Žvejai mėgėjai Baltijos jūroje per dieną galės sugauti tik vieną dirbtinai įveistą lašišą

Uostas ir jūra

Žemės ūkio ministerija primena, kad ateinančiais metais Baltijos jūroje komercinė lašišų žvejyba bus uždrausta, tačiau žvejai mėgėjai lašišas gaudyti galės. Jiems tokia žvejyba bus leidžiama visoje Baltijos jūroje bet kokiais mėgėjų žvejybos įrankiais, tačiau jai bus taikomi apribojimai.

Vienas žvejys mėgėjas per dieną galės sugauti ir pasilikti sau ne daugiau kaip vieną dirbtinai įveistą lašišą su nukirptu riebaliniu peleku.

Į krantą ji turės būti iškrauta neišdarinėta. Pagautos lašišos, kurių riebalinis pelekas nenukirptas, turės būti nedelsiant paleistos atgal į jūrą.

Tai reiškia, kad jeigu laivu žvejoti plauks keli žvejai, jiems leidžiama parsivežti po vieną lašišą ir jos visos turės būti nukirptu riebaliniu peleku. Žvejai, pažeidę šį reikalavimą, už neteisėtai sugautas ar sunaikintas žuvis privalės atlyginti žalą. Bauda už vieną lašišą – 970 Eur.

Šiuo metu galiojančios Mėgėjų ir limituotos žvejybos jūrų vandenyse taisyklės nurodo, kad lašišas draudžiama gaudyti nuo rugpjūčio 15 d. iki spalio 31 d. mažesniu kaip 0,5 km spinduliu nuo Šventosios upės žiočių ir 0,5 km spinduliu nuo Klaipėdos uosto šiaurinio ir pietinio molų galų Baltijos jūroje.

Žuvininkystės tarnybos Žeimenos poskyris yra vienintelis lašišų veisėjas Lietuvoje. Šiemet į Lietuvos upes iš viso bus išleista 130 tūkst. lašišų. Per dvejus gyvenimo metus upėje lašišaitės pasiekia tik 30–50 gramų svorį, o per dvejus metus gyvenimo jūroje – 3–4 kilogramų svorį.

Lietuvos upėse išgyvenusių lašišų jauniklių skaičius siekia tik 31 proc. – lašišų populiacijos padėtis Baltijos jūros baseine yra viena iš blogiausių.

Tikslinė komercinė lašišų žvejyba kitais metais pagrindiniame Baltijos jūros baseine bus draudžiama. Palikta tik neišvengiamos priegaudos, sugaunamos žvejojant kitas žuvų rūšis, kvota – Lietuvai numatyti 989 lašišų vienetai. Tai yra beveik 33 proc. mažiau nei buvo leista žvejams sugauti šiemet. Taip nutarė Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba, atsižvelgusi į mokslininkų rekomendacijas dėl žvejybos galimybių Baltijos jūroje 2022 metais.

3 Comments

  1. Petras

    Pagausiu, nukirpsiu peleka ir bus zb

    Reply
    • ezys

      manau, kad skirtumas yra ar lasisa uzaugo su nukirptu peleku, ar jai jau uzaugusiai ji nukirpo, jei netikite pabandykit nusipjauti ranka ir po valandos rimtu veidu paaiskinti, kad ranka jum vaikysteje dar nupjove 😉

    • Inspektorius

      Naivus tu Piotrai. Dar gausi baudą ir už peleką 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Ministerija žada atnaujinti sąlygas antrajam jūrinių vėjo jėgainių parkui

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pirmadienį paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This