Kretingos psichikos sveikatos centro byla: atsipirko baudomis

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas, uždaruose posėdžiuose išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kurioje Kretingos rajono savivaldybės viešajai įstaigai Kretingos psichikos sveikatos centrui bei buvusiai jo vadovei 45-erių Innai Viršilienei buvo pareikšti kaltinimai dėl didelės vertės sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir panaudojimo, kai dėl to buvo padaryta didelė žala, trečiadienį paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį.

Innai Viršilienei teismas galutinę 22 500 eurų bausmę sumažino 1/3 iki 15 000 eurų baudos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) apie šios bylos perdavimą teismui buvo pranešusi gegužės pabaigoje.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys atskleidė, kad Kretingos rajono savivaldybės viešosios įstaigos Kretingos psichikos sveikatos centro tuometinė vadovė medicininėje dokumentacijoje galimai fiksavo melagingus duomenis apie tariamai suteiktas gydymo paslaugas Psichikos dienos stacionare. Per daugiau nei pusantrų metų privalomojo sveikatos draudimo elektroninėje sistemoje „Sveidra“ buvo užfiksuota, kad įstaiga suteikė paslaugas 101 pacientui, nors, surinktais duomenimis, tokios paslaugos nebuvo teikiamos. Įtariama, kad tokių nusikalstamų veiksmų buvo imtasi siekiant įgyti didesnį finansavimą viešajai įstaigai bei suformuoti nuomonę apie gerus gydymo įstaigos veiklos rezultatus”, – buvo rašoma tada išplatintame FNTT pranešime spaudai.

Anot FNTT, galimai tikrovės neatitinkantys duomenys apie įstaigos Psichikos dienos stacionare tariamai suteiktas gydymo paslaugas buvo pateikti Valstybinei ligonių kasai, kuri gautų duomenų pagrindu per beveik pusantrų metų Kretingos psichikos sveikatos centrui pervedė priskaičiuotas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšas – per 52 tūkst. eurų.

Atliekant tyrimą įtarimai dar buvo pareikšti ir kitiems dviems įstaigos darbuotojams, kurie buvo įtariami dokumentų klastojimu, tačiau su jais susiję ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti, asmenis atleidžiant nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Klaipėdos rajone gyvenanti ir šiuo metu Šilalės ligoninėje psichologe-psichoterapeute dirbanti I. Viršilienė, Kretingos psichikos sveikatos centrui vadovavo nuo 2012 m. rugsėjo iki 2020 m. vasario pabaigos. Iš darbo ji išėjo savo noru.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Eduardas Maškevičius trečiadienį paskelbė, kad kalta yra ir I. Viršilienė, ir ir įstaiga.

Už sukčiaujant įgytą didelės vertės svetimą turtą griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Griežčiausia bausmė už piktnaudžiavimą, siekiant turtinės naudos – laisvės atėmimas iki septynerių metų. O už dokumentų klastojimą ir panaudojimą, kai dėl to buvo padaryta didelė žala, teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki šešerių metų. Tačiau I. Viršilienei skirta tik piniginė bausmė.

Moteriai skirtą galutinę 22 500 eurų bausmę teismas sumažino trečdaliu iki 15 000 eurų baudos. Analogiškai sumažinta ir įstaigai skirta bauda – nuo 30 000 iki 20 000 Eur. Baudą I. Viršilienė turi sumokėti per pusę metų, įstaiga – per tris mėnesius. Įstaigai taip pat nurodyta PSDF atlyginti 52 236,98 Eur žalos. Nepavykus šios sumos išieškoti iš įstaigos, žalą turėtų atlyginti direktorė.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

Bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose motyvuodamas tuo, kad procesas yra susijęs su psichikos negalią turinčiais žmonėmis, prašė I. Viršilienės advokatas Donatas Lengvinas. Kaltinimą byloje palaikęs Klaipėdos apygardos prokuroras Arvydas Navickas tam neprieštaravo.

INFORMACIJA

Inna Viršilienė savo buvusioje darbovietėje turėjo ir kitokių rūpesčių. „Pajūrio naujienos” rašė, kad prašymą atleisti iš pareigų Kretingos rajono merui Antanui Kalniui ji parašė po to, kai mero potvarkiu sudaryta darbo grupė nustatė, jog įstaigoje „nematyti efektyvios ir darnios tolimesnės įstaigos veiklos, vyrauja blogas mikroklimatas, kolektyvas nevieningas, įstaigos vadovas nesiima iniciatyvos gerinti darbo santykius su pavaldiniais”.

„Per patikrinimą buvo išsiaiškinta, kad I. Viršilienė nesilaikė ir mero potvarkiu patvirtinto darbo laiko grafiko, keitė jį savavališkai. Kretingos psichikos sveikatos centre I. Viršilienė dirbo ir medicinos psichologo pareigose, kur jai mero potvarkiu buvo paliktas 0,1 etato krūvis, tačiau darbo grafike pažeidžiant potvarkį, buvo žymimas 0,4 etato darbo krūvis. I. Viršilienė dirba ir Šilalės ligoninėje 0,1 etato. Atsižvelgus į jos darbo krūvį Kretingos psichikos sveikatos centre kilo įtarimų dėl darbo laiko dubliavimo. Įtarimų pagrįstumą sustiprino darbuotojai, išsakę, kad įstaigos vadovė išvykdavo iš darbo kiekvieną ketvirtadienį ir kartais antradieniais. Darbuotojai neslėpė ir įtarimų dėl galimai neefektyviai, neskaidriai ir nesąžiningai naudojamų įstaigos lėšų, tenkinant ne įstaigos, o asmeninius I. Viršilienės poreikius”, – rašė „Pajūrio naujienos”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Karo dievo“ byloje prabilo apie advokačių darytą spaudimą

Klaipėdos apygardos teisme tęsiant baudžiamosios bylos dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo pinigų plovimo nagrinėjimą ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This