Studentė iš Armėnijos: Klaipėda – mažas miestelis, persmelktas šilumos ir jaukumo

Svarbu, Veidai

Denis Kišinevskij
2021-10-24

Komentarų: 3

Projekto „Vakarai – Rytai”: kryptis – Klaipėda” metu toliau pasakojame jaunų, perspektyvių, atvirų rusakalbių studentų, atvykusių studijuoti į Klaipėdą, istorijas.

Nauja „Atviros Klaipėdos“ herojė – Marina Arutiunian. Mergina atvažiavo į Lietuvą iš Armėnijos, ji studijuoja tarptautinio verslo administravimą LCC tarptautiniame universitete.

Universitetas – kultūrų lopšys

Samprotaudama apie tai, kuo Klaipėda pranašesnė už kitus Lietuvos miestus, Marina sako, jog ji pirmiausia orientavosi į aukštąją mokyklą. Jos teigimu, uostamiestyje studijuoja daug studentų iš užsienio, o LCC universitete, kuriame dauguma dėstytojų yra iš JAV ir Kanados, praktikuojami nestandartiniai mokymo metodai. Norintiems išbandyti amerikietišką studijų sistemą nebūtinai reikia važiuoti į JAV. Tai galima padaryti ir Klaipėdoje.

„Aš mokausi tarptautinio verslo vadybos skyriuje. LCC vyrauja liberalioji amerikietiška švietimo sistema, čia mokosi studentai maždaug iš 50 pasaulio šalių, jie susirenka kartu tam, kad gautų plataus spektro aukštąjį išsilavinimą, čia jie apsikeičia žiniomis, patirtimi ir ruošiasi realiam gyvenimui. Mano nuomone, tai unikali mokslo įstaiga, kurios vertė slypi ne tiek giliose akademinėse tradicijose, kiek šiuolaikiškume, naujame požiūryje į mokymą ir, žinoma, didelėje studentų, kalbančių pačioms įvairiausiomis kalbomis, bendruomenėje.

Galiu pasakyti, kad universitetas padėjo man atrasti Lietuvą ir Klaipėdą. Studentai užsieniečiai su Lietuva, su lietuvių kalba, šios šalies kultūra, tradicijomis, dvasia ir papročiais susipažįsta dėka LCC. Aš visada norėjau mokytis tokioje aukštojoje mokykloje, kur gyvuoja stiprus tarptautiškumo jausmas. Baigusi kolegiją Armėnijoje pradėjau ieškoti variantų, kur galima siekti aukštesnio išsilavinimo. Tuo metu Armėnijoje lankėsi LCC grupė – delegacija, kuri organizavo didelę prezentaciją, pasakojo, kaip vyksta mokymas šiame universitete. Prieš tai aš girdėjau ir žinojau kai kuriuos faktus apie Lietuvą, bet epizodiškai, o jie sudarė išsamų paveikslą. Beje, mano tėvai žinojo apie jūsų šalį žymiai daugiau negu aš. Tos grupės prezentacija man patiko, mane sudomino tiek šalis, tiek studijų programos. Galų gale nusprendžiau atvažiuoti į Klaipėdą ir iki šiol nesigailėjau savo pasirinkimu“, – sako pašnekovė.

Jauki atmosfera

Marina Arutiunian – aktyvi miestietė. Nepaisant to, kad į Klaipėdą ji atvažiavo ne taip senai, studentė energingai dalyvauja pačiose įvairiausiose iniciatyvose – renginiuose, socialiniuose projektuose, tarp jų – ir europinio lygio. Ji kalba apie būtinybę ugdyti pilietinį jaunimo sąmoningumą bei iniciatyvumą.

Mūsų pašnekovė dalyvauja projekte „Choose Klaipėda“, kurio dėka uostamiesčiui pavyko iškovoti prestižinį „Europos jaunimo sostinės“ titulą. Beje, Klaipėda tapo pirmąja tokia sostine Šiaurės Europos ir Baltijos jūros regione, primena Marina.

„Gyvenu ir mokausi Klaipėdoje apie ketverius metus. Klaipėda – sąlyginai mažas ir jaukus miestas, ir man tai patinka. Klaipėda ir lietuviai labai skiriasi nuo mano šalies, nuo armėnų, nuo Armėnijos architektūros, kultūros, stiliaus, gyvenimo būdo. Miestas pozityviai išsiskiria tuo, kad nori vystytis, bet tuo pat metu išlaikyti jaukumą. Be to, norėčiau pasakyti, jog nuoširdžiai žaviuosi Lietuvos pajūrio gamtos peizažais, Kuršių mariomis, jūra. Tai nepaprastas grožis ir vertybė, – sako studentė, pabrėždama, kad jūrų grožybės vaidina svarbų vaidmenį bei kelia didelį susižavėjimą žmonėms, gyvenusiems kraštuose, neturinčioms prieigos prie jūros. – Man atrodo, kad būtent tas unikalus klaipėdietiškas jaukumas ir padeda man gyventi ir jaustis čia labai komfortiškai. Net nepaisant oro sąlygų ir dažno lietaus, čia jaučiasi kažkokia šiluma“.

Kalbėdama apie tai, ką ji norėtų pakeisti mieste, mergina sakė, kad Klaipėdoje galėtų būti daugiau kultūros renginių.

„Man atrodo, kad Klaipėdai trūksta žinomų menininkų bei tapytojų paveikslų vernisažų“, – sako ji.

Šis straipsnis yra parašytas kaip projekto „Esu europietis” dalis su finansine Europos Sąjungos bei Estijos Užsienio reikalų ministerijos pagalba. Už straipsnio turinį atsako VšĮ „Pilietinio atsparumo iniciatyva”. Jokiomis aplinkybėmis šio turinio negalima vertinti kaip Europos Sąjungos ar kitų organizacijų pozicijos.

3 Comments

  1. Maištinga Siela

    Puikus straipsnis, ačiū už pozityvumo, kurio mums trūksta.

    Reply
  2. Dalia

    Šaunuolė!

    Reply
    • tas pats

      O, kuris Armėnijos miestas yra didelis? ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

Finalo starte „Kibirkštis“ atėmė namų pranašumą iš LCC

Čempionių titulą ginančios Vilniaus „Kibirkšties“ krepšininkės triumfavo „SMART WAY Moterų Lietuvos krepšinio lygos“ finalo starte. Sostinės komanda Klaipėdoje antradienio vakarą ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sportas

LCC - lygos finale

Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas pirmą kartą klubo istorijoje pateko į MLKL finalą. Viliaus Stanišausko auklėtinės išvykoje trečiadienio vakarą rezultatu 71:64 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

LCC - istorinis Baltijos lygos sidabras

Moterų Baltijos krepšinio lygos („Biosil-WBBL“) finale šeštadienį stipriausia Latvijos komanda – Rygos TTT – Palangoje rezultatu 77:66 (17:23, 28:17, 22:18, ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This