Klaipėda žiemą gatves galės valyti kitaip

Miestas, Svarbu

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad Klaipėdos savivaldybės sugalvota nauja gatvių valymo tvarka yra teisėta.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad po to, kai praėjusią žiemą gatvių valytojai sulaukė nemažai pretenzijų, savivalda nusprendė naujo konkurso metu Klaipėdos teritoriją padalinti į tris dalis: centrinę (į šiaurę nuo Kauno ir Agluonos gatvių iki S. Daukanto ir Liepų gatvių bei nuo Priestočio g ir Liepų g. sankryžos Palangos plento link), šiaurinę (į šiaurę nuo Daukanto ir Liepų gatvių bei nuo Priestočio g ir Liepų g. sankryžos Palangos plento link) ir pietinę (į pietus nuo Kauno ir Agluonos gatvių).

Šio konkurso sąlygas Klaipėdos apygardos teismui apskundė šiaurinės miesto dalies gatves valiusi UAB „Ecoservice Klaipėda“. Bendrovė prašė teismo pripažinti neteisėta sąlygą, pagal kurią su vienu tiekėju gali būti sudaryta sutartis tik dėl vienos iš trijų miesto dalių valymo. Ji taip pat prašė teismo sumažinti sąlygose numatytas netesybas ir baudas nuo 700 iki 100 eurų bei nuo 500 iki 50 eurų. Teismui buvo apskųsta ir preliminarios sutarties sąlyga, pagal kurią savivaldybė, įspėjusi prieš 90 kalendorinių dienų, turėtų teisę vienašališkai nutraukti sutartį, jei nuspręstų pavesti teikti gatvių priežiūros paslaugas jos valdomam juridiniam asmeniui.

Rugsėjo pradžioje pirmos instancijos teismas šį bendrovės ieškinį atmetė kaip nepagrįstą, tačiau „Ecoservice Klaipėda“ pasinaudojo galimybe jį apskųsti Apeliaciniam teismui, o iki galutinio sprendimo įsigaliojimo buvo paliktos galioti laikinosios apsaugos priemonės – draudimas savivaldybės administracijai sudaryti viešojo pirkimo sutartis.

Skundą išnagrinėjusi Apeliacinio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Danguolė Martinavičienė, Antanas Rudzinskas ir Aldona Tilindienė, konstatavo, kad šioje byloje iš esmės buvo kilęs ginčas dėl to, ar tokios paslaugos negalėtų būti vykdomos vieno tiekėjo. Teismas konstatavo, kad „Ecoservice Klaipėda“ neįrodė, jog toks sprendimas pažeistų racionalių lėšų panaudojimą. Anot jo, šis sprendimas kaip tik suteiks galimybę savivaldybei maksimaliai užtikrinti paslaugų teikimo nepertraukiamumą, kokybę ir kt.

Sprendime taip pat pabrėžiama, jog „Ecoservice Klaipėda“ iš esmės nepagrįstai siekė neleisti savivaldybei galbūt ateityje pasinaudoti įstatyme numatyta galimybe įsteigti įmonę, kuri irgi galėtų teikti tokias paslaugas.

Teisėjų kolegijos vertinimu, taip pat negalima daryti išvados, kad pirkimo sutarties projekte numatyti baudų dydžiai yra akivaizdžiai per dideli, o nustatyti delspinigiai įvardinti kaip „protingai pateisinami” dėl viešojo intereso, kad būtų užtikrintas judėjimo ir transporto eismo saugumas šaltuoju metų laiku.

Atmetus „Ecoservice Klaipėda“ skundą, iš jos savivaldybei papildomai priteista 1 500 Eur bylinėjimosi išlaidų, patirtų šios instancijos teisme. Už procesą Klaipėdos apygardos teisme savivaldybei jau buvo priteista 4 356 Eur tokių išlaidų.

Kol vyko šis bylinėjimasis, savivaldybė vykdė mažos vertės viešojo pirkimo procedūras dėl laikinųjų sutarčių, pagal kurias vienas rangovas šią žiemą valys pietinę miesto dalį, o kitas – šiaurinę, kaip ir iki šiol. Jo sutartys dar nėra paviešintos. 

INFORMACIJA

Naujo konkurso sutarčių projekte buvo numatyta, kad visoje technikoje rangovas turi būti įsirengęs palydovinę transporto priemonių valdymo sistemą ir suteikti prie jos prieigą savivaldybės administracijai. Du rangovo mechanizmai visada turi būti budintys bet kuriuo paros metu. Be pertrūkio sningant ilgą laiką ir susidarius sniego sluoksniui, kuris neužtikrina saugaus transporto pravažiavimo, pagrindinės gatvės turi būti valomos ir tebesitęsiant snigimui, o nustojus snigti mechanizuotu būdu per 4 val. jos turi būti nuvalytos ir pabarstytos ar palaistytos slidumą mažinančiu mišiniu. Žemesnės kategorijos gatvėms tokius reikalavimus rangovas turėtų įgyvendinti per 6 valandas.

Sutarties projekte numatytos ir baudos už nekokybiškai suteiktas paslaugas. 700 Eur vertės bauda būtų skiriama už kiekvieną laiku nenuvalytą gatvę (ar jos dalį) nuo sniego sankaupų, esant slidžiai dangai – už laiku nepalaistytas gatves druskos tirpalu arba nepabarstytas gatves druskos mišiniu. Už pavėluotai suteiktas paslaugas rangovas savivaldybei dar turėtų mokėti 1000 Eur dydžio delspinigius už kiekvieną pavėluotą dieną – jie būtų išskaičiuojami iš mokėtinų sumų.

1 Comment

  1. LINKSMA

    Gal…, bet žiema ir vėl ateis netikėtai. Galimai kelininkai mano, kad po rudens ateina pavasaris…Pagrindinis jų paaiškinimas-žiema atėjo netikėtai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantui Cibauskui teks pasirodyti teisme

Maždaug nuo 2011-ųjų dėl savo nelegalios tvoros, užtvėrusios valstybinį žemės sklypą, tik per advokatus kovojusiam Klaipėdos verslininkui Rimantui Cibauskui pagaliau ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Ir aukštesnė instancija patvirtino pažeidimus milijoniniame elektrobusų pirkimo konkurse

Apeliacinis teismas sutiko su pirmos instancijos sprendimu, jog uostamiesčio savivaldybės valdoma UAB „Klaipėdos paslaugos” (buvęs „Klaipėdos autobusų parkas”) pažeidė įstatymus ...
2023-10-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Politiko vadovaujamai bendrovei nepavyko nusiplėšti melagės etiketės

Kretingos rajono tarybos nario, konservatoriaus Dovydo Bajoro vadovaujamai UAB „ProDj” ir Apeliaciniame teisme nepavyko įrodyti, kad Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ...
2022-12-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This