„Baltijos” kino teatro griuvėsiai: nauja kliūtis

Miestas, Svarbu

Po 1995-ųjų rudens gaisro vaiduokliu tapusio buvusio „Baltijos” kino teatro pastato Žvejų gatvėje savininkai, valdantys ši turtą jau daugiau nei 22 metus, dar pernai liepą gavo statybos leidimą, tačiau dabar jau iškilo klausimas dėl vienos iš pastato sienų, besiliečiančių prie Kurpių g. 11 namo. Pasak verslininkų, kol nebus sustiprintas šis pastatas, tol jie statybų darbų pradėti negali.

Tuo metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, ketvirtadienį dalyvavęs šiai problemai aptarti skirtame pasitarime, sako, jog preliminariai Kurpių g. namo gyventojai į tokį reikalą žiūri pozityviai, savivalda irgi turi galimybių prisidėti prie tvarkymo darbų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dešimtmečių istorija

Klaipėdos kinofikacijos skyriaus valdytą pastatą, kuriame po nepriklausomybės buvo įsikūrusi prekybininkų mugė, gaisras nusiaubė 1995 m. rugsėjo 14-osios vakarą. Vėliau jis buvo perduotas savivaldybei, iš jos iškeliavo į Valstybės turto fondo balansą, bet neišbuvo net pusmečio ir 1999-ųjų vasarą buvo parduotas Šiauliuose įsikūrusiai bendrovei „Fisanta”.

Naujieji savininkai statybas planavo jau daugiau nei prieš dešimtmetį, bet tada projektas Nuolatinėje statybų komisijoje buvo derintas net keturis kartus ir visus kartus lemiamo parašo po statybos leidimu nepadėjo tuometis Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis.

„Pagrindinė nederinimo priežastis buvo ta, kad pastato vaizdas nieko bendro su senamiesčio vaizdu neturėjo ir prilygo vizualinei taršai, disonuojančiai su senamiesčio architektūros harmonija. Projektuojamas pastatas buvo trečdaliu didesnis už dabartinį pastatą. Mano manymu, savininkė sąmoningai laikė griuvėsį netvarkydama ir nekeisdama projekto tam, kad išsireikalautų per laiką teisę pastatyti kuo didesnį monstrą, tikėdamasi, kad visi pavargs nuo griuvenos vaizdo ir sutiks su bet kokiu sprendimu”, – savo poziciją buvo aiškinęs N. Puteikis.

Pernai birželį „Fisantos“ direktorė Regina Radkevičienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad jau pateikė visus dokumentus svečių namų paskirties pastato statybos leidimui gauti

„Kaip ir anksčiau, planuojami svečių namai, tik trečdalis pastato nupjauta, nes turėjome atverti gatvę į niekur. Ne į Žvejų gatvę, o į kitą pusę. Sakyčiau, kad čia paveldosaugininkų ne reikalavimas, o priekabė, kuri kainavo labai daug laiko ir pinigų, kurių, aišku, jiems nereikia susimokėti“, – tada sakė verslininkė.

Statybų leidimas bendrovei buvo išduotas pernai liepos pradžioje.

Meras žada išjudinti

Tarp ketvirtadieninėje Klaipėdos mero darbotvarkėje nurodytų darbų buvo nurodytas ir susitikimas su buvusio „Baltijos” kino teatro pastato savininkais.

Po jo R. Radkevičienė „Atvirai Klaipėdai” teigė nieko konkretaus negalinti pasakyti.

„Laukiame, kada tą namą renovuos, kur šalia yra. Esame priklausomi nuo to. Labai to laukiame, savivaldybė žino ir labai to tikiuosi. Statybos leidimas yra, tik yra ta komplikacija, kad laukiame. Pirma turi būti namas sustiprintas, mes negalime nusigriauti, kol anas namas nesusitvarkys. Mums gi nugrius”, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, daugiau jokių kliūčių įgyvendinti projektui nėra, reikiamą finansavimą įmonė turi.

