Bibliotekoje – renginys prisiminti Kostą Kauką

Kultūra

Lapkričio  5 d., 17.00 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks Kosto Kauko (1928–2020) atminimo vakaras.

Kostas Kaukas.

Renginyje  dalyvaus Aleksandras Šimanskis, Nijolė Kepenienė,  Vytautas Čepas, Dionyzas Varkalis, Antanas Bučinskas. Muzikos kūrinius atliks smuikininkė Lina Marija Songailė.

Kostas Kaukas – gerai žinomas rašytojas, žurnalistas, redaktorius, išleidęs daugiau nei penkiasdešimt knygų, apdovanotas Ievos Simonaitytės literatūrine premija (1989 m.).

Rašytojas gimė 1928 m. sausio 28 dieną Duselninkuose, Alytaus apskrityje. 1955 m. baigė žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Dirbo laikraščio „Tiesa“ redakcijoje, telegramų agentūroje ELTA, Pabradės rajono laikraščio „Darbo žmogus“ redaktoriumi, Tauragės rajono laikraščio „Tarybinis valstietis“ korespondentu, 1974–1981 m. – Klaipėdos statybos montavimo organizacijos savaitraščio „Statybininko žodis“ redaktoriumi, Lietuvos televizijoje ir radijuje, 1990 m. – „Klaipėdos keleivis“ redakcijoje. Nuo 1980 m. buvo Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

K. Kaukas rašė humoreskas ir feljetonus, satyrinius apsakymus ir tragikomiškas apysakas. 1975 m. pasirodė pirmoji rašytojo knyga, satyrinių apsakymų rinkinys „Milžinų sąspyriai“, vėliau satyrinė apysaka „Didesnis už save“ (1980), humoreskų rinkinys „Tas ar ne tas“ (1991), „Parazitologija“ (1992), „Valdžios vyrai ir moterys“ (2000), „Karalienės Mikaldos pranašystės pildosi – grožinė literatūra papjauta!“ (2007) – tai vis satyros, parodijos, kuriose išryškinami, išviešinami visuomenės skauduliai ir nesklandumai.

K. Kaukas rėždavo savo tiesą iš peties, jo humoras buvo aštrus. Apysakose „Musei geriau“ (1988), „Mirusių pamokos“ (2001), „Narkomano užrašai“ (2002), „Kaifas – velnio dovana“ (2017) gvildeno skaudžias, sunkiai išsprendžiamas  problemas.

Rašydamas suaugusiesiems, nepamiršo ir vaikų – išleido knygas „Žvėrių pamokos“ (1992), „Baltųjų varnų eiguva“ (1997). Su vaikais rašytojas kalbėjo atvirai, taip, kaip su suaugusiais žmonėmis.

Nepriklausomybės metus rašytojas pasitiko aktyviai įsiliedamas į Sąjūdžio veiklas. Sudarė knygą „Sąjūdis Klaipėdoje“ (1998), publicistinę knygą apie Sąjūdžio 20-metį ir kitus leidinius, talkininkavo kuriant „Mažosios Lietuvos enciklopediją“.

Renginio metu bus ne tik apžvelgtas K. Kauko literatūrinės kūrybos kelias, prisiliesta prie istorijos ir to laikmečio politikos, savaip turėjusios įtakos rašytojo gyvenimą, bet ir bus galima pažinti jį kaip asmenybę, sužinoti, kaip rašytojas save vertino ir pristatė,  kas turėjo įtakos jo gyvenimo sprendimams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra, Svarbu

Klaipėdos kultūros įstaigose - brangesni bilietai ir paslaugos

Nuo rugsėjo numatoma branginti Klaipėdos savivaldybės kultūros įstaigų paslaugas. Kitaip tariant, brangiau tektų mokėti už bilietus į muziejus ar parodas, ...
2021-06-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This