Kodėl stringa kapų paieškos sistema?

Miestas, Svarbu

Mirusiems pagerbti skirtų švenčių metu „Atvira Klaipėda” sulaukė ne vieno pastebėjimo, kad prieš daugiau nei dvejus metus suskaitmenintoje Klaipėdos kapinių sistemoje negalima rasti duomenų apie naujausių palaidojimų vietas, nors buvo skelbiama, kad duomenys bus papildomi nuolat.

Savivaldybės administracijos specialistai pripažįsta, kad jau prieš porą mėnesių atsirado trikdžių, jie pamažu šalinami, o situaciją iš esmės esą pasikeis, duomenis perkėlus į vadinamuosius debesis ir įsigijus nuolatinę sistemos priežiūros paslaugą.

Mobiliojo telefono pagalba šiuo metu Klaipėdos kapinėse galima surasti ne visus kapus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Beveik 47 000 eurų atsiėjusį kapinių skaitmeninimo paslaugos, kurią atliko „Kapinių valdymo sprendimai”, rezultatą savivaldybė pristatė 2019-ųjų  rugpjūtį. Atlikus skaitmeninimo darbus kompiuteryje arba mobiliajame telefone kiekvienas galėjo rasti tikslią Lėbartų ar Joniškės kapinėse palaidotų asmenų kapo vietą bei jos nuotrauką. Puslapyje https://kapines.klaipeda.lt/ reikėjo tik suvesti mirusiojo vardą ir pavardę. Prie kapinių vartų buvo pakabintos lentelės su QR kodu, kurį nuskenavus telefonu atsidaro paieškos puslapis, o „Google Maps” arba „Waze” nuves iki jo.

Tada teigta, kad sistema yra „gyva” ir toliau jau savivaldybės specialistai pildys naujus duomenis, įkels nuotraukas, tačiau, kai kurių skaitytojų teigimu, atrodo, jog nieko taip ir nebebuvo daroma nuo 2019-ųjų vasaros.

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Daiva Breivė tikino, kad duomenys apie naujus palaidojimus į sistemą yra vedami, tačiau joje prieš porą mėnesių buvo atsiradę programinių gedimų – buvo dingęs kvartalų ženklinimas, nerodomos kai kurių kapų nuotraukos. Pasak jos, sistema dabar rūpinasi savivaldybės administracijos IT specialistai ir gedimai pamažu šalinami.

Anot patarėjos, kapinių inventorizacija yra atliekama kartą per metus ir tada suvedinėjami duomenys. D. Breivė tikino, kad patys tarnautojai yra suinteresuoti, kad sistema tinkamai veiktų, nes tada gerokai sumažėja darbo atsakinėjant į užklausas, kur yra palaidotas mirusysis.

Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas, atsakingas už IT sritį, Modetas Martišius sakė, jog esminis tikslas dabar yra perkelti sistemą iš savivaldybės serverio į vadinamuosius debesis. Tai užtikrintų ir stabilumą, ir saugumą, būtų automatiškai gaminamos duomenų bazės kopijos.

Pasak jo, taip pat buvo vedamos derybos su kapines suskaitmeninusia kompanija dėl būtinų darbų ir priežiūros apimties. Susiderinus šiuos niuansus jau parengti dokumentai dėl paslaugos pirkimo – kartu bus perkamos ir sistemos priežiūra 36 mėnesių laikotarpiui.

5 Comments

  1. Anonimas

    Mamą palaidojau 2018 m. šeimos kape. 2019 buvo pakeistas paminklas. Programoje kaip buvo seno 2017-2018 m. kapo fotonuotrauka, taip ir likusi iki šiol. Pagal mamos vardą, pavardę programa laidojimo vietos nerodė nei 2019, nei 2020, nei 2021 metais, kas reiškia, kad mamos duomenys nebuvo ir nėra įrašyti. Taigi ponai biurokratai, nemeluokite apie programos strigimą. Paprasčiausiai programa nebuvo pildoma nuo jos sukūrimo.

    Reply
    • Anonimui

      Viskas labai paprasta- savo šeimos kapo info ir netikslumų buvo, paskambinau atsakangam už tai vaikinui, iškart pataisė. Neklysta tik anoniminiai komentatoriai 😉

    • (Ne)anonimui

      Tai išeina, kad kiekvienas turi paskambinti ir tuomet bus papildyti programos duomenys, šmaikštuoli (ė)? Paskambinti „atsakangam” vaikinui vardu Daiva?

  2. Ss

    O kas Lietuvoj nestringa???

    Reply
    • ss'ui

      Net ir tavo kelnėse užstringa, jei išvis dar gyva.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieška: rengs dar vieną galimybių studiją (atnaujinta)

Panašu, jog buvęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo teisus, prieš metus teigęs, jog klaipėdiečių palaikų laidojimui skirtos naujos vietos ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Transportas

Kaip autobusai veš į kapines?

Jau savaitę į miesto kapines važiuoja papildomi autobusai. Laikinieji tvarkaraščiai yra paskelbti Klaipėdos keleivinio transporto tvarkaraščių skiltyje. Sąlygos lengvaisiais automobiliais ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Miestas

Asfaltuos Lėbartų kapinių takus

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais išasfaltuoti Lėbartų kapinių, Klaipėdos rajone, takelius. Šiems darbams numatoma skirti apie 40 tūkstančių eurų.  ...
2023-08-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This