Kodėl Čepinskis daro ne tai, ką moka, sugeba meistriškai?

Nuomonės

Nina Puteikienė
2021-11-09

Komentarų: 13

Po Vilhelmo Čepinskio koncerto Klaipėdos koncertų salėje, lieka tikėtis, kad šį trečiadienį Lukas ir Anna Geniušai skambins, o ne šoks.

Juokai juokais, bet man vis dar sunku suprasti, kodėl šitoks smuiko virtuozas, dešimties metų jau griežęs su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, studijavęs Juiliarde ir grojęs Carnegie hole bei daugelyje kitų prestižinių Europos ir pasaulio salių, ne griežia, o diriguoja. Tiesą sakant, manau ne aš viena, žvilgtelėjusi į afišą, kurioje Čepinskis su smuiku ir į programą, kurioje jo paties ir Mozarto kūriniai, atliekami Klaipėdos kamerinio orkestro ir Mindaugo Bačkaus, tikrai tikėjausi ir paties Maestro griežimo. Deja, jis atliko tik vieną kūrinį ir tai, Klaipėdos kamerinio orkestro vadovo Mindaugo Bačkaus įkalbėtas, nes, manau, Bačkus puikiai suprato, kad pernelyg žiauru publikai palikti Čepinskį tik dirigento amplua.

Vilhelmas Čepinskis. Klaipėdos koncertų salės nuotr.

Tas amplua buvo visai neblogas, kai jis dirigavo savo kūrybos kūrinius: romantiški, melodingi, polifoniški. Mindaugo Bačkaus solo violončelei buvo puikūs.

Antroji dalis buvo skirta dukart sulėtintai Mozarto Jupiterio simfonijai. Ji prasidėjo mažo vaiko kosuliu balkone. Koncertų salėje paskutinįkart mažamečius vakariniame koncerte girdėjau prieš penkiolika metų. Kadangi simfonija buvo itin lėta, tai dar kažkiek girdėjosi vaikų trepsėjimas balkone.

Smuikas mėgsta emocijas. Juk kartais net stygos neatlaiko. Bet kai tokie patys principai perkeliami į dirigavimą, scena atrodo keistai. Bent man dirigentas visada asocijuojasi su intelektu, kuris perleidžia per save ir perteikia orkestrui tai, kaip jis girdi konkretaus kompozitoriaus kūrinį. Mozarto muzika tokia skaidri, tokia švari, kad norint ją perteikti, nereikia skausmo grimasų veide, rankų grąžymo, nesubtilios ir grubios dirigento kūno kalbos. Man atrodo, kad ją tereikia atlikti labai tiksliai, nes kompozitorius viską, ką norėjo pasakyti ir pasakė natomis. Čepinskio sulėtintas Mozartas praranda skaidrumą, privarius į jį kažkokio Sturm und Drang suardoma struktūra, muzika išskysta erdvėje ir nebeskamba, nes nebelieka formos…

Niekaip nesuprantu, kodėl Čepinskis daro ne tai, ką moka, sugeba meistriškai?

P. S. Į jokias kritikes nepretenduoju. Ilgą laiką esu dirbusi kultūros žurnaliste, lankausi dažname kultūros renginyje Klaipėdoje, tad nusprendžiau savo įspūdžiais dalintis ir plačiau. Jie visada liks tik mano subjektyvia nuomone, be jokios pretenzijos į neginčijamą ir vienintelę tiesą. Klaipėdos kultūroje labai trūksta refleksijos, kokia jo bebūtų. Kiekvienas kuriantis laukia atgarsio iš to, kam jis kuria. Apie kultūrą reikia kalbėti, ginčytis, įrodinėti, nesutikti. Tik taip ji aktualizuojam ir nelieka vieno vakaro reiškiniu.

13 Comments

  1. Vargeli

    Tarybos narė Puteikienė neperka bilietų, naudojasi tarnybine padėtimi ir konsertus klauso už dyka. O apie žurnalistės Palmyros komentarą: jūs žiniasklaidos portalas,ar virtuvės užstalės nuomonių sklaidos kanalas. Nepatingėkite ir parašykite profesionalaus muzikologo nuomonę. Kai skauda dantį žmonės eina pas profesionalų odontologą, o ne pas stalių. O jūs dedate recenziją žmogaus, kuris prieš 25 metus rašė žurnalui Jaunimo gretos. Ir toliau Lietuvos nebuvo išvažiavęs į jokią kitą koncertų salę, bei koncertą.
    Ne, cenzūros nėra, bet ir ruoniui iš delfinariumo aišku, kad Puteikienė renka politinius taškus rinkimams su jūsų pagalba. Ir nežinau ko labiau gaila, jos ar jūsų…

    Reply
  2. P. Ninai

    P. Puteikiene, keista kritikuoti Koncertų salės programą, nes esate Koncertų salės meno tarybos narė, ar su Jums tos programos nepristatė? Tai tuomet gali būti, kad pati iš savęs viešai juokiatės. Pati patvirtinate, kad esate nekompetetinga. Net savo darbo nesugebat dirbti. Nusivylė žmonės Jumis, jų balsų per rinkimus negausite. Gėda.

    Reply
  3. Muzikas

    Ponia Nina, atleiskite, bet Jus mirko apie tai nenutuokiate. Čepinskis jau ir nebepagroja, talentu jis buvo, kai buvo paauglys. Dabar, deja, kaip moka, taip ir uždirba tą pinigėlį. Tokio pobūdžio straipsnius gali platinti tik profesionalai – muzikologai.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Palaukit, jau įvedė cenzūrą Lietuvoj? Neteko girdėti, bet jūs nurodinėjate, kas ką gali rašyti…Parašykit geriau, būtinai įdėsim 🙂

    • Iki žiniasklaidos dar toli

      Bet kai jau žurnalistai atsakinėja į komentarus, apie savo publikacijas – dugnas ir žemas lygis.

