Muzikiniame teatre dainuojanti lenkė labiausiai ilgisi savo šunų

Veidai

Žaneta Skersytė
2021-10-29

Komentarų: 0

Klaipėdos  valstybinis muzikinis teatras vis labiau tarptautinis: šiame kolektyve skamba vis daugiau užsienio kalbų, nes čia dirba žmonės, atvykę ne tik iš Europos, bet ir tolimesnių pasaulio kampelių – Irano, Čilės, Venesuelos, JAV.  

Šį kartą pasakojame, kokie muzikiniai keliai į Klaipėdą atvedė visa širdimi meną mylinčią 27 metų lenkaitę Emilią Kozlowską, kuri nuo liepos dainuoja Muzikinio teatro chore. 

Asmeninio archyvo nuotr.
Papasakokite apie savo kūrybinį kelią iki atvykimo į Klaipėdą. 

2019 m. aš baigiau Karolio Szymanowskio muzikos akademiją Katovicuose Vokalo fakultete, tapau menų magistre. Man, kaip solistei, ypač sopranui, Lenkijoje buvo labai sunku rasti darbą. Prisidėjo ir tai, kad man baigus studijas po kelių mėnesių prasidėjo visą pasaulį apėmusi pandemija ir aš turėjau likti savo mieste – Svidnicoje. Svidnica – nedidelis miestas, kuriame nėra galimybių įsidarbinti muzikams, tad man teko dirbti administratore viešbutyje. Informaciją apie perklausą-atranką į KVMT choro artistus kone netyčia radau internete. Tai buvo mano didžioji viltis. Laimei, perklausos buvo nuotolinės, tad aš išbandžiau ir man pavyko.   

Ko tikėjotės atvykdama? 

Mano gyvenime vis nutinka kažkas naujo ir netikėto. Man netapo problema vykti gyventi į Klaipėdą, kurioje net niekada nebuvau buvusi, bet kalbos barjeras – vis dar kankina (juokiasi). Iki atvykstant į Klaipėdą sudėtingiausia buvo susirasti butą nuomai. Internete radau daug nuomai siūlomų būstų, tačiau apskambinau gal 15-a skelbimų ir tik vienas iš skelbėjų sunkiai, bet galėjo su manimi susikalbėti angliškai.   

Labiausiai man patinka tai, kad Lietuva kažkuo panaši į Lenkiją. Ką aš tikėjausi rasti geriau prieš atvykdama? Nemaniau, kad kainos parduotuvėse tokios aukštos palyginus su mokamais atlyginimais. Gaila, kad Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras neturi savo pastato, bet aš labai laukiu rekonstrukcijos pabaigos ir tikiuosi dalyvauti didingame atnaujintų rūmų atidaryme.  

Kaip pavyko įsilieti į Muzikinio teatro veiklą? 

Dar ne visuose spektakliuose dainuoju, bet visą laiką džiaugiuosi, kai tik išeinu į sceną, kai darau kažką man naujo. Klaipėdoje išbandau naujus muzikinius kūrinius (kaip, tarkim, dainavimas operoje „Paryžiaus katedra“), kurių man neteko savo kūrybinėje veikloje sutikti anksčiau. Nors „Paryžiaus katedra“ žinomas kūrinys, bet dainuoti lietuviškai – man naujiena. Tai iššūkis, tačiau aš greitai visko mokausi ir visada stengiuosi man patikėtą darbą atlikti kuo geriau. Iššūkius priimu stengdamasi juose rasti kuo daugiau malonumo, nes dainavimas ir muzika – ne tik mano profesija, bet ir gyvenimo aistra. Aš tiesiog myliu dainavimą! 

Didžiuojuosi, kad liepą, vos pradėjusi savo darbą KVMT, suspėjau padainuoti didingame projekte, vykusiame Klaipėdos elinge – R. Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“. Tai kvapą ne tik muzika, bet ir scenografija užgniaužianti opera! 

Džiaugiuosi Muzikinio teatro chore sutiktais kolegomis – choro artistais, jie visada pasiruošę man padėti prisitaikyti naujame kolektyve, net jei kartais sunkiau kažką paaiškinti anglų kalba. Aš labai vertinu jų pagalbą. Paslaugūs ne tik choro artistai, bet visas teatro kolektyvas, ypač dirigentai. 

