Siūlo viešinti duomenis apie visuomenės informavimui skirtas lėšas

Politika

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė trečiadienį įregistravo Teisės gauti informaciją ir duomenų pakartotinio naudojimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įtvirtinti nuostatas, kad valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, siekiančių informuoti visuomenę apie savo veiklą, interneto svetainėse skelbtų informaciją apie lėšas, skirtas institucijos veiklos viešinimui.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė dar praeitoje kadencijoje šios parlamentarės teiktoms Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Nuotrauka iš „Facebook”

Abu projektus parengusi R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžia, kad valstybės ir savivaldybių įstaigų ir įmonių veikla yra finansuojama mokesčių mokėtojų pinigais, todėl šioje srityje turi būti kuo daugiau viešumo, kad visuomenė žinotų, kaip panaudojamos lėšos.

„Šiuo metu valstybės ir ypač savivaldybių įstaigos bei įmonės nenoriai dalinasi informacija apie veiklos viešinimui skirtas lėšas bei jų panaudojimą. Dažnai remiamasi tuo, kad nėra teisės aktų, kurie įpareigotų tokią informaciją suteikti interesantams. Todėl būtini įstatymų pakeitimai, kurie įtvirtintų nuostatą, kad duomenys apie veiklos viešinimui, įvaizdžio formavimui ir visuomenės informavimui skirtas ir panaudotas lėšas yra vieši“, – pranešime cituojama R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

TS-LKD frakcijos seniūnė taip pat atkreipia dėmesį, kad dažnai veiklos viešinimas yra susijęs su stambiais užsakymais, ministerijos ir savivaldybės tam skiria vis didesnes sumas.

„Šie užsakymai, ypač regioninei žiniasklaidai, yra vieni svarbiausių pajamų šaltinių. Tuo pačiu ši informacija dažnai būna susijusi su politikų veiklos pozityviu pristatymu, ir tai gali būti laikytina politine reklama. Todėl šiuo metu vis dar nėra aišku, ar pateikta informacija yra užsakomoji bei ar ji apmokėta mokesčių mokėtojų pinigais“, – teigia R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visuomenės informavimo įstatyme siūloma įteisinti, kad valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, siekiančių informuoti visuomenę apie savo veiklą, duomenys apie visuomenės informavimui skirtas ir panaudotas lėšas, sudarytas sutartis, informacijos rengėjus bei paslaugos teikėjus yra vieši ir skelbiami šių institucijų ir įstaigų interneto svetainėse.

Taip pat siūloma įtvirtinti nuostatą, kad viešoji informacija, apmokėta valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų lėšomis, yra aiškiai pažymima kaip užsakomoji informacija. Siūloma, kad tokios viešosios informacijos žymėjimo ir duomenų skelbimo tvarką nustatytų Vyriausybė.

1 Comment

  1. R.S.

    Labai reikalingas potvarkis – šiais laikais tik viešumas gali užtikrinti skaidrumą. Ir ne tik šioje srityje, kurioje įregistruota pataisa. Tik klausimas, ar toks įstatymas galios? Nes jeigu – ką, vykdantieji valdžiukai visada ras universalią priežastį – ,,Trūksta politinės valios”:D)

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Eugenijus Gentvilas: koalicija atrodo blogai

Antradienį Seimui ketinant apsispręsti dėl bankų solidarumo įnašo, Liberalų frakcijos seniūnas, klaipėdietis Eugenijus Gentvilas sako, kad sutarimo šiuo klausimu valdančiosios ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

Politika

Rasa Petrauskienė vėl dirbs Seime

Antradienį Seime prisiekė ir darbą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijoje pradeda Rasa Petrauskienė. „Rasą pažįstame kaip TS-LKD Klaipėdos rajono ...
2023-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Siūlo įteisinti laisvės gynėjo statusą

Antradienį Klaipėdoje išrinktas Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Arvydas Pocius įregistravo įstatymo projektą dėl laisvės gynėjo ...
2021-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This