  4. Joris

    Nina su savo vyreliu Nagliu visą gyvenimą daro ne tai, ką turėtų daryti. Ir ką? Dabar ir muzikologė patapo, tiesa, lygiai tokio pačio lygio, kaip ir politikė.

    Reply
    • Tikrai

      Toks didelis noras būt mere, kad visos priemonės tinkamos. Tik,kad neužtenka nei išsilavinimo, nei gebėjimų. Taip ir gaunasi cirkas be pinigų. Et…

  5. Kultūros ministerijos informacija

    Trečiąjį šių metų ketvirtį Kultūros ministerijai pavaldžių muziejų bei Kernavės archeologinė vietovė muziejaus nuolatines ekspozicijas paskutinį mėnesio sekmadienį iš viso apžiūrėjo 86 809 žmonės! Populiariausi nacionaliniai muziejai – Valdovų rūmų muziejus (Valdovų Rūmai), kurį aplankė 25 536 lankytojai, ir Lietuvos nacionalinis muziejus, sulaukęs 10 669 lankytojų.

    Iš respublikinių muziejų populiariausi išliko Trakų istorijos muziejus (Trakai history museum) muziejus (10 875 lankytojai) ir Lietuvos jūrų muziejus (10 785 lankytojai).

    Išsamiau: https://bit.ly/3GwgcSZ

    Reply
    • N. Puteikienė

      Kaip supratote, tai yra informacija, kiek žmonių apsilankė muziejuose per nemokamus sekmadienius – paskutinius mėnesio sekmadienius – čia 9 mėnesių, statistika. Iki kovo 15 d. muziejai buvo uždaryti dėl karantino. Lieka 7 sekmadieniai. Per tuos 7 sekmadienius Lietuvos jūrų muziejų aplankė 10 785 lankytojai, tai yra daugiau, negu pvz. Lietuvos nacionaliniame muziejuje, kuris yra Vilniaus centre, o Vilniuje gyvena jau arti milijono. Klaipėdoje – 140 tūkst. gyventojų. Nebuvo leidžiamas grupinis lankymas, moksleiviai mokėsi nuotoliu ir į jokias ekskusrsijas per visą Lietuvą negalėjo vykti. Tai reikia adekvačiai lyginti, juolab, kad ir užsieniečiai gi beveik negalėjo atvykti. Taip kad sulaukti per karantininius metus daugiau nei trečdalio milijono lankytojų – puikus rezultatas.

  6. Ir vėl :)))

    Dabar jau kritikuoja Čepinski. Puteikiene,marš prie darbo, nes tuoj sulauksite recenzijos apie saulės šviesos nematančius, per kančias dresuojamų delfinų šou :)))
    Siūlau ir jums daryt tai, už ką moka algą 🙂
    Nes nei jūsų išsilavinimas, nei kompetencijos nesuteikia jums teisės kritikuoti iškilių kūrėjų. Jūs nei teatrologė, nei muzikologė, nei menotyrininkė. Netalentinga, susireikšminusi saviveiklininkė.
    Jūs galėtumėte nebent purvo pilstymo ir drabstymo seminarus vesti :)))
    Laukiam jūsų ataskaitos, apie jūrų muziejaus kylančius lankytojų srautus.

    Reply
    • N. Puteikienė

      Informuoju, kad Jūrų muziejų per 10 šių metų mėnesių aplankė 330 696 lankytojai. Pernai buvome pats lankomiausias Lietuvos muziejus. Gal tik porą metų šiame amžiuje Lietuvos jūrų muziejus lankytojų skaičiumi nusileisdavo į antrą ar trečią vietą – ir tai tada, kai buvo dalis muziejaus buvo uždaryta rekonstrukcijai.
      Tikiuosi, kad šie skaičiai Jus nuramino ir aš galėsiu toliau sau leisti po darbo lankytis kultūros renginiuose :). Ir net gi apie juos rašyti.
      Į jokias kritikes nepretenduoju. Esu baigusi VU žurnalistiką, kultūros specializaciją. Ilgą laiką dirbau kultūros žurnaliste, lankausi dažname kultūros renginyje Klaipėdoje, tad nusprendžiau savo įspūdžiais dalintis ir plačiau. Jie visada liks tik mano subjektyvia nuomone, be jokios pretenzijos į neginčijamą ir vienintelę tiesą. Klaipėdos kultūroje labai trūksta refleksijos, kokia ji bebūtų. Kiekvienas kuriantis laukia atgarsio iš to, kam jis kuria. Apie kultūrą reikia kalbėti, ginčytis, įrodinėti, nesutikti. Tik taip ji aktualizuojam ir nelieka vieno vakaro reiškiniu. Esu įsitikinusi, kad menininkai kuria ne kritikams, o visiems žmonėms. Ne mažiau esu tikra dėl demokratinės teisės į nuomonės išsakymą.
      Būtų labai malonu diskutuoti ne anonimiškai ir ne ad hominem.

    • T

      Stovėti šeimų marše iškilimo nereikia,niekada jis toks ir nebuvo. Seniai jau nurašytas.

  7. Tomas

    Apgailėtinas koncertas, Čepinskis atrodė juokingai ,apie dirigavimą iš vis tyliu. O šiaip dėl savo bjauraus homofobiško charakterio, tapo atsutmtas daugelio koncertų salių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kodėl Klaipėdos dramos teatre - tik vieno žanro spektakliai? Padiskutuokim!

Prieš porą savaičių vienas žavingas jaunuolis tarstelėjo, kad Klaipėdos dramos teatras su tokiu repertuaru toli nenuvažiuos. Kadangi esu teatro fanė, ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This