Nupūtė dulkes nuo „Klaipėdos energijos”, bet klausimų liko

Miestas, Svarbu

Nors AB „Klaipėdos energija” pagal dar 2012 metų parengtą detalųjį planą privalo savo gamybą iškelti iš teritorijos, esančios Danės g., Klaipėdos savivaldybės užsakymu atliktoje galimybių studijoje numatyta ir tolimesnė šios bendrovės veiklos vystymo minėtoje vietoje perspektyva. Tiesa, tai tik viena iš galimų alternatyvų, o patys studijos rengėjai pasisako už kitą šios teritorijos išvystymo variantą.

Pasak minėtos galimybių studijos užsakovo, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio „šitos galimybių studijos tikslas yra nupūsti dulkes nuo detalaus plano, daryto prieš 10 metų, ir padiskutuoti, ar visi sprendiniai, kurie buvo tuo metu padaryti, yra priimtini”.

„Norėtųsi kuo greičiau išjudinti šitą projektą, kuris, kaip rodo kitų miestų patirtis, gali būti vienas iš tokių Klaipėdos miesto vienaragių”, – antradienio pavakarę nuotoliniu būdu vykusiame minėtos galimybių studijos pristatyme teigė G. Neniškis.

Dar prieš mėnesį „Atvira Klaipėda” rašė, jog ši galimybių studija jau buvo pristatyta kai kuriems miesto politikams.

Antradieninio pristatymo metu studiją atlikusios įmonės „Bauland“ vadovas Donatas Baltrušaitis iš esmės pakartojo tas pačias tris siūlomas teritorijos išvystymo alternatyvas, pradedant tuo, kad galima būtų palikti optimizuotą „Klaipėdos energijos” gamybą, ir baigiant maksimalia konversija, t.y. įmonės veiklos iškėlimu į šiaurinę miesto dalį bei visos teritorijos plačiu pritaikymu visuomenės poreikiams.

Dangės pakrantėje, pasak studijos rengėjų, galima būtų pastatyti naujus gyvenamuosius namus, įrengiant 500-600 butų, įsteigti kūrybinį industrijų klasterį ar mokslo ir inovacijų parką, pastatyti naują dviračių-pėsčiųjų tiltą per Dangę, įrengti mažųjų laivelių prieplauką, teritoriją apželdinti, upės krantines pritaikyti miestiečių poilsiui, o didžiojo elektrinės kamino viršuje įrengti apžvalgos aikštelę.

Už šią, brangiausią, visiškos konversijos alternatyvą ir pasisako galimybių studijos rengėjai bei ją vystyti siūlo Klaipėdos miesto savivaldybei.

Iki politinio sprendimo – kaip iki Mėnulio

Po valandą trukusio labai išsamaus pristatymo, kuriame buvo pateikta ir nemažai panašių industrinių miesto vietų pritaikymo tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje pavyzdžių, miesto politikai pranešėjui turėjo nemažai klausimų.

Tarybos narys Arvydas Vaitkus domėjosi, ar studijos rengėjai kalbino potencialius investuotojus, turinčius patirties vystant panašius objektus, ir koks jų požiūris į tai.

Pasak D. Baltrušaičio, „susidomėjimas buvo gan didelis”. Jo teigimu, labiausiai tuo domėjosi naujų būstų statytojai, bet esą šios teritorijos išvystymu suinteresuoti ir Klaipėdos pramonininkai, kuriems buvo surengtas atskiras pristatymas.

Tarybos narei Juditai Simonavičiūtei buvo neaišku, kas realizuotų „Klaipėdos energijos” turtą, kurį nepriklausomi ekspertai įvertino 12,8 mln. eurų.

„Man iš jūsų studijos turto realizavimo klausimai truputėlį yra neaiškūs. Ar realizacija vyksta per „Klaipėdos energiją”, ar per Klaipėdos savivaldybę? Tada daug veiksmų reiktų atlikti perimant turtą”, – teigė ji.

Pasak politikės, miesto taryba turi nuspręsti, ar katilinė Danės g. lieka, ar ji iškeliama.

„Tiktai po to administracijos direktorius gali veikti. (…) Nes „Klaipėdos energijos” akcininkai yra ir kiti, todėl visi turi sutarti ir aiškiai matyti Klaipėdos savivaldybės tarybos poziciją, ar ji yra už tai, kad gamyba liktų, ar ji yra už tai, kad „Klaipėdos energija” laisvai realizuoja turtą, nes turtą turi „Klaipėdos energija”, – pabrėžė ji.

Pasak galimybių studijos rengėjo, jų užduotis buvo kita, o esą tas faktas, kad jie pasisako už trečiąjį vystymo variantą, iškeliant gamybą, kalba pats už save.

„Tai yra politinis sprendimas ir mes, kaip nepriklausomi ekspertai, negalime to daryti [spręsti turtinių klausimų]”, – sakė D. Baltrušaitis, patikinęs, jog „Klaipėdos energija”, jo žiniomis, nėra suinteresuota realizuoti savo turto.

Tuo metu Arūnas Tuma retoriškai klausė, ką gali politikai svarstyti, kai nežinoma „Klaipėdos energijos” pozicija.

„Reikėtų, kad dalyvautų ir „Klaipėdos energija”. Iki politinio sprendimo čia dar kaip iki Mėnulio. Ką mes už energiją spręsim?” – stebėjosi A.Tuma, pridūręs, jog studija parengta neblogai.

Politikams tarp savęs įsivėlus į diskusiją dėl finansinių šio projekto aspektų, D. Baltrušaitis priminė, jog galimybių studija nėra projektiniai pasiūlymai ir palinkėjo tarybos nariams susitarti prieš rengiant šia tema dar vieną susitikimą savivaldybėje.

3 Comments

  1. Panašu,

    kad nelabai suvokiama kas daroma ar ką norėta padaryti toje studijoje. 2007m miesto bendrajame plane politikai nutarė ir patvirtino, kad „Klaipėdos energija” turi būti iškeliama. Jo pasekoje 2012 parengiamas šios teritorijos detalus ir tai įtvirtinama. Strateginiame miesto plane tai dar kartą pakartojama. Tam tikslui Šiaurės pr. parengtas dar vienas detalus ir numatytas , įregistruotas sklypas šiai įmonei. Dabar vėl diskusija iš naujo ir polemika nežinia apie ką pasitelkus nelabai „raštingus” viešųjų ryšių Šamanus. Ar kaip teritoriją reikia konvertuoti ar apie įmonės iškėlimo ekonominio naudingumo variantus? Tik tai visai skirtingi dalykai ir savivaldybės administracijai matyt derėjo užsisakyti „Klaipėdos energija” iškėlimo ekonominį pagrindimą, alternatyvas , o ne svaigti apie tiltelius, laivelius ir gyv namus ir kur, kiek jų bus. Šiems atsakymams rengiami architektūriniai konkursai prieš tai aiškiai įvardinant Užduotyje ko miestas nori ir kam teikiamas prioritetas.

    Reply
  2. Aklas

    Beraščiai, išmokti pagaliau skaityt ką parašėt, vienur Danė kitur Dangė.

    Nors AB „Klaipėdos energija” pagal dar 2012 metų parengtą detalųjį planą privalo savo gamybą iškelti iš teritorijos, esančios Danės g., Klaipėdos

    Dangės pakrantėje, pasak studijos rengėjų, galima būtų pastatyti naujus gyvenamuosius

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Danės gatvė, o upė Dangė, raštinguoli 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This