Laukia lietingas ir vėjuotas savaitgalis: lapkričio pradžios orų rekordai

Orai

Po praėjusio saulėto ir šilto ilgojo Vėlinių savaitgalio, šis bus jau visai kitoks.

Savaitės viduryje prasidėję lietūs tęsis ir visą savaitgalį.

Portalo archyvo nuotr.

Penktadienį palis visoje šalyje. Pietų, pereinančio į pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra dieną 7–11 laipsnių šilumos.

Lietus prognozuojamas ir šeštadienį. Pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai naktį vakariniuose rajonuose vietomis, dieną daug kur sieks 15–20 m/s. Temperatūra naktį 4–8, dieną 6–10 laipsnių šilumos.

Sekmadienį vėjas kiek nurims, bet lietus pajūrio neaplenks. Temperatūra naktį 3–8, dieną 5–10 laipsnių šilumos.

Kitos savaitės pradžioje lietaus nebeprognozuojama, tačiau su giedresniais orais kris ir oro temperatūra – naktims vietomis jau galimos ir šalnos.

Lapkričio pradžios rekordai

Lietuvos hidrometeorologinė tarnyba skelbia, kokie orai lapkričio 1-2 dienomis buvo nuo 1961 m. iki dabar.

Šalčiausios šios dienos buvo 1979 m., kai net dienos metu oro temperatūra nepakilo aukščiau 0 °C. O šilčiausia buvo 1968 ir 2018 m., kuomet visoje Lietuvoje ir dienos metu oras sušilo net iki 15 °C ir daugiau.

Didžiausias kritulių kiekis registruotas 2006 m. lapkričio 1 d. Nidoje, kuomet iškrito net 36,4 mm kritulių. Per visus 60 metų buvo 17 Vėlinių ir tik 5 Visų šventųjų dienos, kai krituliai nebuvo registruoti nei vienoje meteorologijos stotyje. Su krituliais visose meteorologijos stotyse Visi šventieji (lapkričio 1 d.) buvo 16 metų (ypač gausiai lijo 1994 1995 ir 2016 m.), Vėlinės (lapkričio 2 d.) – 19 metų.

Lapkritį dažnai ne tik krenta lietus, bet pasitaiko ir mišrių kritulių ar sniego, kartais susidaro trumpalaikė sniego danga. Štai 1988 m. lapkričio 1 d. rytą Nidoje žemę dengė net 12 cm sniego danga, o lapkričio 2-ąją 1995 m. Dūkšte 9 cm danga.

Didžiausias vėjo greitis buvo registruotas Vėlinių dieną 1969 m. Klaipėdoje, kuomet gūsio metu buvo pasiektas net 36 m/s vėjo greitis, o tai yra jau uraganinis vėjo greitis. Visų šventųjų dieną didžiausias vėjo greitis buvo pasiektas 2001 metais taip pat Klaipėdoje, 32 m/s. Ši diena buvo ne tik vėjuota visoje Lietuvoje, bet ir su lietumis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Trumpam grįžusi žiema trauksis

Per pusantros paros (nuo sekmadienio vakaro iki antradienio ryto) pietinis ciklonas daugiausia kritulių atnešė rytiniams ir šiaurės rytiniams rajonams. Mažiausiai ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This