą pasiskiepijo 2 551 žmogus, antrą kartą vakcinavosi 2000, o trečią kartą skiepijosi 1885. Klaipėdoje atitinkamai yra 78, 202 ir 165 pasiskiepijimo atvejai.

Uostamiestyje pilnai pasiskiepijo 49,9% gyventojų – ketvirtas nuo galo rodiklis tarp visų savivaldybių. Mažiau skiepijamasi tik Klaipėdos, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad nuo antradienio 18 metų ir vyresni gyventojai, kuriems po pilnos vakcinacijos jau praėjo ne mažiau kaip 180 dienų, kviečiami sustiprinti imunitetą dar viena – sustiprinančiąja – vakcinos doze.

 

Toks sprendimas priimtas atsižvelgus į vakcinų suformuoto imuniteto trukmės tyrimus, Europos vaistų agentūros ir Lietuvos ekspertų rekomendacijas.

Registruotis sustiprinančiajai vakcinos dozei galima įprastu būdu: internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos trumpuoju telefono numeriu 1808. Vakcinuotis taip pat galima pas šeimos gydytoją. Norėdami sužinoti, ar jų asmens sveikatos priežiūros įstaiga vykdo skiepijimą nuo COVID-19 ligos, gyventojai turėtų kreiptis į įstaigos registratūrą.

„Comirnaty“, „Spikevax“ arba „Vaxzevria“ vakcinomis paskiepyti gyventojai revakcinuojami tik „Comirnaty“ vakcina, o „Janssen“ vakcina paskiepyti asmenys sustiprinančiajai dozei gali pasirinkti „Janssen“ arba „Comirnaty“ vakciną.

12 metų ir vyresniems pacientams, kurie serga lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis arba kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistiniais preparatais, gydytojo sprendimu sustiprinančioji „Comirnaty“ vakcinos dozė gali būti skiriama anksčiau, t.y. praėjus ne mažiau kaip 28 dienoms nuo antrosios COVID-19 vakcinos dozės suleidimo dienos.

Šiuo metu laukiama daugiau duomenų dėl „Spikevax“ vakcinos naudojimo revakcinacijai ir išvadų dėl gamintojo siūlymo sustiprinančiajai dozei naudoti tik pusę įprastos vakcinos dozės veikliosios medžiagos.

Klaipėdos savivaldybė savo ruožtu informavo, kad pasiskiepyti nuo COVID-19 jau galima ir lankantis pas savo šeimos gydytoją. Teigiama, kad nuo šiol kiekvienas skiepytis norintis gyventojas gali kreiptis į įstaigą, kurioje dirba jo šeimos gydytojas ir pranešti apie norą skiepytis.

„Galimybės gauti vakcinas ir skiepyti savo pacientus sudarytos visoms Klaipėdoje veikiančioms įstaigoms, nežiūrint jų pavaldumo – vakcinomis bus aprūpintos tiek savivaldybei pavaldžios, tiek privačios įstaigos, kuriose teikiamos pirminės sveikatos priežiūros paslaugos. Kol kas tęsiama ir pagrindinio vakcinacijos centro veikla, vizitus toliau planuoja mobili vakcinavimo komanda, skiepijama ir didžiausioje miesto vaistinėje, tad tikiu, kad kiekvienas ras sau patogiausią variantą. Kol vis dar išlieka visuomenės dalis, kuri dėl vienų ar kitų priežasčių vakcinos neieško, darome viską, kad ta vakcina surastų juos visur, kur tik įmanoma. Bet galutinis sprendimas, vis dėlto, kiekvieno asmeniškas reikalas, tad dar kartą apeliuojame į sąmoningumą ir bendrą atsakomybės vieniems prieš kitus jausmą“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Skiepytis nuo COVID-19 galima šiuose pirminės sveikatos priežiūros centruose: Klaipėdos miesto poliklinikoje, Jūrininkų sveikatos priežiūros centre, Klaipėdos senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centre, UAB „Mano šeimos gydytojas“, Kuncų ambulatorinėje klinikoje, UAB „MediCA klinika“, UAB „Nefridos“ klinika, Brožynų sveikatos centre, A. Navicko konsultacinėje poliklinikoje, UAB „Birutės šeimos medicinos praktika“, UAB „Salvijos“ medicinos centras, UAB „Šviesmeda“, UAB „Salgymeda“, UAB InMedica, S. Stanslovaitienės individualioje įmonėje, UAB „Narema“, Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centre, VNT medicinos centre, UAB „Baltic Medics“, UAB „Salumeda“, Diagnostikos laboratorijoje, V. Grigalausko šeimos medicinos centre, UAB „MedBaltica“.

Aptarnaujantiems be galimybių paso – nauji reikalavimai

SAM taip pat pranešė, kad operacijų vadovo sprendimu nuo penktadienio, spalio 22-osios, įvedamas papildomas reikalavimas prekybos vietoms, kuriose aptarnaujami gyventojai be galimybių paso. Tokiose parduotuvėse ir turgavietėse turės būti užtikrinamas minimalus 30 kv. m prekybos plotas vienam klientui.

Tokia parduotuvė arba turgavietė gali savarankiškai priimti sprendimą aptarnauti tik pirkėjus su Galimybių pasu ir apie tai informuoti Nacionalini visuomenės sveikatos centrą. Tokiu atveju minimalaus ploto reikalavimas vienam pirkėjui nebus taikomas, tačiau bus privaloma užtikrinti, kad į prekybos vietą nepatektų Galimybių paso arba jam lygiaverčio dokumento neturintys pirkėjai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Per parą šalyje - vos 24 nauji COVID-19 atvejai

Ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This