Žinoma, norėčiau, kad į Klaipėdą dirbti atvyktų ir mano draugai iš Lenkijos. Dainuoti viename chore būtų nuostabu. Deja, tai neįmanoma. Aš labai jų ilgiuosi, bet stengiuosi neliūdėti, nes Klaipėdoje sutikau daug nuoširdžių žmonių. 

Gyvenimas Klaipėdoje: koks jis? 

Gyvenimas Klaipėdoje – labai  saugus ir ramus. Labai mėgstu gatvę, kurioje gyvenu. Deja, ji taip toli nuo visko, kas vyksta mieste. Laimei, miesto viešasis transportas gerai sudėliotas ir aš dažnai juo naudojuosi. Džiaugiuosi, kad Klaipėda – miestas prie jūros. Lenkijoje, nuo mano gimtojo miesto, norėdama pasiekti Baltijos jūrą turiu važiuoti 7-8 valandas, o Klaipėdoje užtrunku tik 20 minučių autobusu. Oras Klaipėdoje gana šaltas, o vėjas kartais toks baisus. Viską, ko man reikia mieste, sugebu surasti pati, tad žmonių gatvėje nieko neklausiu dėl kalbos barjero. Tačiau Klaipėda sparčiai tobulėja, modernėja ir švarėja. Labai vertinu tai, kad Klaipėda žalias miestas su daug parkų, net medžių šalia gatvių. Klaipėda, mano manymu, nuo gamtos nenutolęs miestas. 

Ko labiausiai ilgitės? 

Šeimos ir savo šunų. Šiuolaikinės technologijos leidžia lengvai ir kada tik panorėjus komunikuoti su šeima, draugais, tačiau tikro bendravimo tai neatstoja: jautiesi lyg kalbėtum su šešėliais. Ilgiuosi apsikabinimų su šunimis, tad kai pamatau draugišką šunį gatvėje, stengiuosi jį palabinti. Esu žmogus, kuriam kontaktas su gyvūnu būtinas. Labiausiai ilgiuosi mamos ir pašnekesių su ja, žinoma, lenkų kalba (juokiasi). Mano mama taip pat muzikantė, tad mes turime daug bendrų, svarbių temų pokalbiams. Kai būdavome kartu, dažnai susėsdavome ant  sofos, gerdavome kavą ir diskutuodavome. Dabar to neturiu… Keliauti į Lenkiją vis dar sudėtinga – bilietai brangūs, o svarbiausia – nėra didelio pasirinkimo.  

Papasakokite apie savo talentus, pomėgius 

Mano pomėgis ir laisvalaikis – muzika. Myliu ją įvairiausiomis formomis: ne tik  klausau, bet ir dainuoju. Groju smuiku, bet dabar, deja, neturiu nuosavo instrumento. Mėgstu literatūrą ir pati rašau trumpas istorijas. Esu parašiusi knygą, į kurią sudėjau savo sukurtas trumpas istorijas. Mėgstu liaudies muziką. Tiesiog dievinu. Net dvylika metų buvau dviejų Lenkijos liaudiškų kolektyvų narė. Tai puiki patirtis. Mano hobi – mokytis užsienio kalbų, tad dabar aš mokausi lietuvių kalbos. Mano didžiausia svajonė tapti muzikinio teatro soliste ir dainuoti iki pensijos. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Už katę maiše - 150 pinigų*

Nors iki šiol neskelbiama, kas publiką linksmins naujojo Klaipėdos muzikinio teatro atidarymo metu, galimybės patekti į vietos grietinėlės puotą balandžio ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujajame Klaipėdos muzikiniame teatre - dėmesys ir klausos negalią turintiesiems

Artėjant Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) naujojo pastato atidarymui ypač daug dėmesio skiriama žmonėms su negalia. KVMT vadovo pavaduotojas Naglis ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Į pirmą kartą Lietuvoje statomą „Kelionę“ kvies kūrėjų komanda iš Italijos

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras balandžio 20 d. visus pakvies į gala koncertą, paskelbsiantį įsikūrimą naujuose teatro rūmuose. Tuo metu rudenį, ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This