Busimų svečių namų vizualizacija

„Kitą savaitę susitinkame su greta esančio Kurpių namo gyventojais. Tai yra tam tikra problema, bet sprendimą jai galima surasti. Administracija jau gruodžio pradžioje turėtų gauti išvadas dėl šio pastato vertingųjų savybių, kas yra reikalinga prie bendro dokumentų paketo. „Baltijos” savininkai turi ekspertizę tos sienos, ji nėra labai džiuginanti, rizikos nurodomos, bet nerodo fatališkos grėsmės. Formalių kliūčių nebėra. Yra nuogąstavimas dėl to bendros sienos, kas bus ją pajudinus, ar nekils grėsmė, reikia ieškoti spendimų, kurie nekeltų nerimo ir rūpesčių gyventojams. Gyventojų geranoriškumas yra labai svarbus, miestas kur jau galės prisidės, ypač prie fasado atnaujinimo iš kitos pusės ir kitų to pastato tvirtinimo ir atnaujinimo darbų. Preliminariai buvo girdėta, kad gyventojai yra pozityviai nusiteikę žiūrėti į viso šio komplekso įgyvendinimą. Aš manau, kad mes pagaliau realiai išjudinsim šitą reikalą iš mirties taško. Galų gale yra pasikeitę teisės aktai ir statybų leidimo gavimas yra kaip skaitliuko įjungimas ir turi įrodinėti, kodėl nevyksta darbai, o jiems nevykstant sankcijos gerokai didėja. Jie dabar moka maksimalų turto mokestį – 3 procentai. Dabar visi koziriai, svertai jų rankose, nes formaliai darbus jie gali pradėti vykdyti. Mes padarysime viską ir šiek tiek daugiau, kad prievolė taptų ir realiais veiksmais”, – savo ruožtu sakė V. Grubliauskas.

ISTORIJA

Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 m. atstatytas mūrinis sandėlis kino sale „Weltkino“ virto 1912 m.

1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą „Kammer Lichtspiele“, kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse.

1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas „Tėvyne“. 1958 m. jis gavo „Baltijos“ pavadinimą.

Kalvių gatvę užtvėręs priestatas buvo pastatytas apie 1960-uosius. 

20 Comments

  1. Matas

    O siaube !!! Kokia čia nesibaigianti gėda 30 m.
    Pasakykite , valdininkai , kada sutvarkysite dabar, manau , galima pavadinti apleistavietę , kad Klaipėdiečiams ir jų svečiams , praeinant čia , išgirstume -Klaipėdos vadovai padarė gerą sprendimą !!!
    Sklypas sutvarkytas .Kalvių gatvė atverta ir t.t.
    Kada?

    Reply
  2. vladas

    atsimenu ,viesejau klaipedoje tuo metu kaip tik toje mugeje pries gaisra . grizes namo suzinojau apie gaisra- aiskus padegimas- prisiminkim kokie buvo laikai. Matyt gaidjurgio hebra pasidarbavo

    Reply
  3. Kur žiuri miesto architektai??

    Koks bus vaizdas plaukiant Danes upe,stebinsime užsienio turistus visai ten netinkančiu tokiu pastatu.

    Reply
    • Bijančiam

      Salamander pastatas užstos. Plauk be baimės.

    • to bijančiam

      Iš Tauralaukio tau neužstos.

  4. Klemka

    Dabar kol sutvarkys sieną , kuri 20 metų niekam netrukdė, o per tiek metų neapsaugota siena sutrešėjo, dabar dar penkis metus tirs, rengs konkursus tyrimui, derinimui, rangovų rinkimus, darbų atlikimui, dar sugalvos kad reikia gyventojus iškelti, o kur irgi vėl neaišku, nes tik tada pradės apie tai galvoti. Tai ne parodija o metų metus matant merijos ir savivaldybės darbuotojų apsukas kito varianto nelaukiu. Viską galima buvo senų seniausiai sutvarkyti ir pamiršti. Na o pastatas dar viena „komedija” senamiestyje. Jei neklystu Žvejų gatvėje yra viešbutis kuris nedarko senamiesčio. Yra pavyzdys ir „amerikos” atradinėti nereikia. Bet pas mus taip būti negali, reikia suprojektuoti arba stačiakampią skardinę arba stiklainį (Vitės kvartalas) arba pusiau stiklainį, proto geresniam variantui nėra. Tai tokios tokelės

    Reply
    • Matas

      Kalvių g.turėtų atsiverti , nes kitaip vėl įvuktų klaida !!!

