Tarp aktyviausiai žingsniuojančių mokyklų – ir moksleiviai iš pajūrio

Švietimas

Žemas fizinis mokyklinio amžiaus vaikų aktyvumas – viena ryškiausių ne tik pasaulio ar Europos, bet ir Lietuvos sveikatos apsaugos problemų. Siekiant sudominti ir motyvuoti moksleivius judėti kasdien, pradedamas antrasis inovatyviomis priemonėmis grįsto projekto „Mokyklos eina“ sezonas. Startavęs rugsėjo pradžioje, projektas pritraukė daugiau nei 540 mokyklų, kurios kartu jau dabar įveikė per 2,5 mlrd. žingsnių. Nors viešas žingsnių iššūkis „Mokyklos eina“ tęsis iki pat mokslo metų pabaigos, 60 daugiausiai žingsnių iki lapkričio mėnesio nuėjusių pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigų sulaukė kvietimo prisijungti prie papildomų veiklų. 

Asociatyvi portalo archyvo nuotr.
Vien atrankoje – 45 kartus aplink Žemę

„Nuo pat rugsėjo pradžios visos šalies pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokyklos buvo kviečiamos dalyvauti projekto atrankoje, įsitraukiant į virtualų žingsnių iššūkį mobiliojoje vaikščiojimo programėlėje. Iššūkio metu 5-12 klasių moksleiviai ir mokyklų bendruomenės ėjo už savo mokyklą, taip siekdamos patekti tarp 60 aktyviausiųjų, tapsiančių projekto dalyvėmis. Buvo smagu stebėti mokyklų įsitraukimą bei kovą viešojoje erdvėje – mokytojai nepailsdami motyvavo savo bendruomenes žingsniuoti kasdien. Per du mėnesius į viešą žingsnių iššūkį virtualioje erdvėje įsijungė virš 540 Lietuvos mokyklų, o kartu jos surinko per 2,5 mlrd. žingsnių“, – pranešime pažymi mobiliosios programėlės „#walk15“ kūrėja Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė.

Vien žingsniuodamos atrankoje šalies ugdymo įstaigos kelis kartus viršijo praėjusių metų projekto rezultatus. Per pirmąjį „Mokyklos eina“ sezoną, trukusį pusę metų, mokyklos nužingsniavo atstumą, tolygų 13 kelionių aplink Žemės rutulį, kai tuo tarpu šiemet aplink planetą mokiniai ir mokytojai per du mėnesius jau apkeliavo 45 kartus.

„Nusprendus dalyvauti projekte supažindinau kūno kultūros mokytojus su prisijungimo instrukcija, programėlės galimybėmis. Dauguma moksleivių bei mokytojų nusprendė įsijungti į šį projektą. Buvo smagu matyti moksleivius, besisteigiančius surinkti kuo daugiau žingsnių. Sutikus koridoriuje dalindavosi įspūdžiais apie savo pasiektą žingsnių skaičių, mokyklų rezultatus. Dauguma teigė, kad į mokyklą ir iš jos pradėjo vaikščioti pėsčiomis, kad tik pasiektų didesnį žingsnių skaičių. Fizinio ugdymo pamokose nepasiruošę pamokoms arba po ligos vaikai vaikščioja stadione. Per pamokas, kai negalime būti salėje, einame pasivaikščioti. Nueiname 3 tūkst. ir daugiau žingsnių. Vaikams tikrai smagiau vaikščioti, kai turi tikslą“, – pastebi Kretingos Pranciškonų gimnazijos mokytoja Lina Drąsutytė-Stanienė.

Kartu su spaliu pasibaigus ir atrankos į antrąjį projekto sezoną etapui, paskelbtos 60 aktyviausiai nuo rugsėjo žingsniavusių šalies pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokyklų.

Iš Vakarų Lietuvos be minėtos Pranciškonų gimnazijos tarp jų pateko Klaipėdos „Ąžuolyno“ ir „Varpo” gimnazijos, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centras bei Šventosios pagrindinė mokykla.

Iššūkiai, maršrutų kūrimas ir sveikatingumo pamokos

Projekto atranką praėjusių mokyklų laukia aktyvi ir įtraukianti programa. Dar lapkritį mokyklos bus pakviestos prisijungti prie vidinių mobiliojoje programėlėje „#walk15“ sukurtų iššūkių. Juose varžytis galės tiek moksleiviai, tiek mokyklos bendruomenės nariai. Aktyviausi ėjikai bus motyvuojami ir specialiais projekto prizais.

„Pirmojo „Mokyklos eina“ sezono patirtis rodo, jog bene daugiausiai moksleivių įsitraukimo sulaukia antrasis projekto etapas – virtualių maršrutų kūrimas. Moksleivius bei mokytojus kviesime susivienyti ir bendromis pastangomis parengti mokyklą reprezentuojančią pažintinę trasą. Joje turės atsirasti ir informaciniai punktai, kuriuos papildysime ne tik nuotraukomis bei aprašymais, bet ir profesionaliai įgarsintais garso takeliais. Vėliau mokyklų trasos bus nemokamai prieinamos visiems programėlės vartotojams. Matome ir labai džiaugiamės, kad ši priemonė atneša daugybę skirtingų naudų – skatina mokinių bendradarbiavimą, kūrybiškumą, kruopštumą ir, žinoma, aktyvumą“, – sako V. Musvydaitė-Vilčiauskė.

Trečiasis projekto etapas – sveikatingumo paskaitos, kurias moksleiviams ves Lietuvos sporto universiteto dėstytojai. Sveikatingumo paskaitų metu mokiniams įdomių mokslinių tyrimų pagalba bus pristatoma informacija apie ėjimo naudą organizmui bei mąstymui, iliustruojama nejudėjimo kuriama žala.

Projekto pabaiga planuojama 2022 m. birželio 1 d. Sekti „Mokyklos eina“ projekto eigą galima čia.

Projektas „Mokyklos eina“, kurį įgyvendina UAB Walk15, bendrai finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

„Mėlynosios bibliotekos" projektas bus tęsiamas kitomis veiklomis

2022 metais Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka inicijavo projektą „Mėlynosios bibliotekos: organizacijos ir inovacijos mėlynajai ekonomikai ir vandens ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Daugiausiai šimtukininkų - tarp „Ąžuolyno" gimnazijos ir Klaipėdos licėjaus abiturientų

Ketvirtadienį, liepos 20 d., uostamiesčio abiturientus, sėkmingiausiai išlaikiusius valstybinius brandos egzaminus, Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus kviečia į simbolinį jų pagerbimo renginį. ...
2023-07-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Fotoreportažai

Smiltynėje pasodinta 32 tūkst. medelių

Trečią kartą vykęs ERGO žingsnių iššūkis, kurio metu nemokamoje programėlėje renkami žingsniai ir taip auginami vėliau tikrais virstantys medžiai, dar ...
2023-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This