  5. Nezabitauskas

    Šios miesto gėdos reikia atsikratyti tuojau pat. Sklypas privalo būti paimtas miesto reikmėms (reprivatizuotas), griuvėsiai išvalyti, įrengtas nedidelis skveras. Kaip tik ieškoma, kur Klaipėdoje pastatyti paminklą Martynui Jankui, net norima Žvejo skulptūrą dėl to reikalo pašalinti. Naujasis skveriukas būtų geriausia vieta paminklui.

    Reply
    • Zbitkai

      Dar ir juridiškai savo vizijas pagrįsti galėjote.

  6. Kanapė

    Jau iš vizualizacijos matyti, kad pastatas bus negražus ir nė kiek nepanašus į kitus Žvejų gatvės namus. Realiai jis bus dar bjauresnis, ypač kai per laiką apšeps ir aptriuš pigiausio sprendimo medžiagos. Prieškarinio Mėmelio dvasios tame taške praktiškai nebebus, tai gal iš viso vertėtų viską nugriauti ir toje vietoje padaryti kokį fontaną su medeliais, gėlytėm, o tai ubagų kontorai atiduoti turto bankui sumokėtus litus, atskaičiavus griovimo išlaidas.

    Reply
    • Kanapei

      Prajuokinot su atsiskaitymu 😀 O šiaip architektūra kur Tauralaukiui visai nieko. Bet kad kažkaip pabaigti šitą istoriją, tai bet kokį didelį š… prastums ir visi džiaugsimės, jog įžymiausios griuvenos mieste nebeliko.

    • O ko čia juoktis?

      Kai reikia, tai ne tokius ir paima, ir sutvarko. Mėmelio istoriją po truputį atkūrinėti – tai ne Gaudi katedrą pastatyti. Bet kai miesto valdžios galvos ir pusgalviai kaitaliojasi, kaip pas čigoną arkliai, tai reikalai ir nejuda jau 30 metų. Visai kaip tas nacionalinis stadionas Vilniuje 🙂

  7. Komunistas

    Dirbau tuo metu kai pirko Fisantos, technikos direktoriumi. Nesuprantu kaip tokia įmonė UAB galėjo įsigyti pastatą, kiek ir kam reikėjo sumokėti . Kur tuo metu buvo Klaipėdos valstybinės įmonės? Nusikalstama veikla.

    Reply
  8. Ogi

    Jokia ne kliūtis 🙂 Ant stogo pasodinkit sodą 🙂

    Reply
  9. Pilietė

    Ir vėl tie veidrodiniai langai, ar nebus kad paukščiai žudysis į juos ?

    Reply
  10. Liūdna

    Liūdnas vaizdelis…tokie ir verslininkai ,jei negeba 20 susitvarkyti

    Reply
  11. Klp

    Esu to pastato gaisro dar gyvas liudininkas. Tai as iskvieciau gaisrininkus, kurie atvyko po 20 min. Manau,tas gaisras buvo suplanuotas.

    Reply
  12. saugotuju galvose didziausi griuvesiai

    Klaipedieciai nuo griuvesiu nepavargsta, o auga tik sekancios griuvesiu kartos…. Pastas., laikrodziu muzejus Darzu gatveje net nedres auga ir antytes plaukioja…… O institucijos zavisi ir saugo… griuvesiai jega……

    Reply
  13. DM

    As nesuprantu kam tiems debilams verslininkams toks objektas 22 metai niekas nevyksta. Kazkoks absurdas Kinieciai miestus milijoninius pastato per toki laika cia pastato nesutvarko.

    Reply
  14. mano nuomone

    labai gaila, kad teisės aktai neleidžia atimti nuosavybės iš tokių „verslininkų”

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This